ΥΓΕΙΑ

Ο μέσος όρος κρουσμάτων από Omicron στην Ελλάδα είναι κοντά στο 70%, λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποιούν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Στην ενημέρωση μετέχει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης.

Η ενημέρωση γίνεται σε μία περίοδο πολλαπλών αρνητικών ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, που έφερε η επέλαση της μετάλλαξης Omicron και στην Ελλάδα. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 36.246 νέα κρούσματα, 615 διασωληνωμένοι και αναφέρθηκαν 78 θάνατοι

Το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, που αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης Omicron να εκφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Παρά τις διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη, έναντι των άλλων παραλλαγών. Η αποτελεσματικότητα ως προς την Omicron με δύο δόσεις είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση της τρίτης δόσης παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή ακόμη η διάρκεια. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητα κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε εξελίσσεται παράλληλα και με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Η αυξημένη μεταδοτικότητα και ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα. Όμως ας αναλογιστούμε η εξέλιξη να είναι θετική.

Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται στην εμφάνιση συλλοιμώξεων με την εμφάνιση Δέλτα και Omicron, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους.  Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε. Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες. Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%.

Ο μ.ό κρουσμάτων από Omicron είναι κοντά στο 70%, δήλωσε ο Θεοκλής Ζαούτης. Το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής επίσης οφείλονται στη συγκεκριμένη παραλλαγή. Η νοσηρότητα είναι μικρότερη, ενώ ανάλογα στοιχεία διαπιστώνονται για την θνητότητα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αλλαγές, για να υπάρχουν πιο στοχευμένες οδηγίες. Έχουν ξεκινήσει εργασίες αναβάθμισης της οργανωσιακής δομής του φορέα.

Η τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά.

Ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών.

Αν κάποιος εχει βήχα και έχει κάνει τεστ και είναι αρνητικό, μπορεί κάποιος να κάνει την τρίτη δόση.

Ειδήσεις σήμερα

«Στις ΜΕΘ δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής με Omicron» δηλώνει η Ματίνα Παγώνη

Ειδικοί εξηγούν πώς η Omicron ξεφεύγει από τα τεστ – «Αναμένουμε 80.000 κρούσματα την ημέρα»


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

You may also like

More in:ΥΓΕΙΑ

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *