ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαϊωάννου: Σε λίγες μέρες η νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο εισόδου στα πανεπιστήμια – Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη

UPDATE _2025-05-20_15.59.46.1_frame_40339

Για την αυστηροποίηση των συνεπειών για έκνομες πράξεις στα πανεπιστήμια μίλησε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως με το που ασκείται η ποινική δίωξη σε αυτόν που έχει προκαλέσει έκνομη πράξη εντός πανεπιστημιακών χώρων, θα αναστέλεται άμεσα και η φοιτητική του ιδιότητα, ενώ ανέφερε και ότι σε λίγες ημέρες έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχό εισόδου στα πανεπιστήμια.

Για το τι θα γίνει με τους μαθητές που χάνουν εξετάσεις λόγω του κρούσματος μηνιγγλιτηδας στην Αθληνα, αλλά και των σεισμών στην Εύβοια ο υφυπουργός ανέγερε: «Το ένα είναι ένα φυσικό φαινόμενο όπως είναι στην Εύβοια. Το άλλο είναι μια περίπτωση η οποία αντιμετωπίζεται.

Θέλω να πιστεύω όμως ότι θα υπάρξουν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες δεν θα δημιουργήσουν ευρύτερο πρόβλημα στα παιδιά που αυτές τις μέρες δίνουν τις προαγωγικές εξετάσεις και ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις».

Σχετικά με την αυστηροποίηση των μέτρων για τα πανεπιστλημια ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα εκείνο που νομίζω θα συμφωνήσουμε, μιλάμε για το αυτονόητο και ποιο είναι το αυτονόητο; Μιλάμε για το που ανήκουν οι χώροι των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων.

Αυτοί οι χώροι ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στις φοιτήτριες, στους φοιτητές, στο ακαδημαϊκό προσωπικό και λοιπό προσωπικό του κάθε πανεπιστημίου. Και φυσικά για να υπάρχουν αυτοί οι χώροι και να υπάρχει όλη αυτή η υλικοτεχνική υποδομή, προέρχεται από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη.

Επομένως ξεκινάω με αυτή την παραδοχή ότι κανένας δεν επιτρέπεται στο όνομα οποιασδήποτε επαναστατικής γυμναστικής, γιατί δεν βρίσκει άλλους χώρους, ενδεχομένως, να προσπαθεί να δημιουργεί προβλήματα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται τόσο ψηλά που νομίζω ότι θα πρέπει να αρθεί και κάποια στιγμή η ώρα να συζητήσουμε για τα ακαδημαϊκά ερευνητικά επιτεύγματα που έχει το κάθε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Τώρα γιατί δεν είμαστε στο ίδιο σημείο; Διότι από τον Αύγουστο του 2019, πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε τον ειδικό νόμο τον 4623, γιατί πρέπει να λέγονται και ακριβώς ποιοι είναι οι νόμοι, ο οποίος σε κάποια από τα άρθρα αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα της παρέμβασης της δημόσιας δύναμης, δηλαδή της αστυνομίας οπουδήποτε μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο, από τη στιγμή που τελείται κάποια έκνομη πράξη.

Θα πουν κάποιοι ότι αυτό λεγόταν και παλαιότερα. Θα απαντήσουμε ότι ο νόμος του 2017, ο οποίος ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την εποχή εκείνη, όριζε ότι μπαίνει μεν η αστυνομία, αλλά χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Έκτοτε λοιπόν υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις, αναφέρατε σε σχέση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα θυμίσω το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα, όπου έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο όπου στην κοινωνία έχει εμπεδωθεί η λογική ότι όπου υπάρχει έκνομη πράξη, είτε λέγεται πανεπιστημιακό κάμπους είτε πανεπιστημιακός χώρος, η δημόσια δύναμη παρεμβαίνει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά είναι και αυτονόητο.

Από εκεί και πέρα όλα αυτά τα περιστατικά προφανώς έχουν μειωθεί. Η τελευταία κατάληψη που έσπασε προχθές ήταν στο παλιό κυλικείο της Νομικής, αλλού ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό κτίριο δεν υπάρχει. Άρα και αυτό είναι μια κατάκτηση. Όμως δεν έχουν εξαλειφθεί τα φαινόμενα, όπως είδαμε στη Νομική και στου Ζωγράφου».

Σε λίγες μέρες η νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο εισόδου στα πανεπισήμια

Αναφορικά με το πως θα ελέγχεται το ποιος μπαίνει στα πανεπιστήμια ο Υφυπουργός Παιδείας σημειώνει: «Αυτό που η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έρθει σε πολύ λίγες μέρες, κατατείνει ώστε να γίνει πράξη (ο έλεγχος στα πανεπιστήμια).

Πώς θα γίνει αυτό πράξη; Αυστηροποιώντας τις συνέπειες και συγκεκριμενοποιώντας τις συνέπειες, τις οποίες θα υφίσταται είτε αυτός που προκαλεί την έκνομη πράξη, αλλά και ξεκάθαρα η οποιαδήποτε διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν θα πω θα το αφήνει αλλά δεν θα περνάει μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρα αυστηροποιούμε τις συνέπειες και στις δύο πλευρές, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Με το που υπάρχει η οποιαδήποτε έκνομη πράξη μέσα σε 2 μήνες, το πολύ. Κατ’ αρχήν θα υπάρχει ένα πειθαρχικό συμβούλιο σε όλο το πανεπιστήμιο, ενώ ο προηγούμενος νόμος μιλούσε για κάθε σχολή και κάθε τμήμα να έχει το πειθαρχικό του συμβούλιο, αυτό λοιπόν το μαζεύουμε διότι διαπιστώσαμε στην πορεία ότι υπάρχουν κάποια άρθρα τα οποία ενώ είναι σωστά, στην πράξη είναι χρονοβόρα και δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμα.

Άρα ένα πειθαρχικό συμβούλιο σε κάθε πανεπιστήμιο. Εντός λοιπόν 2 μηνών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίωξη. Αν και εφόσον υπάρχει πειθαρχική δίωξη, θα έχει ασκηθεί σε αυτόν που έχει προκαλέσει την έκνομη πράξη.Με το που ασκείται η ποινική δίωξη άμεσα θα παίρνει αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας».

Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη

Ο κ. Παπαϊωάννου διευκρίνισε: «Άλλο πράγμα η αναστολή κι άλλο η διαγραφή. Η αναστολή θα προέρχετα, από την στιγμή που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για να ασκηθεί ποινική δίωξη, μιλάμε για σοβαρές παραβατικές καταστάσεις, για πράξεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή δημοκρατία, την ακαδημαϊκή ελευθερία. Άρα λοιπόν, άμεσα ο Πρύτανης θα επιβάλλει αυτή την πειθαρχική συνέπεια.

Εάν λοιπόν, όταν τελεσιδικήσει αμετάκλητα και έχει αποδειχθεί – διότι πάντα υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας – στη συνέχεια αυτή η αναστολή οδηγείται σε διαγραφή.

Πλέον όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτός ο χώρος, ο ακαδημαϊκός, που όπως είπαμε είναι από το υστέρημά μας, δεν μπορεί κανένας να παρεμβαίνει για να κάνει τέτοιου είδους ασκήσεις εντός αυτού και παράλληλα, εάν και εφόσον υπάρχει φθορά αυτής της δημόσιας περιουσίας, αυτή η φθορά θα εκτιμάται οικονομικά και τον λογαριασμό θα τον πληρώνει αυτός που τελικά αποδεικνύεται ότι έχει προκαλέσει τη φθορά».

Έως τέλος Ιουλίου τα πανεπιστήμια πρέπει να καταθέσουν τα σχέδια ασφάλειας τους

«Το κάθε πανεπιστήμιο μέχρι τέλος Ιουλίου θα έρθει και θα μας καταθέσει επικαιροποιημένο ή από την αρχή αν θέλει ένα σχέδιο ασφαλείας τόσο από φυσικές καταστροφές όσο και από αυτά τα προβλήματα που έχουμε και στη συνέχεια θα πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου, όποια πανεπιστήμια χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο, γιατί υπάρχουν και πανεπιστήμια που έχουν εγκαταστήσει τέτοιου είδους μηχανικά μέσα, να λειτουργήσουν αυτά.

Θέλω να πιστεύω και είμαι σίγουρος γι αυτό, ότι η συνεργασία η οποία υπάρχει με όλους τους πρυτάνεις, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι το Πανεπιστήμιο δεν ανήκει στον φοιτητή – φοιτήτρια και στο ακαδημαϊκό προσωπικό» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Συντακτική ομάδα ertnews.gr

You may also like

Comments are closed.