Μακρόν: Τούρκοι και Ρώσοι μισθοφόροι να φύγουν από την Λιβύη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίτ Νταμπάιμπα στο Παρίσι.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πασινιάν, ο Μακρόν ζήτησε την απόσυρση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Αρμενίας και είπε, «Οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους στις 11 Μαΐου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν, ο οποίος είχε προηγουμένως αναφέρει τη δυνατότητα στρατιωτικής υποστήριξης της χώρας του στην Αρμενία, δεν το ανέφερε στη συνάντησή του με τον Πασινιάν.
Ο Μακρόν είπε ότι είναι «έτοιμοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και στην εγκαθίδρυση της περιφερειακής ειρήνης». Ο Πασινιάν εξέφρασε ότι περιμένουν τον Μακρόν να επισκεφθεί την Αρμενία το φθινόπωρο.
«Οι ξένοι μισθοφόροι πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη»
Μετά τον Πασινιάν, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίτ Νταμπάιμπα.
Μετά τη συνάντηση, ο Μακρόν ζήτησε την απόσυρση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη:
«Πρέπει να σταματήσουμε την ξένη παρέμβαση, επειδή οι ίδιοι οι Λίβυοι το απαιτούν. Αυτό γίνεται με την απόσυρση όλων των δυνάμεων ξένων μισθοφόρων – Ρώσων, Τούρκων και των συριακών μισθοφόρων τους και άλλων – από το έδαφος της Λιβύης», είπε.
Απευθυνόμενος στον Νταμπάιμπα: «Εργαζόμαστε για αυτό μαζί σας και όλους τους συνεργάτες μας», δήλωσε ο Μακρόν. «Αυτή η απόσυρση πρέπει να προχωρήσει με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου στρατού. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η επιτυχία των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του έτους».
Στη σύνοδο κορυφής της Λιβύης που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου, η μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νταμπάϊμπα θα εκπροσωπήσει τη Λιβύη για πρώτη φορά.
Μετάβαση στην Πηγή
Author: