ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κίνα: Σχεδιάζει διαστημικό σταθμό ενέργειας – Θα μπορούσε να αντικαταστήσει «όλο το πετρέλαιο στη Γη»

Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν σχέδιο για τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου ηλιακού σταθμού ενέργειας στο διάστημα, με πλάτος 1 χιλιομέτρου, ο οποίος θα μεταδίδει συνεχώς ενέργεια στη Γη μέσω μικροκυμάτων.

Το έργο, το οποίο θα μεταφέρει τα απαραίτητα μέρη του σε γεωστατική τροχιά πάνω από τη Γη χρησιμοποιώντας υπερβαρέους πυραύλους, έχει συγκριθεί με την κατασκευή του φράγματος των Τριών Φαραγγιών, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο, παράγοντας 100 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας ετησίως.

Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ένας από τη NASA, υποστηρίζουν ότι η μάζα του νερού στο φράγμα είναι τόσο μεγάλη που, αν γεμίσει πλήρως, θα επιμηκύνει τις ημέρες της Γης κατά 0,06 μικροδευτερόλεπτα.

Ο Λονγκ Λεχάο, επικεφαλής επιστήμονας και κύριος σχεδιαστής των κινεζικών πυραύλων Long March, δήλωσε ότι το νέο σχέδιο θα είναι εξίσου σημαντικό με τη μεταφορά του φράγματος των Τριών Φαραγγιών σε τροχιά 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Όπως ανέφερε, η ενέργεια που θα παραχθεί από το έργο σε έναν χρόνο θα ισοδυναμεί με την ποσότητα πετρελαίου που μπορεί να εξαχθεί από τη Γη.

Παρά τις σημαντικές προόδους στη φθηνότερη και πιο αποτελεσματική παραγωγή ηλιακής ενέργειας, η τεχνολογία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς, όπως οι καιρικές συνθήκες και η ατμόσφαιρα που μειώνει την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια. Για αυτό, οι επιστήμονες εξετάζουν τη χρήση τεχνολογιών διαστημικής ηλιακής ενέργειας (SBSP), οι οποίες θα συλλέγουν ενέργεια από το διάστημα, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι δέκα φορές πιο έντονη.

Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου ηλιακού σταθμού θα απαιτούσε πολλές εκτοξεύσεις και υψηλό κόστος, κάτι που έχει καθυστερήσει την ανάπτυξή του. Για να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση, η Κίνα εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη του επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου Long March-9, ο οποίος θα έχει ικανότητα ανύψωσης τουλάχιστον 150 τόνων και θα χρησιμοποιηθεί για δορυφόρους, αλλά και για τη δημιουργία βάσης στη Σελήνη μέχρι το 2035.

Αν και η Κίνα είναι ηγέτιδα σε αυτόν τον τομέα, και άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των εταιρειών Lockheed Martin και Northrop Grumman, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η ιαπωνική JAXA, εξετάζουν επίσης την ανάπτυξη της τεχνολογίας, με την JAXA να προγραμματίζει την εκτόξευση ενός δοκιμαστικού δορυφόρου φέτος.

Ειδήσεις σήμερα:

Λάρισα: Ο κίνδυνος το πραγματικό θρίλερ με την εξαφάνιση του Βασίλη να εξελιχθεί σε παρωδία

Τηλεφώνησε στην αστυνομία για να παραγγείλει πίτσα και σώθηκε από γυναικοκτονία: Το κόλπο με το «πεπερόνι» (ηχητικό)

Κίνημα Δημοκρατίας: Ποιος πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στο κόμμα Κασσελάκη

Χαμός στα social media για τον Κοσμά Μαρινάκη και το Greekonomics: «Αυτή είναι η Ελλάδα»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Σπύρος Κυριάκης

You may also like

Comments are closed.