Image default
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Αίγυπτος βλέπει θετικά βήματα προσέγγισης από την Άγκυρα αλλά περιμένει περισσότερα

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να ρίξει γέφυρες προς τον Τζο Μπάιντεν και την ίδια στιγμή επιχειρεί επαναπροσέγγιση και με την Αίγυπτο με προφανή στόχο την Ελλάδα. 

Μάλιστα  όταν ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι έθεσε και το πλαίσιο αποκατάστασης ομαλών σχέσεων με την Τουρκία στου οποίου οι βασικές απαιτήσεις της Αιγύπτου: α) Να μην υπάρχουν παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της Αιγύπτου και β) να μην υποστηρίζονται εξτρεμιστικές οργανώσεις που στρέφονται κατά του κράτους έγιναν αποδεκτές αν και ακόμα όχι επισήμως σήμανε ότι υπάρχει βήμα προσέγγισης

Είναι προφανές ότι και τα δύο αυτά σημεία, έχουν να κάνουν με την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Μάλιστα ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε πως δεν αρκεί η αλλαγή στάσης κάποιων τουρκικών ΜΜΕ που συνεχίζουν να έχουν αντι-αιγυπτιακή ρητορική, πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία σέβεται την αιγυπτιακή κυριαρχία και υιοθετεί συμβατή προσέγγιση για τα ζητήματα της Λιβύης και της ανατολικής Μεσογείου.

Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι ο Αιγύπτιος υπουργός «βλέπει» στην Τουρκία διάθεση αλλαγής της στάσης της. Δηλώνει συγκεκριμένα: «Υπάρχουν σημεία της επιθυμίας της Τουρκίας να αλλάξει την προσέγγισή της προς την Αίγυπτο και αυτά τα σημεία έχουν ανεβάσει το επίπεδο επικοινωνίας των δύο χωρών οδηγώντας το σε διερευνητικές επαφές. Οι επαφές αυτές συνιστούν προσπάθεια να προωθηθούν οι προσδοκίες της Αιγύπτου να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία στο προσεχές διάστημα, καθώς και να προωθήσει την επίτευξη σταθερότητος στην περιοχή».

Ταυτοχρόνως επισημαίνει ότι αναμένει από την Τουρκία, να σταματήσει να παρεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν στα εθνικά συμφέροντα της Αιγύπτου επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις Αγκύρας-Καΐρου θα οδηγηθούν σε ομαλοποίηση από την στιγμή που θα υπάρχει διαβεβαίωση ότι τα συμφέροντα αυτά, γίνονται σεβαστά από την Τουρκία.

Ήδη κατά τον πρώτο κύκλο διερευνητικών συνομιλιών, η Λιβύη, η Συρία και το Ιράκ βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, οι δε δηλώσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους των δύο κρατών, ήταν φιλικές, κάτι που θεωρείται ένδειξη για την συνέχεια.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αναλάβει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο μέχρι πρότινος κατηγορούσε ότι έχει «αιματοβαμμένα χέρια».

Τώρα, μετά από τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας, έχει στείλει το μήνυμα ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 έγινε για την δική του ασφάλεια, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς που θα οδηγήσουν στην άρση των αμερικανικών κυρώσεων και την αποδέσμευση των μαχητικών F-35, τα οποία η τουρκική αεροπορία επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει.


Μετάβαση στην Πηγή
Author:

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σρέντερ μηνύει την Μπούντεσταγκ!

admin

Ολλανδία: Μήπως έχει φθαρεί το «τεφλόν» του Ρούτε;

admin

Ζαπορίζια: «Στα χέρια αμόρφωτων» ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης – Νέοι βομβαρδισμοί

admin
EnglishGermanGreek

Log In

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

elGreek