Π. Χρηστίδης στο ΕΡΤnews Radio 105,8 για Άγνωστο Στρατιώτη: Η ΝΔ παίζει με το σπιρτόκουτο σαν μικρό παιδί (audio)

Με άξονα τις τελευταίες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, την ψήφιση εχθές της τροπολογίας για την ευθύνη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης μίλησε στο ΕΡΤnews Radio 105,8και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, μεταξύ άλλων και για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την 28η Οκτωβρίου, ενώ προμηνύουν και το ενδεχόμενο να σημειωθούν επεισόδια.
«Αν με ρωτάτε αν γνωρίζω κάτι γι‘ αυτό, δεν γνωρίζω προσωπικά εγώ κάτι τέτοιο. Μπορεί να γνωρίζει κάποιος άλλος συνάδελφος, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη, ο οποίος πατάει το πόδι του σε αυτό το χώμα και νομίζω ότι δεν μπορεί κανένας να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να σταθεί οπουδήποτε. Αυτό είναι συνταγματικό μας δικαίωμα και νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε και επίπεδο στη συζήτηση, την οποία κάνουμε. (…)
Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναφέρθηκα στην απόπειρα της Νέας Δημοκρατίας να παίξει με τα σπίρτα. Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία. Παίζει με το σπιρτόκουτο σαν μικρό παιδί και είναι πολύ εύκολο κάποια στιγμή να συμβεί κάτι το οποίο δυστυχώς να δημιουργήσει προβλήματα. Εμείς είμαστε προφανώς απέναντι σε όλη αυτή τη λογική.
Δεν πιστεύουμε ότι η δράση πρέπει να φέρνει αυτού του τύπου την αντίδραση με επεισόδια, έκτροπα κλπ. Όμως το βασικό ζήτημα είναι, για να μην το κάνω πολιτικάντικα, μέχρι προχθές, εάν συνέβαινε κάτι μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, παρενέβαινε η αστυνομία. Από σήμερα, εάν συμβεί κάτι μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, παρεμβαίνει η αστυνομία. Ποια είναι η λογική της τροπολογίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χρηστίδης αιτιολόγησε το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, επισημαίνοντας ότι βασίζεται σε τρία συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
«Αυτό το οποίο καταδεικνύουμε είναι ότι εκτός από άχρηστη, εκτός από επικοινωνιακά πολύ χρήσιμη για την κυβέρνηση η εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης συζήτησης, εκτός από ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, αποτελεί και μία αντισυνταγματική πρόβλεψη. Και η πρόβλεψη αυτή είναι προφανώς αντισυνταγματική. Τα εξηγήσαμε και στη Βουλή.
Αλλά το ζήτημα εδώ πέρα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το ζήτημα του διχασμού που φέρνει αυτή η διαδικασία στην ελληνική κοινωνία. Τι εξυπηρετεί δηλαδή; Εγώ προσπαθώ να καταλάβω. Θα πάει να συλλάβει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η Ελληνική Αστυνομία εάν πάει να επισκεφθεί κάποιον γονιό εκεί; Θα πάει να σβήσει η Ελληνική Αστυνομία τα ονόματα; Θα πάει να συλλάβει τον Πάνο Ρούτσι και τη Μαρία Καρυστιανού; (…)
Μα τώρα, αυτά τα πράγματα έχουν λυθεί. Ενενήντα χρόνια υπάρχει αυτό το μνημείο εκεί. Ενενήντα χρόνια. Πέρασε Παπανδρέου, πέρασε Καραμανλής, πέρασε Ελευθέριος Βενιζέλος. Πέρασαν όλοι οι πρωθυπουργοί της κρίσης, των μνημονίων, με εκατομμύρια κόσμου στους δρόμους. Κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να φέρει αυτή την τροπολογία; Γιατί; Δεν ήταν τόσο έξυπνοι όσο ο κύριος Μητσοτάκης;» ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.
Όσο αφορά τις δημοσκοπήσεις και το κατά πόσο τελικά «περνάει» στην εκλογική βάση, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ή οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ως αξιωματική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, ο κ. Χρηστίδης σημείωσε «Αν το πιστωνόμαστε ή όχι είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολύ και είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε, το κουβεντιάζουμε και νομίζω ότι όλες οι διαδικασίες που θα έχουμε να κάνουμε από εδώ και μπρος και γύρω από το Συνέδριό μας και γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε, γιατί προφανώς θα κινηθούμε και με διαφορετικούς τρόπους, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί. Η μόνη επισήμανση που θέλω να σταθώ, είναι στο ότι όταν εμείς καλούμαστε διαρκώς να απαντάμε για τις δημοσκοπήσεις, πολλές φορές δεν μπορούμε να μιλήσουμε και για τις πολιτικές μας επιλογές για να ανεβούμε στις δημοσκοπήσεις».
Με αφορμή και το θέμα του Αγνώστου Στρατιώτη και την παρατήρηση ότι ενδεχομένως δεν ήταν σαφές το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ όταν αρχικά μιλούσαν για αντισυνταγματική τροπολογία και ύστερα για «αχρείαστη», ενώ έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όπου το ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί την κριτική ότι θολώνει το μήνυμά της είτε γιατί υπάρχουν διαφοροποιήσεις είτε γιατί υπάρχει μεταστροφή από την ίδια την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Χρηστίδης ερωτηθείς σχετικά, είπε:
«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ευθύνη να προχωρά μπροστά με δύναμη και με σοβαρότητα και με σχέδιο. Προφανώς πρέπει να τα δούμε. Δεν αμφιβάλλω ότι πρέπει να βλέπουμε λεπτομέρειες, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια πραγματικότητα η οποία έχει κάποια χαρακτηριστικά. Δηλαδή, εάν συνέβαινε ό, τι συνέβη με τον κ. Δένδια και τον κ. Μητσοτάκη, τι θα γινόταν αυτή τη στιγμή;».
Στην επισήμανση ότι έγινε κάτι τέτοιο με τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Γερουλάνο, σημείωσε «στη συγκεκριμένη περίπτωση της τροπολογίας θέλω να σας πω ότι κάναμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όλοι συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ και έχουμε πολλούς ομιλητές, οι οποίοι και στη δημόσια σφαίρα και στο κομμάτι της Βουλής τοποθετήθηκαν ακριβώς για να δείξουμε σε ποια γραμμή πιστεύουμε ότι πρέπει να σταθούν τα πράγματα».
«Ο κ. Γερουλάνος έχει τοποθετηθεί και η ουσία της συζήτησης έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο από εδώ και μπρος πρέπει να δημιουργήσουμε το σχέδιο της πολιτικής αλλαγής που κουβεντιάζαμε προηγουμένως. Δηλαδή η συζήτηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια διαρκώς. Σήμερα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή είναι μία τεράστια ευθύνη, η οποία είναι ευθύνη προς τους πολίτες. Η χώρα χρειάζεται καλή αξιωματική αντιπολίτευση και χρειάζεται καλή εναλλακτική πρόταση, διότι διαφορετικά ψάχνουμε διαρκώς να βρούμε σενάρια τα οποία αφορούν το άδηλο μέλλον. Αυτό είναι κάτι το οποίο, δεν βοηθάει την πολιτική συζήτηση με επιχειρήματα. Εγώ καταλαβαίνω ότι η συζήτηση και για το κόμμα του κ. Σαμαρά και για το κόμμα του κ. Τσίπρα και για την εν κινήσει αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία συζητούνται όλη μέρα στα πηγαδάκια τα δημοσιογραφικά και τα πολιτικά.
Αυτό όμως το οποίο εμένα μου έδειξε η δικιά μου εμπειρία της προηγούμενης εβδομάδας με τη συζήτηση, η οποία αφορούσε για παράδειγμα το 13ωρο, είναι ότι έξω από αυτή την κουβέντα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν, άνθρωποι οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν πολλές ώρες και άνθρωποι οι οποίοι δεν αντέχουν να δουλέψουν 13 ώρες γιατί δεν ξέρουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, γιατί δεν έχουν παππούδες και γιαγιάδες εκεί που μένουν, γιατί δεν είναι αυτή ζωή και γιατί εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν ξέρω κανέναν βουλευτή που θα ήθελε για το παιδί του να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα ως ιδιωτικός υπάλληλος» συμπλήρωσε ο κ. Χρηστίδης.
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή ERTNEWS
Author: Δανάη Γραφάκου