ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς τυμπανοκρουσίες»: Η θέση της κυβέρνησης στον απόηχο των προκλήσεων από τη Λιβύη

th-libyh-diplomatiko-1307-d21-frame-1796-768x432

«Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο, αρκεί να γίνεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και χτίζει εμπιστοσύνη στον αραβικό κόσμο, περιορίζοντας τα ερείσματα της Τουρκίας και της Λιβύης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της μονομερούς κατάθεσης ορίων της υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ σε συνέχεια της Ρηματικής Διακοίνωσης από τη Λιβύη που χαρακτηρίζεται αντίγραφο τουρκολιβυκού μνημονίου.

Μετά την απόρριψη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που παρουσίασε η Ελλάδα τον Απρίλιο, η Λιβύη απορρίπτει την ΑΟΖ του Ιονίου που κήρυξε η Ελλάδα, θεωρώντας ότι επικαλύπτει λιβυκές περιοχές «συμφωνία Kαλής Θέλησης» υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης με στόχο την αύξηση του όγκου διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης και των υποδομών.

  Οι στρατηγικές κινήσεις της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και 6 χρόνια, ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με πράξεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς ψευτο-πατριωτικές κορώνες, σε πείσμα κάποιων που θέλουν να χτίσουν ένα ψεύτικο αφήγημα. Έχουμε το πιο ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα που μπορεί να θυμηθεί κανείς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται με γεγονότα και πραγματικά δεδομένα. -Προχωράμε με την αδειοδότηση των οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων με αμερικανικούς κολοσσούς», επισημαίνει η Αθήνα, συνοψίζοντας τις ως τώρα «στρατηγικές κινήσεις»:

-Προχωρήσαμε στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, όπου εκεί αποτυπώνονται τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας, με τη «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, με Ιταλία και Αίγυπτο, οριοθετήσεις υποδειγματικές για γειτονικές χώρες, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Οι συμφωνίες αυτές κατοχυρώνουν τη μέση γραμμή ως βάση του Δικαίου της Θάλασσας, και ακυρώνουν τις απόπειρες Άγκυρας και Τρίπολης να επιβάλουν τετελεσμένα. 

-Επεκτείναμε την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς, στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, 

Αποτρέψαμε την υβριδική απειλή στον Έβρο, αντιμετωπίζοντας το μεταναστευτικό με ευρωπαϊκούς όρους: Από τα γεγονότα στον Έβρο το 2020, μέχρι τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τη συνεργασία με FRONTEX, η Ελλάδα επανέφερε την έννοια των συνόρων. Με αυτό τον τρόπο, έκοψε το εργαλείο πίεσης που χρησιμοποιούσαν Τουρκία και Λιβύη, επιχειρώντας να εργαλειοποιήσουν τις προσφυγικές ροές,

-Εξοπλίζουμε αμυντικά την χώρα, με προγράμματα που θα μας θωρακίζουν για ολόκληρες δεκαετίες,

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας το 2021: Ήταν η πρώτη φορά που χώρα-μέλος της Ε.Ε. συμφώνησε εγγράφως ότι θα πολεμήσει στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο κράτος. Μαζί ήρθαν και οι φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale, δίνοντας τεχνολογική υπεροχή στο Αιγαίο και το Λιβυκό,

Αμυντική εμβάθυνση με τις ΗΠΑ: Η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σταθερή παρουσία σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Σούδα, κατοχύρωσε την Ελλάδα ως στρατηγικό κόμβο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προμήθεια των MH-60R και η αναβάθμιση των F-16 Viper εξασφαλίζουν αεροναυτική υπεροχή, ενώ η γεωγραφική θέση της χώρας αποκτά πολλαπλασιαστική αξία για την ασφάλεια των δυτικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Πρωτοβουλίες στον ΟΗΕ και στη Χάγη: Η ελληνική διπλωματία έχει προχωρήσει σε επίσημες προσφυγές και απαντήσεις στον ΟΗΕ, αποδομώντας τις παράνομες αξιώσεις της Λιβύης και της Τουρκίας. Επιπλέον, η ανοικτή πρόταση προσφυγής στη Χάγη, με υπογραφή συνυποσχετικού, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο, αρκεί να γίνεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 

Σχέσεις με κράτη του Αραβικού κόσμου: Η ελληνική διπλωματία πέτυχε τα τελευταία χρόνια σημαντική προσέγγιση με Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Αίγυπτο. Μέσα από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, επενδυτικές πρωτοβουλίες και υποστήριξη σε κρίσιμες ψηφοφορίες (όπως για την UNRWA), η Ελλάδα χτίζει εμπιστοσύνη στον αραβικό κόσμο, περιορίζοντας τα ερείσματα της Τουρκίας και της Λιβύης στις ίδιες περιοχές.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

Comments are closed.