OΠΕΚΕΠΕ: Aνεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση – Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει εξεταστική από το 1998 μέχρι σήμερα για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος και να υπάρξει κάθαρση και διαφάνεια.
Στο μεταξύ, από κοινού πρόταση για προανακριτική κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ενώ συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μέσω τηλεδιάσκεψης για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική.
Τις διαχρονικές ευθύνες υπογραμμίζει η κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον Alpha Radio 98,9: «Και αυτό το οποίο κάνει η κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία, είναι και απολύτως λογικό σε σχέση με μία πληγή για την οποία η χώρα μας τα τελευταία 30 περίπου χρόνια έχει πληρώσει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Είναι μία κίνηση η οποία το αντίθετο της συγκάλυψης είναι, γιατί δεν κρύβει καμία περίοδο.
Εμείς δεν κρύβουμε τη δική μας περίοδο, αλλά είναι μία κίνηση η οποία θέλει να φωτίσει πολύ κρίσιμα ζητήματα και καλούμε όλα τα κόμματα, πραγματικά το λέω και ειδικά όσα κυβέρνησαν το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην σκεφτούν μικροκομματικά και να αγκαλιάσουν αυτή την πρόταση».
Η κυβέρνηση επισημαίνει τη διαχρονικότητα του ζητήματος, αναζήτηση αιτίων για την επιβολή προστίμων 2,7 δισεκατομμυρίων από το 1998 έως σήμερα, κλείσιμο κενών που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έλεγχος πράξεων διοικήσεων, διασταυρωτικοί έλεγχοι, αποτέλεσμα, διάρκεια.
Από την πλευρά τους, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν πρόταση για σύσταση προανακριτικής, κάνοντας λόγο για γαλάζιο σκάνδαλο διαφθοράς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον Αθήνα 984 τόνισε: «Το θέμα είναι ο κύριος Μητσοτάκης.
Είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο που την πολιτική ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός και γι αυτό δεν μπορούμε να έχουμε έναν πρωθυπουργό που βαρύνεται και με ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς και προσπαθεί να κουκουλώσει ένα σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που φάγανε τα γαλάζια παιδιά».
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι: «Ελπίζουμε και περιμένουμε από τη Βουλή να υπερψηφίσει αυτή την πρόταση, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει η πλήρης διερεύνηση όλων των πιθανών ποινικών ευθυνών των συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε: «Τραγική ειρωνεία, τα κόμματα που ως ένα κόμμα όταν κυβέρνησαν εφάρμοσαν την τεχνική λύση και μάλιστα την επέκτειναν την τεχνική λύση με την τροπολογία, με την επικαιροποίηση της υπουργικής απόφασης το 2017 και έρχονται και στήνουν κατηγορητήριο για προανακριτική.
Καταθέτουν κατηγορητήριο για προανακριτική κατά δύο μεταγενέστερων υπουργών, κατηγορώντας τους ότι εφάρμοσαν την τεχνική λύση».
Σε υψηλούς τόνους το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό και συγκάλυψη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, δήλωσε: «Μόνο που δεν μας είπαν να δούμε τι έγινε στο Κιλελέρ.
Μόνο που δεν μας λένε να δούμε αν είχε ευθύνες ο Μαρίνος Αντύπας τον προηγούμενο αιώνα.
Μάλλον δεν έχουν καν εικόνα ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί το 2001, πρώτον όχι από το 1998 και δεύτερον, ξεκινάει να έχει μονοπώλιο στα κοινοτικά κονδύλια το 2005».
Το ΚΚΕ θα καταθέσει εντός της εβδομάδας το πολιτικό σκεπτικό του για την Προανακριτική. Ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε μιλώντας στο κανάλι της Βουλής: «Είναι μια προσπάθεια κουκουλώματος από μεριάς της κυβέρνησης των ποινικών ευθυνών, τα οποία φαίνεται ότι έχουν οι υπουργοί.
Να δούμε και τις άλλες προτάσεις και θα καθορίσουμε την ψήφο μας τελικά».
«Πυρά» και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρης Νατσιός, τόνισε: «Η κυβέρνηση επιλέγει να μπαζώσει την αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιλέγει την εξεταστική, αντί της προανακριτικής επιτροπής για να κουκουλώσει τις δικές της ευθύνες».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολίασε πως: «Ο κ. Βορίδης ουσιαστικά, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, είπε, θα σας πάρω όλους μαζί μου. Αυτό καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει και έτσι αποφάσισε ο κ.
Μητσοτάκης, αντί να αφήσει τον Βορίδη να τους πάρει όλους μαζί του, να προσπαθήσει να δώσει σωσίβιο σωτηρίας και στον Βορίδη και στον Αυγενάκη».
Η αντιπαράθεση αναμένεται να μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο.

Σε ρυθμούς εξεταστικής και προανακριτικής η Βουλή – Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται
Μόλις κατατεθεί η πρόταση την οποία θα καταθέσει η κυβέρνηση και η οποία επίκειται τις επόμενες ώρες, τότε θα έχουμε την συνεδρίασή της στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Τότε θα έχουμε και τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της συγκεκριμένης πρότασης και συζήτησης. Και βεβαίως και εδώ θα έχουμε κύκλο ομιλητών και στην ψηφοφορία, η οποία θα είναι φανερή και όχι κρυφή, όπως η Προκαταρκτική Επιτροπή και χωρίς κάλπη και χωρίς ψηφοδέλτιο.
