ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης στο AP: Η Ελλάδα στο πλευρό της Ουκρανίας – Να σταματήσει ο «εφιάλτης» στη Γάζα

United Nations Greece Takeaways

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα προεδρεύσει την Τετάρτη και την Πέμπτη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία και τις επιπτώσεις των πολέμων στον άμαχο πληθυσμό, καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει την προεδρία του ΣΑ για αυτόν τον μήνα.

Σε μια εκτενή συνέντευξη στο Associated Press, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στη λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή αλλά και στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να «σταματήσει» όπως είπε ο «εφιάλτης» στη Γάζα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συζητήσει εκτενώς με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους τη λύση των δύο κρατών, καθώς και την ανοικοδόμηση της Γάζας και θεωρεί τον εαυτό της ως «έντιμο διαμεσολαβητή».

«Θα θέλαμε να συμμετέχουμε ενεργά, αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το θέμα δεν είναι ποιος θα μεσολαβήσει, το θέμα είναι να σταματήσει ο εφιάλτης», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ζήτησε μαζική ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και ταχεία κατάπαυση του πυρός.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τα τάσσεται υπέρ του αμυνόμενου, καλώντας την Ευρώπη σε κοινή γραμμή.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «κρίση πολιτικής ταυτότητας».

«Φαίνεται ότι κατά καιρούς ξεχνάμε ποια είναι τα βασικά στοιχεία που μας ένωσαν ως Ευρωπαίους και υποφέρουμε από κάποιες αποκλίσεις και συγκρούσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Και τώρα υποφέρουμε από το σύνδρομο του σοκ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζω λοιπόν ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί την ανθεκτικότητα και την ταυτότητά της», προσέθεσε.

Τόνισε δε, πως «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας επειδή υποστηρίζει το κράτος δικαίου και την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ήταν μόνο εν μέρει επιτυχείς, επειδή η Μόσχα έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει τον αντίκτυπό τους. Οι οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν γίνει «σημείο καμπής για την ειρήνη», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι «καλά νέα».

Όπως είπε στο Associated Press οι δασμοί δεν είχαν σημαντική επίδραση στη χώρα, στην Ελλάδα, «επειδή δεν είμαστε υπερβολικά εκτεθειμένοι σε αυτού του είδους το διμερές εμπόριο».

Αλλά η Ελλάδα είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, είπε, και «παρόλο που δεν θεωρούμε ότι οι δασμοί αυτοί είναι καλά νέα…πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα modus vivendi».

Ο κ. Γεραπετρίτης, δήλωσε ακόμα ότι οι ανισότητες μεταξύ εθνών και λαών θέτουν υπό αμφισβήτηση «την ουσία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Ως αποτέλεσμα, όπως είπε «έχουμε εισέλθει σε μια εποχή όπου ο λαϊκισμός και οι δημαγωγοί ουσιαστικά κυβερνούν το κράτος».

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ η αναταραχή και ο αναβρασμός που επικρατεί επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας και της κινητικότητας του κόσμου, που σημαίνει ότι κάθε πρόκληση – από τις πανδημίες μέχρι το κλίμα και τη μετανάστευση – αγγίζει τους πάντες. Η αναταραχή ακολουθεί επίσης μια κρίση στη συνολική παγκόσμια συνεργασία και την πίστη στους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τα τελευταία χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα πιστεύει ότι «η δημοκρατία έχει έναν μηχανισμό αυτοδιόρθωσης» και ότι αυτό που χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη εποχή είναι ισχυρή ηγεσία στα μεγάλα έθνη και στους διεθνείς οργανισμούς «για να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν στον ευγενή σκοπό του να είμαστε μαζί σε ειρήνη και ευημερία».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνονται οι αποφάσεις ομόφωνα από τα 27 μέλη της – δίνοντας σε ένα μόνο έθνος δικαίωμα βέτο – έχει γίνει εμπόδιο.

Από την άλλη πλευρά, είπε, το βέτο αντικατοπτρίζει τα εθνικά συμφέροντα που θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Μιλώντας νωρίτερα στο CNN ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι καθώς το 80% του παγκόσμιο εμπορίου πραγματοποιείται δια θαλάσσης, η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Από την Αθήνα αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES ως παράδειγμα συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση απειλών.

Με πληροφορίες από Associated Press

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Συντακτική ομάδα ertnews.gr

You may also like

Comments are closed.