ΚΟΣΜΟΣ

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Ρώσοι κρυπτοαπατεώνες βασανίστηκαν μέχρι θανάτου για τους κωδικούς 430 εκατ. ευρώ

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον Ρομάν Νόβακ και τη σύζυγό του Άννα, το ρωσικό ζευγάρι που εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου και εντοπίστηκε νεκρό λίγες ημέρες αργότερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με Ρώσους ανακριτές, οι δύο τους βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από απαγωγείς που προσπαθούσαν να αποσπάσουν κωδικούς πρόσβασης σε περιουσία κρυπτονομισμάτων αξίας 380 εκατ. λιρών (430 εκατ. ευρώ).

Το ζευγάρι φέρεται να παρασύρθηκε στην περιοχή Χάτα, περίπου 80 μίλια έξω από το Ντουμπάι, από άτομα που παρουσιάστηκαν ως επενδυτές. Τα κινητά τους έδωσαν τελευταίο σήμα στα σύνορα με το Ομάν, όπου εντοπίστηκαν και οι σοροί τους μετά από μεγάλη επιχείρηση αναζήτησης.

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, οι απαγωγείς προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ψηφιακά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων του Νόβακ μέσω βασανιστηρίων. Όταν τελικά διερεύνησαν τους κωδικούς, διαπίστωσαν ότι τα πορτοφόλια ήταν άδεια. Στη συνέχεια φέρονται να τοποθέτησαν τις σορούς σε σακούλες και να χρησιμοποίησαν ισχυρά διαλυτικά ώστε να εξαφανίσουν ίχνη DNA.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά την καταγγελία των συγγενών στην αστυνομία του Ντουμπάι. Ο Νόβακ, καταδικασμένος το 2020 σε εξαετή φυλάκιση για μεγάλης κλίμακας απάτη στη Ρωσία, είχε μετακομίσει στα Εμιράτα, όπου δημιούργησε την εφαρμογή κρυπτονομισμάτων Fintopio, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια από επενδυτές. Το ποσό αυτό θεωρείται ότι αποτέλεσε το κίνητρο των δραστών.

Ρωσικά μέσα πιθανολογούν ότι ανάμεσα στους απαγωγείς ενδέχεται να βρίσκονταν και εξαπατημένοι επενδυτές, χωρίς όμως η πληροφορία να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Τρεις Ρώσοι πολίτες συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη μετά την επιστροφή τους από τα ΗΑΕ και θεωρούνται ύποπτοι για άμεση εμπλοκή στην απαγωγή και τη δολοφονία. Οι συσκευές τους εντοπίστηκαν να ενεργοποιούνται διαδοχικά στη Χάτα, στο Ομάν και αργότερα στο Κέιπ Τάουν, σε μια πιθανή προσπάθεια παραπλάνησης των αρχών. Οι συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί έως τις 28 Δεκεμβρίου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται σε Ρωσία και Εμιράτα.

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

More in:ΚΟΣΜΟΣ

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *