Καρακώστας | Ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στον Κορινθιακό κόλπο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μια ισχυρής σεισμικής δόνησης στον Κορινθιακό κόλπο, άφησε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη.
Ωστόσο ο κος Καρακώστας υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή εντάσσεται στις περιοχές που συνήθως δίνουν τακτικές σεισμικές δονήσεις.
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής σεισμολογίας υπογράμμισε πως τα πιο συχνά μεγέθη σεισμών που σημειώνονται στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 6 έως 7 ρίχτερ, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 8 ρίχτερ.
Αναφορικά με τη πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου “Κολούμπα” στην Σαντορίνη, ο καθηγητής Καρακώστας σχολίασε πως ακόμα κι αν συμβεί, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή.
Ειδικότερα:
Δεν αποκλείεται η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού στον Κορινθιακό κόλπο

« Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια περιοχή, όπου μας έχει συνηθίσει σε πολλούς μικρούς σεισμούς, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκτυλίσσεται μια έντονη σεισμική δραστηριότητα, αρκετά κοντά στην Πάτρα και συγκεκριμένα μεταξύ Αγίου Βασιλείου – Δρεπάνου – Ναυπάκτου, όπου σήμερα έγινε και ο μεγαλύτερος σεισμός σε μέγεθος 3,1 Ρίχτερ. Υπάρχει όμως μια ακόμα έντονη δραστηριότητα στο χώρο βόρεια από το Ξυλόκαστρο, όπου σημειώνονται πολλοί σεισμοί και για αρκετό καιρό. Θα λέγαμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείουμε την πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού.
Εφόσον συνεχιστεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους εάν η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα πυροδοτήσει κάτι μεγαλύτερο, δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά ».
Στατιστικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα ένας σεισμός 6,3 ρίχτερ

« Γίνεται στατιστικά στην Ελλάδα ένα σεισμός με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ κάθε χρόνο. Όσον αφορά όμως, το ποιο είναι το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που μπορεί να γίνει εξαρτάται από το σε ποια περιοχή βρισκόμαστε. Στον ελληνικό χώρο, οι συνηθισμένοι σεισμοί που προκαλούν βλάβες είναι μεταξύ 6,5-7. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουμε και μεγαλύτερους σεισμούς, σε συγκεκριμένες περιοχές, και είναι της τάξεως 7-8 Ρίχτερ. Το τελευταίο, επαναλαμβάνεται στον ελλαδικό χώρο κάθε 2000 χρόνια. Παρόλα αυτά, στον Κορινθιακό κόλπο ποτέ δεν έχει γίνει σεισμός με μέγεθος κοντά στα 7 Ρίχτερ και μάλιστα οι συνηθέστεροι ισχυροί σεισμοί κυμαίνονται στα 6 Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής για το 2023 δεν έχουμε δει σεισμό της τάξεως 6 Ρίχτερ. Μπορεί όμως μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε 2 τέτοιους σεισμούς, είναι ένα στατιστικό στοιχείο, στο οποίο δεν μπορούμε να βασιστούμε ».
Ανησυχία για το ηφαίστειο “Κολούμπο” στη Σαντορίνη

« Στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και πιο συγκεκριμένα στο ηφαίστειο Κολούμπο, γίνεται σημαντική έρευνα για να είναι γνωστό το πως εξελίσσεται το ηφαίστειο και εάν είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο μια μεγάλης έκρηξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες αλλά και με τη γενικότερη γνώση που έχουμε από το πως συμπεριφέρονται τα ηφαίστεια, αν πράγματι γίνει κάποια έκρηξη δε δύναται να δημιουργηθούν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Παρόλα αυτά το ηφαίστειο παρακολουθείτε συνεχώς από επιστήμονες ».
Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:
Το άρθρο Καρακώστας | Ανοιχτό το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στον Κορινθιακό κόλπο εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Γεωργία Ζιαγάκη