Image default
ΥΓΕΙΑ

Ήταν ένας μαραθώνιος, λέει ο γιατρός που έκανε την πρωτοποριακή επέμβαση στο δίχρονο παιδάκι στο «Γεννηματάς»

Ως μια κορυφαία στιγμή για την ιατρική και το σύστημα δημόσιας υγείας, ως ένα επίτευγμα, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, την επέμβαση που διενεργήθηκε απο τον επεμβατικό ακτινολόγο του νοσοκομείου Γ. Γεννηνατάς, κ. Νικόλαο Πτώχη, σε παιδί 2 ετών που είχε τραυματιστεί βαρύτατα στη διάρκεια των διακοπών του. Για τον καταξιωμένο λειτουργό του ΕΣΥ, ωστόσο, πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό υψηλής ευθύνης και καθήκοντος, όπως όλα όσα καλείται να διαχειριστεί καθημερινά στο νοσοκομείο που υπηρετεί. Και, κυρίως, για μια απτή απόδειξη της συνεργασίας ΕΚΑΒ, γιατρών, διοικητών, που πρέπει να υπάρχει και που τόσο πολύ χρειάζεται στη λειτουργία του το σύστημα υγείας.

«Καθε στιγμή που καλούμαστε να δούμε ένα περιστατικό πολύ σοβαρό και σπάνιο, ενεργοποιούνται τα ιατρικά αντανακλαστικά μας, πολύ δε περισσότερο αν πρόκειται για ανήλικο. Αναλογης βαρύτητας και επικινδυνότητας περιστατικό είχαμε αντιμετωπίσει στο Γ. Γεννηματάς προ δύο χρόνων», λέει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Πτώχης.

Το πρόσφατο περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει με το 2 χρόνων παιδί αλλοδαπών που έκαναν διακοπές στην Κέρκυρα, όταν συνέβη ο τραυματισμός του, αναφέρεται ως ένα από ελάχιστα περιστατικά παγκοσμίως.

«Η επέμβαση έγινε προχθές και κράτησε περίπου 3,5 ώρες. Μεσω της μηριαίας αρτηρίας του παιδιού, αποκαταστήσαμε πρώτα τον διαχωρισμό αορτής που είχε υποστεί και στη συνέχεια τις πολύ σοβαρές βλάβες στον σπλήνα και το ήπαρ», περιγράφει ο επεμβατικός ακτινολόγος.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, έπρεπε να σταθεροποιηθεί ο μικρός ασθενής μετά τον βαρύ τραυματισμό του. «Ήταν ένας μαραθώνιος, ήταν μια αλυσίδα ιατρικής γνώσης και προσφοράς», λέει εξηγώντας πως το παιδί διακομίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Κέρκυρα στο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου και παρέμεινε στη ΜΕΘ επί πέντε ημέρες, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση της υγείας του, αλλά και να είναι εφικτή η διενέργεια αυτής της σοβαρής και απαιτητικής επέμβασης.

Πλέον, το 2 χρόνων παιδί βρίσκεται για την ανάρρωση του στο Παίδων, με τους γονείς του, (Ελβετός πατέρας και Ιταλίδα μητέρα) να εκφράζουν συνεχώς την ευγνωμοσύνη τους και τις ευχαριστίες τους σε όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που συνεργάστηκαν για το παιδί τους, σώζοντάς του τη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί άνοιξε κόντρα με τους ιδιώτες παθολόγους

Πάτρα: Αύριο ανοίγει το Καραμανδάνειο μετά τη φωτιά της Τρίτης – Έγινε ένα μικρό θαύμα εδώ, είπε ο Γεωργιάδης


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Παναγιώτα Καρλατήρα

Σχετικές αναρτήσεις

Καύσωνας: Οδηγίες προφύλαξης για τις δύσκολες ώρες της ακραίας ζέστης

admin

Η γνωστή αντιδιαβητική αγωγή που μειώνει την εμφάνιση 10 τύπων καρκίνου

admin

Καύσωνας: Η ζέστη «θολώνει» το μυαλό; – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

admin
Translate »