Προανακριτική για Τέμπη: Αθώος δηλώνει ο Κ. Καραμανλής, ζητά την ποινική του δίωξη – Ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση
![[379027] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)](https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2025/07/6602916-scaled.jpg)
Την ποινική του δίωξη για να δικαστεί από τον φυσικό δικαστή ζητά ο Κώστας Αχ. Καραμανλής με υπόμνημα που υπέβαλε στην Προανακριτική για τα Τέμπη.
Ο κ. Καραμανλής δηλώνει αθώος και ότι δεν έχει καμία ανάμιξη στο αδίκημα παράβασης καθήκοντος, αλλά ούτε και σε κάποιο άλλο αδίκημα. Ζητά την παραπομπή του, δηλαδή την άσκηση ποινικής δίωξης εκ μέρους της ολομέλειας, έτσι ώστε να διενεργηθεί από Ανακριτή που θα ορίσει το δικαστικό συμβούλιο η πλήρης έρευνα για «τη διαλεύκανση της υπόθεσης και για την απόδειξη της αθωότητάς του».
Υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή.
Πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «σήμερα προστέθηκε το τελευταίο επεισόδιο στη μακρά αλληλουχία των μεθοδεύσεων με τις οποίες επιχειρήθηκε η προστασία του κ. Καραμανλή σε σχέση με τις ευθύνες του για τα σοβαρά ελλείμματα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα οποία οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί, με απόφαση του Πρωθυπουργού, η πλήρης αμνήστευσή του για τη διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών του για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
«Αυτή τη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας το αφήγημα περί πολιτικής ηγεσίας “ανεύθυνης”, “διακοσμητικής” και “αναρμόδιας” , οριοθέτησε με ένα νομικώς διάτρητο σκεπτικό ένα πεδίο ευθυνών για τον πρώην υπουργό, το οποίο πάσχει νομικά και στερείται τεκμηρίωσης. Σήμερα για δεύτερη φορά μετά την υπόθεση Τριαντόπουλου, η ΝΔ καταστρατηγεί το Σύνταγμα και επιφυλάσσει στον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τα στάδια της διερεύνησης των ευθυνών του κατά παράβαση του Συντάγματος, με τη γνωστή fast-track μεθόδευση. Η διερεύνηση της υπόθεσης Καραμανλή από την επιτροπή που συνέστησε με απόφασή της η Ολομέλεια της Βουλής, είναι συνταγματική υποχρέωση και όχι ευχέρεια.
Οι μεθοδεύσεις της συγκάλυψης συνεχίζονται.
Οι μάσκες όμως έχουν πέσει εδώ και καιρό: δεν ενδιαφέρονται για τη διερεύνηση της αλήθειας, παρά μόνο για την ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους. Και γι’ αυτό, παραμένουν υπόλογοι στη συνείδηση των πολιτών και σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινωνικό αίτημα για απόδοση Δικαιοσύνης».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την τοποθέτησή του επί του υπομνήματος του Κ. Καραμανλή, κατήγγειλε την άκρως μεροληπτική στάση της πλειοψηφίας, η οποία συνεπάγεται
● κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος (άρθρο 86),
● του Νόμου 3126/03 περί Ευθύνης Υπουργών και
● του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 156), οδηγώντας εν τέλει σε ακυρότητα της προδικασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της επιτροπής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δεν νομιμοποιούμε επ ουδενί την διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε, με απόφαση της πλειοψηφίας, είναι υποκριτικό, να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα εκ μέρους μας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας».
Όπως ανέλυσε:
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή ασκεί τον ρόλο του οιονεί Εισαγγελέα Πρωτοδικών (άρθρο 156 παρ 4 ΚτΒ), διενεργώντας τόσο την προκαταρκτική εξέταση όσο και την άσκηση ποινικής δίωξης, εφόσον χρειαστεί. Ως εκ τούτου, η απόφαση της πλειοψηφίας για απευθείας παραπομπή, παρακάμπτωντας το Κοινοβούλιο, απεμπολώντας την ανάλογη εκ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αρμοδιότητα του οιονεί Εισαγγελέα Πρωτοδικών, που έχει η Επιτροπή, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα.
Τα μέλη της Επιτροπής, καλούνται, να καταθέσουν τα πορίσματά τους, χωρίς να εξετάσουν μάρτυρες, χωρίς να έχουν στην κατοχή τους, αντίγραφο της σχετικής δικογραφίας, άκρως απαραίτητη για να αχθεί η Επιτροπή σε ασφαλή κρίση, πριν την σύνταξη των πορισμάτων των κομμάτων. Με αυτά τα δεδομένα θα είναι ανεπαρκής και ελλιπής η οποιαδήποτε πορισματική έκθεση, και σε κάθε περίπτωση μη ασφαλής, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 156 παρ 5 του Κανονισμού της Βουλής.
Παράλληλα, οι αποφάσεις της πλειοψηφίας επί των διαδικαστικών θεμάτων, θέτουν ζήτημα ακυρότητας της προδικασίας, καθώς η Επιτροπή οφείλει, ως οιονεί Εισαγγελέας, να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία και να υποβάλλει αιτιολογημένο πόρισμα προς την Ολομέλεια, με αναφορά πραγματικών περιστατικών και μνεία συγκεκριμένων διατάξεων καθώς και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη δίωξης κατά συγκεκριμένου υπουργού ή υφυπουργού.
Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιτροπή «αρνησιδικεί» ενώ ενδεχομένως τελεί το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας» (άρ. 239 ΠΚ) αν θεωρηθεί ότι παραλείπει να διώξει κάποιον υπαίτιο. Η πλειοψηφία της επιτροπής θέλει να προσπεράσει το πρώτο και βασικό στάδιο της προκαταρκτικής και να πάει απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος αποχώρησε από τη συνεδρίαση αυτή. Είχε προηγηθεί και η αποχώρηση από τη Νέα Αριστερά με το Νάσο Ηλιούπολο να επιτίθεται στην κυβέρνηση και να κάνει λόγο για «ημέρα ντροπής».
Μ. Καρυστιανού: «Να σταματήσει η ατιμωρησία»
Έγγραφο με πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές για την άρση ασυλίας πολιτικών προσώπων κατέθεσε στη Βουλή η Μαρία Καρυστιανού.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών σημείωσε ότι «θέλουμε να σταματήσει η ατιμωρησία. Αναμένουμε το τι θα πράξει η Βουλή με το αίτημά μας».
«Καταθέσαμε τις υπογραφές που συγκεντρώσαμε οι οποίες αφορούν στο νόμο περί βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας. Ζητάμε το αυτονόητο. Ζητάμε την τιμωρία των υπόλογων πολιτικών όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Ζητάμε να μην καταπατηθεί άλλο το Σύνταγμα, καθώς από τα πρώτα άρθρα του Συντάγματος ορίζεται ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους», σημείωσε η κα Καρυστιανού.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Συντακτική ομάδα ertnews.gr