ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος παίρνει, εν τέλει, τα εύσημα; Ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ;

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδοκίμασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, την οποία ο Μπάιντεν είχε από καιρό επιδιώξει και φαίνεται να ολοκληρώνεται λίγες μέρες πριν ο Τραμπ να ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο. Τώρα και οι δύο διεκδικούν τα εύσημα. Η αλήθεια είναι ότι οι ομάδες Μπάιντεν και Τραμπ συνεργάστηκαν στενά τις τελευταίες ημέρες για τη συμφωνία, μιλώντας καθημερινά και πραγματοποιώντας συναντήσεις στο Κατάρ και το Ισραήλ. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αποκάλυψαν ότι μια συνάντηση το Σάββατο μεταξύ του απεσταλμένου του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδείχθηκε κρίσιμη για την επίτευξη της συμφωνίας, ενώ ο Γουίτκοφ αποκάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν «αιχμή του δόρατος» στις συνομιλίες.

Η συνεργασία τους αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά ασυνήθιστη στιγμή στον πολωμένο κόσμο της πολιτικής των ΗΠΑ, ειδικά δεδομένης της συγκρουσιακής σχέσης μεταξύ του νυν προέδρου και του εκλεγμένου. Αλλά δεν εμπόδισε τόσο τον Τραμπ όσο και τον Μπάιντεν να διαφημίσουν τον ρόλο τους. Ο Τραμπ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η επική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα μπορούσε να είχε συμβεί μόνο ως αποτέλεσμα της ιστορικής μας νίκης τον Νοέμβριο». Ο εκλεγμένος πρόεδρος, ο οποίος συχνά υπερηφανεύεται για την ικανότητά του στη σύναψη συναλλαγών, είχε πιέσει για μια συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του, απειλώντας την περασμένη εβδομάδα ότι «θα ξεσπάσει όλη η κόλαση στη Μέση Ανατολή» εάν οι ισραηλινοί όμηροι δεν επέστρεφαν μέχρι τη Δευτέρα. Ο Μπάιντεν, μιλώντας αργότερα από τον Λευκό Οίκο, σημείωσε επανειλημμένα ότι η συμφωνία ήταν παρόμοια με εκείνη που πρότεινε τον Μάιο. Πρόσθεσε ότι είπε στην ομάδα του να βεβαιωθεί ότι αυτός και ο Τραμπ «μιλούσαν με την ίδια φωνή, επειδή αυτό κάνουν οι αμερικανοί πρόεδροι». Ερωτηθείς ποιος περίμενε να λάβει τα περισσότερα εύσημα για τη συμφωνία – «Εσείς ή ο Τραμπ;», τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος -, ο πρόεδρος δυσφόρησε. «Είναι αστείο αυτό;», είπε, πριν γυρίσει να φύγει.

Πάντως, ακόμα και ορισμένοι Δημοκρατικοί έδωσαν τα εύσημα στον Τραμπ. «Αυτή ήταν η συμφωνία του Μπάιντεν, αλλά όσο κι αν δεν μου αρέσει, δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς τον Τραμπ – όχι τόσο λόγω των απειλών του Τραμπ προς τη Χαμάς, αλλά λόγω της προθυμίας του να πει στον Νετανιάχου ωμά ότι ο πόλεμος έπρεπε να τελειώσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου», έγραψε ο πρώην βουλευτής Τομ Μαλινόφσκι στο X. Αλλες ομάδες και οι οικογένειες αρκετών αμερικανών ομήρων στη Γάζα ευχαρίστησαν τόσο τον Μπάιντεν όσο και τον Τραμπ. Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν έχουν τονίσει τη σημασία της συνεργασίας με την επερχόμενη κυβέρνηση, με έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο να αποκαλεί το επίπεδο συντονισμού με τον Γουίτκοφ «πρωτοφανές».


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ΤΑ ΝΕΑ

You may also like

More in:ΚΟΣΜΟΣ

Comments are closed.