Για να υπερψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση πρέπει να λάβει θετική ψήφο από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, οι οποίοι δεν πρέπει να είναι λιγότεροι από 120, δηλαδή από τα 2/5 του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Σήμερα ωστόσο κατατέθηκε και η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για προκαταρκτική επιτροπή. Εδώ έχουμε μια ειδοποιό διαφορά, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρέπει να παρέλθουν επτά ημέρες, καθώς με υπογραφές τριάντα βουλευτών μπορεί να υπάρχει προσφυγή για τη βασιμότητα των κατηγοριών των κατηγοριών στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, οπότε πρέπει να περιμένουμε την πάροδο αυτών των επτά ημερών και αν κατατεθεί και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο θα συμβεί, είτε κατατεθεί σήμερα ή αύριο.
Επίσης, για να υπερψηφιστεί η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής πρέπει να λάβει θετική ψήφο από τουλάχιστον 151 βουλευτές, δηλαδή από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου.
Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να σημειώσουμε ότι βάσει του Κανονισμού έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι μία εξεταστική επιτροπή η οποία διερευνά πολιτικές ευθύνες και όχι ποινικές, όπως Προκαταρκτική Επιτροπή, ωστόσο μπορεί να προκύψουν ποινικές ευθύνες που να οδηγήσουν στην Εξεταστική Επιτροπή.
Μετά να ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Το σκεπτικό της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής
Αναντίρρητα ήταν μια κίνηση αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση από το Μέγαρο Μαξίμου, με απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Όπως επισημαίνεται, βασικός στόχος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας είναι να είναι όλα στο φως από το 1998 μέχρι και σήμερα.
Γιατί ξεκίνησαν να δίνονται τα χρήματα πιο μετά;
Ποιος έκανε διασταυρωτικούς ελέγχους;
Ποιος έδωσε τις εντολές, εάν υπήρξαν αθέμιτες επιρροές;
Επίσης, μέσα στην έρευνα της εξεταστικής επιτροπής θα είναι και η περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Τονίζουν επίσης πως στη χώρα μας έχουν επιβληθεί πάρα πολλά πρόστιμα και είναι παθογένειες οι οποίες πρέπει να εξεταστούν εξονυχιστικά.
Απαντώντας για το αίτημα για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά επισημαίνουν πως είναι τουλάχιστον ειρωνικό αυτή η πρώτη πρόταση να κατατίθεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά στελέχη των δύο κομμάτων, έχουν άλλωστε κυβερνήσει τη χώρα, επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, πως κατηγορούν τους δύο πρώην υπουργούς πως εφήρμοσαν μια τεχνητή λύση, την οποία είχαν φέρει και οι ίδιοι και συνεχίστηκε και με συγκεκριμένη τροπολογία.
Από την έως τώρα εξέταση της δικογραφίας δεν προκύπτει κάτι, όπως λένε χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση σχετικά με τους δύο πρώην υπουργούς για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβιβάζει τη σχετική δικογραφία στη Βουλή.
Από λεπτό σε λεπτό το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τη δική του πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαδικτυακά, αυτή την ώρα γίνεται η συλλογή των υπογραφών.
Πριν από λίγο ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό.
Μίλησε για εκβιαζόμενο πρωθυπουργό από τους υπουργούς του, είπε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική Επιτροπή υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του ότι ακόμα και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν την ευκαιρία να πάρουν τώρα αποστάσεις από αυτήν την άθλια, όπως είπε, μεθόδευση του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Δεν αξίζει στη χώρα μας και στον ελληνικό λαό, ένας αδύναμος πρωθυπουργός εκβιαζόμενος από τους υπουργούς του, με αποτέλεσμα να κάνει δώρο στον κύριο Βορίδη την παραγραφή και δώρο στον κύριο Αυγενάκη την αμνήστευση. Γιατί εκεί οδηγεί η πρότασή του για εξεταστική επιτροπή από το 1998. Μία πρόταση που υποτιμά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Ενός λαού που θα πληρώσει ένα πρόστιμο της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ λόγω του πάρτι της διαφθοράς της γαλάζιας εγκληματικής οργάνωσης, όπως ακριβώς την περιγράφει η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Το ΠΑΣΟΚ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, κατέθεσε σήμερα αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.
Και καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων να την στηρίξουν. Να στηρίξουν το φως απέναντι στο σκοτάδι.
Ακόμη και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν μια ευκαιρία να πάρουν αποστάσεις από την άθλια μεθόδευση του Μαξίμου».
Η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς περιλαμβάνει τη διερεύνηση διάπραξης των αδικημάτων της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Η πρόταση που κατατέθηκε νωρίς το πρωί, από κοινού πρόταση την οποία κατέθεσαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, συνοδευόμενη από τις υπογραφές και των 37 βουλευτών βουλευτών των δύο κομμάτων.
Στο κάδρο οι κύριοι Βορίδης και Αυγενάκης για έλεγχο για τυχόν αδικήματα συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία.
Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το γαλάζιο παρακράτος που έστησε ο κύριος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, σημειώνουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη Νέα Αριστερά δηλώνουν ότι αυτή η κατάθεση πρότασης για προανακριτική είναι η μόνη συνεπής επιλογή προκειμένου να πέσει φως στη σκοτεινή πυραμίδα της διαφθοράς.
Οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς εργάστηκαν για τη διαμόρφωση της κοινής πρότασης, καθώς υπήρξε χθες επικοινωνία και συνεννόηση εν τέλει ανάμεσα στα δύο κόμματα προκειμένου να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε μία άλλη εξέλιξη, νωρίς το πρωί, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι όπως αποδεικνύεται με την από κοινού πρόταση, υπάρχει τρόπος συνεργασιών απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη. Υπάρχει τρόπος για καθαρές λύσεις, είπε και κάλεσε τον κύριο Ανδρουλάκη να στηρίξει την πρόταση που κατατέθηκε.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος, Μίλτος Σακελλάρης, Λίνα Μπεθάνη, Γιώργος Παντελάκης
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Συντακτική ομάδα ertnews.gr