Image default
ΥΓΕΙΑ

Μ. Χειμώνας:  Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να μειώσει το clawback, παρά μόνο να καλύψει την αύξηση

Η ανάγκη διακομματικής συναίνεσης για την διασφάλιση της προσβασιμότητας των Ελλήνων ασθενών στην φαρμακευτική καινοτομία, αναδείχθηκε στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία».

«Υπάρχουν ωστόσο ιδεολογικές διαφοροποιήσεις στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για το φάρμακο» ανέφερε η Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, Βουλευτής, Αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως εκτίμησε, ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με στόχο την διαμόρφωση μίας πολιτικής βελτίωσης όσον αφορά την εθνική στρατηγική στο φάρμακο. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε ορισμένους άξονες, όπως το σταθερό νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την βιομηχανία, τα πνευματικά δικαιώματα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι στηρίζει και ενισχύει την φαρμακοβιομηχανία» κατέληξε η κα. Ιατρίδη, σημειώνοντας την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα.

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, Βουλευτής, Αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

«Αν καταπολεμήσουμε την τεράστια γραφειοκρατία, θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα» ανέφερε από την πλευρά του ο Πέτρος Παππάς, Βουλευτής, Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιατρός/Επειγοντολόγος, διατυπώνοντας την άποψη πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσε να υπάρξει διακομματική συμφωνία. Δεν γίνεται να έχουμε κλειστό προϋπολογισμό στο φάρμακο, τόνισε περαιτέρω, ενώ αναφέρθηκε και στην σημασία που έχει το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, τα κίνητρα αποκέντρωσης για την βιομηχανία και η επιδότηση της ανεργίας. «Θα πρέπει να συσταθεί κοινή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που να συνεδριάζει σε μόνιμη βάση και να ασχολείται με το φάρμακο και το οικονομικό περιβάλλον», υπογράμμισε.

Πέτρος Παππάς, Βουλευτής, Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιατρός/Επειγοντολόγος

Εθνικό στόχο χαρακτήρισε την παραγωγή φαρμάκου ο Ιωάννης Τσίμαρης, Βουλευτής Ιωαννίνων, Κοινοβουλευτικός Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκφράζοντας κι αυτός την άποψη πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μια διακομματική επιτροπή που να ασχολείται με αυτό το ζήτημα. «Όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πλαισίου» τόνισε, σημειώνοντας ότι απαιτούνται θαρραλέες κινήσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την ρύθμιση των στρεβλώσεων στην φαρμακευτική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε την σημασία του επαναπατρισμού των νέων επιστημόνων, της δημιουργίας κέντρων έρευνας και καινοτομίας και της ανάληψης πρωτοβουλιών για την προσέλκυση εταιρειών που θα κάνουν κλινικές δοκιμές σε προχωρημένο στάδιο.

Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

«Το διάστημα 2012-2023 υπήρχε μια επιπέδωση των δαπανών υγείας, ενώ οι ανάγκες μεγάλωναν με ρυθμό 4-5% το χρόνο», ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).  Την διαφορά μεταξύ ζήτησης και δαπάνης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την κάλυψε κατά 80% η φαρμακοβιομηχανία. «Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μειώσει το clawback, μόνο θα καλύψει την αύξηση» συμπλήρωσε. «Θέλουμε να λειτουργήσει Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο», τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, καταλήγοντας, ανέφερε ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα,ζητώντας μεταξύ άλλων χρηματοδότηση του συστήματος, έλεγχο της συνταγογράφηση και δημιουργία μητρώων.»

Την συζήτηση συντόνισε η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά, Ιατρική Συντάκτρια, Ygeiamou.gr.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς γιατρούς τα νησιά – Γιατί το σχέδιο του Υπουργείου δεν δίνει λύση

Μελάνωμα: Πώς τα ογκολογικά συμβούλια των νοσοκομείων μπορούν να σώσουν ζωές

Νοσοκομείο Νίκαιας: Τι συμβαίνει και μειώνονται στο μισό τα τακτικά χειρουργεία


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

Μπάιντεν: Αντιμετωπίζει ήπια συμπτώματα κορωνοϊού – Το ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του

admin

Κρούσμα πανώλης προβάτων σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο Δομένικο Ελασσόνας – 460 μονάδες στην περιοχή

admin

Δράσεις πρόληψης από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ

admin
Translate »