ΒΙΝΤΕΟ

Οι επιπτώσεις του ρώσο-ουκρανικού πολέμου στην εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης φρούτων

Έκδηλη η ανησυχία στην εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης φρούτων για προϊόντα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ που έχουν εξαχθεί στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία πριν τον πόλεμο και δεν έχουν εξοφληθεί. Η απώλεια των τριών αγορών ανοίγει μελλοντική «τρύπα» έως 25 εκατ. ευρώ στις συνολικές εξαγωγές του κλάδου.

Επιστροφές φορτίων, ανησυχητικές καθυστερήσεις σε προϊόντα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ, αλλά και αδυναμία εκτέλεσης συμφωνιών, είναι το τίμημα που «πληρώνει» η βιομηχανία μεταποίησης φρούτων, λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Για τις ποσότητες συμπυκνωμένου χυμού και κομπόστας, που είχαν εξαχθεί στις αγορές της περιοχής και εκκρεμεί η εξόφλησή τους, η ανησυχία είναι έκδηλη για τη στάση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το διακύβευμα, ωστόσο, είναι μεγαλύτερο. Οι συγκεκριμένες αγορές παραδοσιακά απορροφούσαν περίπου 10.000 τόνους συμπυκνωμένου χυμού και 5.000 τόνους κομπόστα, ετησίως, με συνέπεια να ανοίγει μια «τρύπα» στις εξαγωγές του κλάδου, διόλου ευκαταφρόνητη.

Τον εγχώριο μεταποιητικό τομέα φρούτων προβληματίζει και το μέλλον διότι όπως τονίζεται, για τις εξαγωγές στις τρεις χώρες, μεταποιούνταν κάθε χρόνο περίπου 40.000 τόνοι πρώτης ύλης συμπύρηνου ροδάκινου.

Σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να αποζημιωθεί μια ποσότητα πρώτης ύλης, ώστε να μεταποιηθεί σε χυμό και κομπόστα και να μοιραστεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως έγινε και το 2014 με το εμπάργκο της Ρωσίας.

Επιδίωξη της Ένωσης Κονσερβοποιών, είναι επίσης να περιληφθούν και οι κομπόστες και οι χυμοί στα ευρωπαϊκά προγράμματα Βοήθειας προς τους Απόρους. Για τα τρία αιτήματα αναμένονται εξελίξεις προσεχώς.

Ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3” για το θέμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη

You may also like

More in:ΒΙΝΤΕΟ

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *