TEST_IMPORT

Καταδίκη Λεπέν: Θα είναι ο Μπαρντελά ο νέος ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς;

Η Εθνική Συσπείρωση (RN), που ιδρύθηκε πριν από 56 χρόνια ως Εθνικό Μέτωπο, από τον Ζαν Μαρί Λεπέν, πρώην μέλη των SS, συνεργάτες τους και πρώην τρομοκράτες της OAS — της οργάνωσης που ήταν αντίθετη με την αποχώρηση της Γαλλίας από την Αλγερία —, σήμερα είναι ένα κανονικό πολιτικό κόμμα. Ο δρόμος προς την «κανονικοποίηση» συνοδεύτηκε από παραιτήσεις, εσωτερικές διαμάχες, την αποπομπή του ιδρυτή του, την αλλαγή του ονόματός του και την αλλαγή της εικόνας του κόμματος ως φιλοϊσραηλινό. Πλέον, πολλοί αναρωτιούνται εάν το κόμμα θα ολοκληρώσει το «rebranding» του εξαλείφοντας πλήρως το όνομα Λεπέν από τις τάξεις του.

Το ακροδεξιό κόμμα υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι σήμερα στις 31 Μαρτίου, όταν η ηγέτιδά του, Μαρίν Λεπέν, καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και πενταετή στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Αν οι εφέσεις που υπέβαλε, απορριφθούν (η απόφαση αναμένεται το καλοκαίρι του 2026), η Λεπέν θα είναι εκτός της προεδρικής εκλογικής κούρσας του 2027, τη στιγμή που βρισκόταν πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη του ονείρου της να εισέλθει στο Παλάτι των Ηλυσίων.

Σε αυτήν την περίπτωση, το επικρατέστερο πρόσωπο για να τη διαδεχθεί – τουλάχιστον για την ώρα – φαίνεται να είναι ο 29χρονος προστατευόμενός της και πρόεδρος της RN, Ζορντάν Μπαρντελά – κάτι που θα αποτελέσει ριζική αλλαγή για ένα κόμμα που μέχρι τώρα βασιζόταν κυρίως σε οικογενειακούς δεσμούς. «Είμαστε πολιτικό κόμμα και για να ορίσουμε υποψήφιο, πρέπει να υπάρξει συνέδριο. Αλλά αν η Μαρίν τον έχει επιλέξει, δεν μπορεί να μείνει χωρίς στήριξη, αν κατέβει στις εκλογές», δήλωσε ο Λουί Αλιό, αντιπρόεδρος του κόμματος και πρώην σύντροφος της Λεπέν, στην ισπανική εφημερίδα El País, μετά την καταδίκη του μαζί με τη Λεπέν και περισσότερα από 20 στελέχη του κόμματος.

Γεννημένος στο Ντρανσί, βόρεια του Παρισιού και προερχόμενος από φτωχή οικογένεια, η καριέρα του Μπαρντελά έχει καθοριστεί από την πολιτική του μέντορα, όμως οι αναλυτές επισημαίνουν πως η νεαρή του ηλικία τού επιτρέπει ακόμη να αποσυνδεθεί από το παρελθόν αυτό. Ένας χαρισματικός επικοινωνιακά πολιτικός, με μεγάλη αποδοχή από τους νέους, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις για κάτι συγκεκριμένο, δεν είχε καν γεννηθεί όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο ακροδεξιός αντισημίτης πατέρας της Μαρίν, αποκαλούσε τα κρεματόρια «λεπτομέρεια» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν επτά ετών το 2002, όταν ο τότε ηγέτης του κόμματος κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον οποίο τελικά έχασε με μεγάλη διαφορά από τον Ζακ Σιράκ.

«Εσύ κοιτάς το παρελθόν. Εγώ κοιτάω το μέλλον», έχει απαντήσει επανειλημμένως ο Μπαρντελά σε όσους επισημαίνουν το παρελθόν της RN. Στα 22 του, ήταν ήδη εκπρόσωπος του κόμματος. Στα 23 του, ήταν επικεφαλής της λίστας για τις ευρωεκλογές και από τα 26 του ήταν πρόεδρος του κόμματος. Φέτος, δημοσίευσε μάλιστα και μια αυτοβιογραφία από τον εκδοτικό οίκο Fayard που έχει γίνει best-seller.

Υπερβολικά νέος;

Βέβαια, παρόλο που η ηλικία του τού επιτρέπει να χαράξει έναν διαφορετικό πολιτικό δρόμο, ο Μπαρντελά θεωρείται πως είναι πολύ νέος, ακόμη και σύμφωνα με την Μαρίν Λεπέν, η οποία τον θεωρούσε διάδοχό της. Πριν από δυο εβδομάδες, σε συνέντευξή της στον γαλλικό Le Figaro, αποκάλυψε τι θα έκανε αν έχανε τις προεδρικές εκλογές του 2027. «Αυτή θα είναι η τελευταία μου εκστρατεία» είπε, προσθέτοντας πως «το 2032, ο Ζορντάν θα είναι 36 χρονών». Δηλαδή, μέχρι τότε θα είναι αρκετά μεγάλος και έμπειρος για να είναι υποψήφιος της RN.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή της τη Δευτέρα το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της καταδίκης της, η Λεπέν περιέγραψε τον Μπαρντελά ως «ένα τεράστιο πλεονέκτημα για το κίνημα», προσθέτοντας: «Ελπίζω να μη χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσουμε νωρίτερα απ’ όσο πρέπει».

Σημειώνεται πως όταν ο σημερινός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη στο αξίωμά του το 2017, ήταν 39 ετών – ο νεότερος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. Πριν από εκείνον, ο μέσος όρος ηλικίας των γάλλων προέδρων κυμαινόταν στα 58,5 έτη.

Δημοσκόπηση της Odoxa για το δίκτυο Public Sénat, η οποία δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου – πριν την καταδίκη της Λεπέν -, έδειξε ότι το 60% των υποστηρικτών της RN προτιμά τον Μπαρντελά από τη Λεπέν (32%). Όσον αφορά τους Γάλλους συνολικά, τον πρόεδρο της RN προτιμά το 31%, ενώ τη Λεπέν το 16%.

Αξίζει να αναφερθεί πως από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι μόνο το 3% των ψηφοφόρων της RN φαίνεται να πιστεύει ότι η καταδίκη της Λεπέν θα αποτελέσει «εμπόδιο», ενώ το 69% θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της «δεν θα είναι ούτε κακό ούτε καλό». Από αυτούς, το 25% πιστεύει ότι ο αποκλεισμός της μπορεί να είναι στην πραγματικότητα κάτι θετικό, «επειδή θα επιτρέψει στο κόμμα να γυρίσει σελίδα με τον Μπαρντελά, το 2027».

Ο ίδιος πάντως για την ώρα διακηρύττει ένα ενιαίο μέτωπο. «Θα συνεχίσω τον αγώνα μαζί της μέχρι το τέλος, χέρι με χέρι. Είμαι απόλυτα πιστός σε αυτήν», δήλωσε την Τρίτη. «Ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά μαζί και θα την ολοκληρώσουμε μαζί: η RN θα είναι παρούσα στις προεδρικές εκλογές το 2027».

source

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

More in:TEST_IMPORT

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *