Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο Δημήτρης Ιακωβίδης, διευθυντής εργαστηρίου βιοϊατρικής απεικόνισης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 και μίλησε για τα νέα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δώσουν περισσότερες ιατρικές πληροφορίες.
«Η ομάδα μας η ερευνητική δραστηριοποιείται κυρίως στην ανάπτυξη συστημάτων στήριξης ιατρικών αποφάσεων με έμφαση σε συστήματα που βασίζονται σε εικόνες. Μία από τις δραστηριότητές μας είναι η ανάλυση ενδοσκοπικών εικόνων. Είναι ένα ενδοσκόπιο που έχει μέγεθος ως πολυβιταμίνη, ένα μεγάλο χάπι που έχει φωτισμό και κάμερα, είναι μια τεχνολογία που έχει ξεκινήσει από το 2004 και εξελίσσεται συνεχώς. Στο τέλος αυτή απεκρίνεται και όλες αυτές οι εικόνες στέλνονται με ασύρματο τρόπο σε έναν εξωτερικό δέκτη, ο οποίος τις συλλέγει και μετά χρειάζεται να διαβαστούν και να αναλυθούν από τους γιατρούς. Μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει από 30 έως 120 λεπτά και αυτό μπορεί να είναι κουραστικό και μπορεί να οδηγήσει και σε σφάλματα τα οποία διερευνούμε ως ομάδα», όπως είπε και πρόσθεσε:
«Είναι μια τεχνολογία που γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή και από τους ασθενείς. Καθώς η κάψουλα περνά από όλα τα μέρη του γαστρεντερικού συστήματος, έχει τη δυνατότητα να πάρει εικόνες από όλα αυτά. Αυτή τη στιγμή οι κάψουλες χρησιμοποιούνται για την εξέταση του λεπτού εντέρου», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Ιακωβίδης.
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣμαρώ Παυλού