ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Φαραντούρης στο ΕΡΤnews Radio 105,8 για ενεργειακή συμφωνία: Είμαι υπέρ όλου του project – Δεν θέλω η εξάρτηση από μία χώρα να μετεξελιχθεί σε εξάρτηση από άλλη (audio)

farantouris

«Εγώ είμαι υπέρ του πλουραλισμού. Δηλαδή, δεν θέλω η εξάρτηση από μία χώρα να μετεξελιχθεί σε εξάρτηση από άλλη χώρα» επισήμανε ο ευρωβουλευτής με τον  ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή και τον Δημήτρη Τάκη.

«Με ενδιαφέρει να έρχεται και αμερικανικό LNG στην Ελλάδα και Αλγερινό LNG στην Ελλάδα και αυστραλιανό LNG στην Ελλάδα και να ‘ρχονται και οι αγωγοί από την Κασπία» συνέχισε ο κ. Φαραντούρης.

Είμαι υπέρ του ανταγωνισμού, είμαι και καθηγητής του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού. Με ενδιαφέρει λοιπόν φυσικά να έρχεται αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και επί των ημερών μου ήρθε και το πρώτο καράβι αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, θέλω όμως να δω και τη χώρα μου όχι απλό μεταπράτη ενέργειας, αλλά έναν πραγματικό συμμετέχοντα στην ενεργειακή πολιτική της περιοχής. Και κυρίως, να είναι αποτύπωμα στην τσέπη μας όλες αυτές οι κινήσεις.

Γιατί, αν είναι να φέρνουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Λουιζιάνα, να φεύγει μέσα από τους αγωγούς και να πηγαίνει στην Ουκρανία, αντιλαμβάνομαι τη σημασία τη γεωπολιτική, δεν την υποτιμώ καθόλου, της συμβολής της χώρας μας σε αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι, σε αυτή την γεωπολιτική άσκηση, στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν θα βοηθήσει από μόνο του τις τιμές ενέργειας να είναι ανταγωνιστικές και την οικονομία μας να ανακάμψει.

Άρα είμαι υπέρ όλου του project.

Όμως, αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα όταν ανακοινώνονται συμφωνίες εισαγωγής, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε με ποια ταρίφα μπαίνουν. Ή όταν ανακοινώνονται συμφωνίες παραχώρησης για οικόπεδα στο Βόρειο Αιγαίο, πρέπει να δούμε και τις ρήτρες παραχώρησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαραντούρης.

«Πριν από δύο χρόνια ήμουν στην Κύπρο, στο μεγάλο ενεργειακό συνέδριο στην Κύπρο. Τέτοια συνέδρια γίνονται κάθε χρόνο και είναι πολύ σημαντικό που γίνεται και στην Ελλάδα μας. Πέρυσι έγινε στη Ρουμανία, όπως πρόπερσι έγινε στην Ουγγαρία, γίνονται αυτά.

Βγήκε ο επικεφαλής της ExxonMobil στην περιοχή και δήλωσε, εμείς θέλουμε να το βγάλουμε, αλλά θέλουμε και κανένα φράγκο παραπάνω και μας πέσανε οι μασέλες γιατί υποτίθεται ότι η ExxonMobil έχει υπογράψει σύμβαση εδώ και πέντε χρόνια και έχει προχωρήσει μόνο σε σάρωση σεισμικών. Δεν έχει κάνει καμιά γεώτρηση, ούτε καν καμιά δοκιμαστική γεώτρηση.

Μα, αν έχεις υπογράψει συμβόλαιο πρέπει να το τηρήσεις, δεν μπορεί να ζητάς παραπάνω λεφτά και αν είναι να βγάλουμε το πετρέλαιο για να το πάρει μια πολυεθνική, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να έχει κάποια σημασία, αλλά στην πραγματικότητα πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα.

Εμένα με ενδιαφέρει σαν ενεργό πολίτη αλλά και σαν καθηγητή της ενέργειας αλλά και σαν ευρωβουλευτή πλέον εκλεγμένο από τον ελληνικό λαό, όλα αυτά τα deals να μεταφράζονται σε κάποιο όφελος για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε ο Ευρωβουλευτής.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Πριν από περίπου 15-20 χρόνια ξεκίνησε η συζήτηση για τον λεγόμενο νότιο και κάθετο διάδρομο, δηλαδή την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη βασική ενεργειακή χώρα που προμήθευε σε φυσικό αέριο όλη την Ευρώπη και τη χώρα μας, τη Ρωσία.

Ο νότιος διάδρομος και ο κάθετος διάδρομος περιελάμβανε διάφορους διασυνδετηρίους και είχα και εγώ τη χαρά να εργαστώ σε αυτό, από το 2009 μέχρι το 2019 ως διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και νομικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΠΑ. Περιελάμβανε ένα κάθετο διάδρομο που θα έβγαινε από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, τον λεγόμενο ελληνοβουλγαρικό αγωγό και από εκεί, η γεωπολιτική θέση της χώρας μας θα επέτρεπε την είσοδο υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό μετεξελίχθηκε σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα κάθετο διάδρομο. Είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Τώρα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι μία μορφή αερίου. Εγώ πάντα έλεγα ότι είμαι υπέρ του ανταγωνισμού, δηλαδή όλο και περισσότερες μπάντες αερίου και καυσίμων και ενεργειακών πηγών έχεις τόσο περισσότερο ανταγωνισμό έχεις.

(…)

Το ρωσικό αέριο μέχρι στιγμής ήταν το φθηνότερο. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι με την ιστορία και με την αλήθεια. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο ενσωματώνει κόστη μεταφοράς και υγροποίησης, άρα το κόστος του εκ των πραγμάτων ανεβαίνει περισσότερο. Τώρα, η Ρωσία με την επιθετική και αναθεωρητική της στάση έχει οδηγήσει αυτά που γνωρίζουμε όλοι και τα οποία είναι πακέτο ενός πολέμου. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Δηλαδή, η εξάλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το 27 είναι το αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Το 28 -29 μπορεί να ξαναδούμε στρόφιγγες ν’ ανοίγουν και τη Γερμανία πάλι να φλερτάρει με τη Ρωσία όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία 200 χρόνια» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Φαραντούρης.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή ERTNEWS
Author: Δανάη Γραφάκου

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

Comments are closed.