Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τη σαλμονέλα

Στη Μαγνησία, συνεχίζεται η εμφάνιση περιστατικών γαστρεντερίτιδας, καθώς ακόμη δέκα τουλάχιστον άτομα παρουσίασαν συμπτώματα.
Οι αρχές δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να καθαριστούν και να απολυμανθούν οι δεξαμενές υδροδότησης και ένα δίκτυο αγωγών 15 χιλιομέτρων. Ωστόσο η οδηγία προς τους κατοίκους παραμένει, για να κρατήσουν τις βρύσες κλειστές.
Ο κ. Παναγιώτης Κολλάρας, λοιμωξιολόγος-Διευθυντής ΕΣΥ της 1ης Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για το πως μπορεί να προκλήθηκε αυτό το «τσουνάμι» κρουσμάτων.
«Επειδή απομονώθηκαν κάποια στελέχη μικροβίων και κυρίως η σαλμονέλα, αυτό είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να μολύνει είτε με το νερό, είτε με τα τρόφιμα. Η σαλμονέλα για να μείνει στο νερό, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις πλημμύρες που είχαμε, είναι λίγο απίθανο. Είναι ένα μικρόβιο που αρκετά συχνά προκαλεί τέτοιες λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα δηλαδή και τότε τα άτομα κινδυνεύουν από αφυδάτωση, είτε τα πολύ νέα άτομα, ή τα ηλικιωμένα ή ανοσοκατασταλμένα. Τότε χρειάζεται καλή ενυδάτωση και νοσηλεία στο νοσοκομείο».
Για το θέμα της απολύμανσης ανέφερε:
«Το νερό δεν θα πρέπει να πίνεται, ούτε να κάνει κανείς μπάνιο, το νερό πρέπει να βράζεται τουλάχιστον στους 100 βαθμούς για πέντε λεπτά, αν θέλει κάποιος να το πιει, και αν γίνει αυτή η απολύμανση, η σαλμονέλα καταστρέφεται».
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣμαρώ Παυλού