ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Καραγκούνης στο Πρώτο: Με τη συναίνεση του εργαζόμενου η 13η ώρα εργασίας – Γίνονται πολύ έντονοι έλεγχοι – Μπαίνει τάξη στην εργασία (audio)

karagounis2

«Αυτό που λέει η αντιπολίτευση ότι θα δουλεύουν 13 ώρες κάθε μέρα οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχει αυτό. Τι λέμε όμως; Αντί να πηγαίνεις σε δύο εργαζόμενους και να παίρνεις το part time – που είναι συγκεκριμένα χρήματα, είναι αυτό που προβλέπεται – θα παίρνεις 40% επαυξημένο το ημερομίσθιο λόγω της υπερωρίας. Αυτό λέμε. Δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Γιατί ακούω ότι θα δουλεύουν 13 ώρες ο κόσμος. Δεν υπάρχει αυτό» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, για το σημείο που έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στο εργασιακό νομοσχέδιο.  

«Δίνουμε απλά τη δυνατότητα μιας ακόμα ώρας υπερωρίας με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στην εργατική νομοθεσία για 150 το χρόνο. Δεν μπορείς να πας πιο πάνω τα 150 και με 48 ώρες μέσο όρο εβδομαδιαίως δουλειά» τόνισε ο κ. Καραγκούνης εξηγώντας ότι αυτό δεν αλλάζει, είναι κοινοτική υποχρέωση.

Ως προς τη συμμόρφωση των εργοδοτών με αυτά τα όρια στις ώρες εργασίας και το κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί ότι ο εργαζόμενος δουλεύει την επιπλέον μία ώρα με τη συναίνεσή του, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε τα εξής.

«Σε σχέση με το παρελθόν, εγώ δεν είχα δει ένα εκατομμύριο δηλωθείσες υπερωρίες και δεν είχα δει τόσους ελέγχους και τόσα πρόστιμα. Γίνεται κάποιος έλεγχος σε σχέση με το παρελθόν, γιατί μιλάμε πολλές φορές για ζούγκλα στην εργασία κτλ, τώρα μπαίνει τάξη, γιατί υπάρχουν έλεγχοι και υπάρχουν και ψηφιακά μέσα στα οποία δεν μπορείς να παρέμβεις. Είναι τυχαίο ότι δηλώνονται αυτές οι υπερωρίες; 1105% στο τουρισμό πάνω οι υπερωρίες, προσέξτε, τον Απρίλη. Φανταστείτε τον Μάιο και τον Ιούνη τα στοιχεία τι θα δείξουν».

Εξηγώντας τι ακριβώς αλλάζει, ο κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι με το ισχύον πλαίσιο, επιτρέπεται εργασία έως 13 ώρες ημερησίως σε δύο ή περισσότερους εργοδότες. Τώρα δίνεται η δυνατότητα μιας ακόμα υπερωρίας,

«Μπορείτε να δουλεύετε στην ΕΡΤ 8ωρο, έχετε μία ώρα υπερεργασία που είναι διευθυντικό δικαίωμα και έχετε και τρείς ώρες υπερωρίες. Σωστά; Αυτό προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Προσθέτουμε ακόμα μία ώρα υπερεργασίας. Μπορείτε να δουλεύετε 13 ώρες κάθε μέρα; Η απάντηση είναι όχι. Την υπερωριακή εργασία θα τη ζητήσει ο εργοδότης, εσείς όμως έχετε δικαίωμα να αρνηθείτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Αυτό λέει ο νόμος τόνισε ο κ. Καραγκούνης, όπως και ότι επειδή υπάρχουν οι πολύ έντονοι έλεγχοι, δεν παραβιάζεται εύκολα ο νόμος.

«Κατ’ αρχήν τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι ότι έχουν πολλαπλασιαστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και έχουν μπει πάρα πολλά πρόστιμα και οι δηλωθείσες υπερωρίες που δηλώνονται υπέρ των εργαζομένων είναι τρομακτικά ανεβασμένες. Κοντά στο 1 εκατομμύριο φτάνουν. Αυτά τα χρήματα πού πάνε; Δεν πάνε στον εργαζόμενο; Δεν μπορεί λοιπόν ένας εργαζόμενος να κάνει πάνω από 150 ώρες υπερωρία τον χρόνο. Δηλαδή θα δουλέψει 13 ώρες μαζί με τις υπερωρίες εννοώ τις 4 ώρες υπερωρία για μια βδομάδα; Μετά πρέπει να πάρει υποχρεωτικά ρεπό ή μετά θα δουλέψει 30 ώρες» ανέφερε.

Όσο αφορά στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, στο 7,9%, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε τα εξής.

«Δεν είναι αυτονόητη επιτυχία. Είχαμε ανεργία στο 18% και ανεργία των νέων 39%. (…) Ξέρετε πόση είναι η πλήρης απασχόληση στην Ελλάδα σήμερα; Είναι 77%. Ξέρετε πως ήταν παλαιότερα; Ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Ήταν το αντίθετο ακριβώς». Επιπλέον, επισήμανε ότι η ανεργία στις γυναίκες προβληματίζει έντονα το υπουργείο Εργασίας και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο να μπουν στην αγορά εργασίας. Το 2015 ήταν στο 28,2% η ανεργία των γυναικών και τώρα είναι στο 9,8%, σημείωσε.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ερωτηθείς για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις εξελίξεις που αφορούν στο email του κυρίου Σιμανδράκου και στο οποίο η αντιπολίτευση στηρίζει την κατηγορία ότι το Μαξίμου γνώριζε για τις παράνομες επιδοτήσεις, ο κ. Καραγκούνης επισήμανε πως έχει δοθεί απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Προφανώς, έχει έρθει το συγκεκριμένο mail, νομίζω πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ότι δεν έπρεπε να πληρωθούν κάποια από τα ΑΦΜ και προφανώς οι πληρωμές του ‘23 μπλοκαρίστηκαν. Τα κόκκινα αυτά ΑΦΜ τα οποία έδωσε ο κύριος Σιμανδράκος που ήρθαν σε γνώση του Μαξίμου όχι μόνο μπλοκαρίστηκαν, αλλά γύρω στα 700, ίσως και παραπάνω από 700, 730 αν θυμάμαι καλά, εστάλησαν και στην δικαιοσύνη, δηλαδή εστάλησαν για έλεγχο» επισήμανε.

Ως προς το ότι ο κύριος Σιμανδράκος λέει ότι ο τότε υπουργός, ο κ. Αυγενάκης του ζήτησε την παραίτησή του, ο κ. Καραγκούνης είπε «το ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα σε έναν υπουργό και σε έναν πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε προφανώς είμαι σε θέση να γνωρίζω, προφανώς υπάρχουν και διαφωνίες και μπορεί να οδηγηθούν σε παραίτηση. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι κάτι δεν είχε γίνει σωστά για να υπάρχουν αυτά τα κόκκινα ΑΦΜ. Δηλαδή θέλω να πω ότι υπάρχουν πάρα πολλές ερμηνείες».

Ερωτηθείς κατά πόσο η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την κυβέρνηση, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε «θα μπορούσα πολύ άνετα να σας απαντήσω βλέποντας και τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι μάλλον δεν επηρεάζουν καθόλου την κοινή γνώμη. Τα ίδια ποσοστά παίρνει η Νέα Δημοκρατία και απ’ ό, τι είδα φαίνεται ότι ο κόσμος έχει μια άποψη, αυτό το οποίο εγώ ούτε η κυβέρνηση το έκανε από την πρώτη στιγμή, δεν ήθελε να διαχύσει τις ευθύνες δεξιά αριστερά, αλλά οι απόψεις της πολιτείας είναι ότι εδώ έχουμε μια διαχρονική παθογένεια που μπορεί να εξηγήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η διαχρονική παθογένεια. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που υπάρχει αυτή η παθογένεια, μη ολοκλήρωσης κάποιων αντικειμενικών προϋποθέσεων, όπως είναι το κτηματολόγιο και το δασολόγιο, για να γίνονται πράγματι διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε να βεβαιώνεται ότι δεν μπορούν τρεις άνθρωποι να δηλώσουν το ίδιο χωράφι, πράγμα το οποίο μόνο όταν έχεις τα μέσα μπορείς την ίδια στιγμή να το βεβαιώσεις. Τι πιστεύει η κοινωνία; Πιστεύει ότι όλοι όσοι κυβέρνησαν, προφανώς επειδή υπήρχαν αυτές οι παθογένειες, πάνω κάτω ευθύνονται κιόλας. Αυτό λένε οι πολίτες. Αλλά δεν το λέμε εμείς».

«Το είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έχουμε πετύχει σε πάρα πάρα πολλούς τομείς και πράγματι έχουμε κάνει τεράστια άλματα, θα φτάσουμε και στα εργασιακά αργότερα, όσον αφορά το ψηφιακό κράτος, όσον αφορά τις συντάξεις, μέχρι το ‘19 είχαμε 1,2 εκατομμύρια εκκρεμότητες στις συντάξεις και τώρα έχουμε κάτω από 15.000. Και θέλω να πω ότι έχουν γίνει άλματα. Στο συγκεκριμένο τομέα δεν έγιναν, δυστυχώς αποτύχαμε, είπε ο πρωθυπουργός και αναλαμβάνοντας και το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης, γι’ αυτό δεν μιλήσαμε για άλλες περιόδους και για άλλα κόμματα το τι έκαναν ή δεν κάνανε. Προφανώς και εμείς έχουμε την ευθύνη, αλλά υπάρχουν όμως και αντικειμενικές δυσκολίες, όταν το κτηματολόγιο και το δασολόγιο, που πράγματι θα ήταν ένας βασικός πυρήνας πάνω στον οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε τα αναγκαία μέσα ελέγχου, ολοκληρώθηκε μόλις τώρα. Μετά από τόσα χρόνια, έτρεξε αυτή η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, δηλαδή προσπάθειες γίνανε, δεν είναι ότι δεν γίνανε, για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε να έχουμε πράγματι διασταυρωτικούς χάρτες οι οποίοι δόθηκαν στις περιφέρειες, δεν μπόρεσαν να τα κάνουν ακριβώς γιατί υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπόρεσαν να τα κάνουν και επέστρεψε πίσω το κράτος και προχωράει αυτό το έργο. Θέλω να πω είναι μια σύμμειξη πολλών πραγμάτων και νομίζω ότι οι πολίτες αυτό που θέλουν αυτή τη στιγμή, γιατί τώρα μας ενδιαφέρει τι κάνουμε από δω και πέρα, το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το απόστημα πρέπει να σπάσει και να τελειώσει. Πρώτα απ’ όλα αυτή η ειδική ομάδα να φέρει πίσω τα χρήματα τα οποία έχουν παρθεί. (…) Οι υποθέσεις που έχουν πάει στη Δικαιοσύνη έδειξαν ότι οι περισσότεροι γύρισαν πίσω τα χρήματα. Γιατί πρέπει να ελαττωθεί το αξιόποινο.

Η αλήθεια είναι δεν έχουμε και το εύρος της των έκνομων πράξεων, γιατί δεν ξέρουμε δηλαδή πόσοι έχουν «εκμεταλλευτεί» αυτή την αβελτηρία του κράτους και πόσοι έχουν ενθυλακώσει παρανόμως χρήματα, δεν το ξέρουμε. Μπορεί να είναι 1000 περιπτώσεις, 2.000, όσες κι αν είναι θα ψαχτούν μία μία, γιατί ο κόσμος τι θέλει; Να το πω και διαφορετικά, το ότι υπάρχουν αστοχίες σε ένα κράτος και αβελτηρίες στις οποίες εμείς ευθυνόμαστε ως πολιτική ηγεσία και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, δεν σημαίνει ότι ο Αδαμόπουλος θα πρέπει να πάει να ενθυλακώσει παρανόμως χρήματα, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό και όσοι είναι γύρω από αυτό το κύκλωμα που εκμεταλλεύονται την αστοχία. Εγώ το αντιλαμβάνομαι ότι το κράτος πράγματι χρειάζεται να έχει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να έχει και τα συστήματα πιστοποίησης διαδικασιών. Και αυτό είναι το λάθος μας. Δεν το συζητάμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τρέχουμε να κάνουμε παράνομες πράξεις» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης καταλήγοντας.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Δανάη Γραφάκου

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

Comments are closed.