ΒΙΝΤΕΟ

Μικρός αριθμός θερμοκηπίων στην Ελλάδα- Εισαγωγές κηπευτικών από γειτονικές χώρες

Screenshot_5

Τα θερμοκήπια προσφέρουν στον αγρότη, προστασία των προϊόντων από καιρικά φαινόμενα, μεγαλύτερες αποδόσεις και ποιοτική παραγωγή όλο το χρόνο, όμως ο αριθμός τους στη χώρα μας παραμένει μικρός. Ως αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται εισαγωγές κηπευτικών από γειτονικές χώρες.

Για παράδειγμα ο Γιώργος Τσίτσιος από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης διατηρεί τα τελευταία 10 χρόνια 4,5 στρέμματα καλλιεργειών σε θερμοκήπια. Ο στόχος ήταν να φτάσει στα δέκα στόχος όμως που καθημερινά απομακρύνεται

«Δεν το βλέπω να γίνεται πλέον και από κόστος πλέον των θερμοκηπίων, αλλά δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε και από θέμα εργατικών», όπως αναφέρει ο ίδιος.

«Θέλουμε να καλλιεργούμε στον τόπο μας ,όμως δεν μας δίνονται τα ανάλογα εργαλεία», αναφέρει από την πλευρά του ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ο διάσπαρτος κλήρος, το παραγωγικό κόστος, οι τιμές του πετρελαίου, ακόμη και το κόστος των εργατικών χαρακτηρίζονται ως απαγορευτικοί παράγοντες από τους παραγωγούς για να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους.

Σύμφωνα με την απογραφή γεωργίας κτηνοτροφίας της ΕΛΣΤΑΤ το 2021 με έτος αναφοράς το 2020, από τη συνολική χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση σε όλη τη χώρα μόνο το 0,2% αφορούσε τα θερμοκήπια.

Παρ΄ όλα αυτά στην κατανομή της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης συγκριτικά με το 2009, το 2020 αυξήθηκαν τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε θερμοκήπια κατά 13,7%.

Επτά από τις 13 περιφέρειες της χώρας είχαν καταγράψει αύξηση της γεωργικής έκτασης σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες με την πιο μεγάλη άνοδο στη Δυτική Ελλάδα με ποσοστό 135,2%. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη μείωση 16% είχε καταγράψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 55.000 με 60.000 στρέμματα καλλιεργειών υπό κάλυψη. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Κρήτη ή στη Δυτική Ελλάδα με καλλιέργειες κηπευτικών.

Την ίδια ώρα οι παραγωγοί επισημαίνουν την έλλειψη εργατών γης με κίνδυνο πολλές φορές να μην μπορεί να γίνει η συγκομιδή της παραγωγής.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣμαρώ Παυλού

You may also like

More in:ΒΙΝΤΕΟ

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *