ΚΟΣΜΟΣ

«Ιστορική» συνάντηση, εκκολαπτόμενη συμμαχία

Χωρίς τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για την υπογραφή συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αλλά με εκατέρωθεν δεσμεύσεις για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων – από την ασφάλεια και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» μέχρι την ενέργεια και τη συριακή ανοικοδόμηση στη μετά Ασαντ εποχή –, ολοκληρώθηκε η χθεσινή, χαρακτηριζόμενη «ιστορική» συνάντηση στην Αγκυρα μεταξύ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του «αναγεννημένου» τζιχαντιστή, άρτι (αυτο)ανακηρυχθέντος «μεταβατικού προέδρου» της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα, ευρύτερα γνωστού με το πολεμικό ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι. «Εχει αρχίσει μια νέα εποχή στην περιοχή», διακήρυξε ο Ερντογάν με το πέρας των διμερών τρίωρων συνομιλιών στην κατά τα λοιπά σύντομη κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία είχε ως σημειολογικό αποκορύφωμα την πρόσκληση του τούρκου προέδρου στη Δαμασκό και έληξε με μια θερμή χειραψία των δύο ανδρών, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις.

Ισραήλ και Κούρδοι

Στο φόντο ήταν προφανώς – πέραν της πρωθύστερης επίσκεψης Αλ-Σάρα στη Σαουδική Αραβία – η χθεσινοβραδινή κρίσιμη συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο το να «ξαναχαραχτεί περαιτέρω» ο χάρτης της Μέσης Ανατολής, κατά δήλωση του πρώτου.

Αυτά, εν μέσω εντεινόμενης περιφερειακής αντιπαλότητας και επεκτατικότητας της Αγκυρας και του Τελ Αβίβ στα συριακά εδάφη, αλλά και εκκρεμότητας ως προς τη διατήρηση ή μη των αμερικανικών στρατευμάτων στο πλευρό των Κούρδων της Συρίας.

Τούτων δοθέντων, δηλώνοντας στήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση της Δαμασκού και τονίζοντας τη συνέχιση των προσπαθειών της Αγκυρας για άρση των κυρώσεων εις βάρος της Συρίας, που ισχύουν από την εποχή του καθεστώτος Ασαντ, ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε με νόημα ότι συζήτησε με τον Αλ-Σάρα τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν κατά των κούρδων μαχητών στη Βορειοανατολική Συρία.

Τους τσουβάλιασε

Κατά τη συνήθη ρητορική της Αγκυρας, τους τσουβάλιασε στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας», υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας να συνδράμει τη μεταβατική κυβέρνηση της Δαμασκού (στελεχωμένη με τζιχαντιστές) στην εξάρθρωση και των θυλάκων του ISIS, ήτοι του Ισλαμικού Κράτους.

«Χωρίς αμφιβολία, ο συριακός λαός δεν θα ξεχάσει τη στήριξη της Τουρκίας», τόνισε από την πλευρά του ο Αλ-Σάρα, επισημαίνοντας ότι η εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας «θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών», αλλά και την ανάγκη διαφύλαξης της (υπό τουρκική κατοχή στον Βορρά) εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

«Συζητήσαμε τις απειλές κυρίως στις ανατολικές και βόρειες περιοχές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα κουρδικού ελέγχου πλουτοπαραγωγικά εδάφη. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο Ισραήλ για να επιστρέψει στα σύνορα του 1967», εν μέσω κατάληψης περαιτέρω εδαφών στα Υψίπεδα του Γκολάν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πολλές πτυχές

«Ενώ οι σχέσεις Συρίας – Τουρκίας έχουν πολλές πτυχές», γράφει σε ανάλυση η «Jerusalem Post», «οποιαδήποτε νέα τουρκική πρωτοβουλία στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ και σε ολόκληρη την περιοχή». Στην «εξίσωση» εντάσσεται και το κουρδικό ζήτημα, για το οποίο προαναγγέλλονται εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) Τουντζέρ Μπακιρχάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν ετοιμάζεται να απευθύνει τις επόμενες ημέρες «ιστορική έκκληση» για μόνιμη λύση, προερχόμενη από το εσωτερικό της Τουρκίας, με πρωτοβουλία όλων των πολιτικών κύκλων στην Αγκυρα και πεδίο την τουρκική Εθνοσυνέλευση, ως πολύτιμο οδηγό για έναν δημοκρατικό μετασχηματισμό της γείτονος. Μέχρι νεωτέρας…


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ΤΑ ΝΕΑ

You may also like

More in:ΚΟΣΜΟΣ

Comments are closed.