ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Τέμπη: Η ΝΔ ζητά να διερευνηθεί το πλημμέλημα παράβασης καθήκοντος για τον Καραμανλή – Ανακοινώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η πρότασή της

[378215] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ       (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανακοινώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση που κατατέθηκε από τη ΝΔ να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση ευθυνών του Κώστα Αχ. Καραμανλή, στην υπόθεση των Τεμπών, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Με ένα κείμενο 22 σελίδων, το οποίο υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε την πρότασή της για «τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνου Αχιλλέα Καραμανλή, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 παρ. 3 του Συντάγματος, 153 του Κανονισμού της Βουλής και 5 του νόμου 3126/2023, ποινική ευθύνη των υπουργών, όπως ισχύουν για τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης της πράξης παράβασης καθήκοντος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του και ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τις 28.2.2023, κατά παράβαση του άρθρου 40 παρ. 3 του ν. 4974/2022 και προς τον σκοπό πρόκλησης οικονομικής βλάβης στην ΑΕ με την επωνυμία “Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ”, εκ προθέσεως παράλειψής του:

α. να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για το Ταμείο Σιδηροδρόμων

β. να μεριμνήσει για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημοσίων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ορθή κατάρτιση του προϋπολογισμού, με βάση ένα πολυετές στρατηγικό πρόγραμμα σιδηροδρομικών επενδύσεων, που χρηματοδοτείται από συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό πρόγραμμα επενδύσεων ή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ με αναγκαίο, για την εύρυθμη λειτουργία προσωπικό, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση».

Η πρόταση θα καταχωρηθεί στα πρακτικά της σημερινής, Τρίτη (27/5) συνεδρίασης, θα τυπωθεί, θα διανεμηθεί στους βουλευτές και θα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποσυνδέει πλήρως την ασφάλεια των σιδηροδρόμων από τον Υπουργό, καθώς πρόκειται για ένα τομέα ευθύνης της ΡΑΣ, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΝΔ. Αυτό που περιλαμβάνει η πρόταση είναι κατά πόσο ο K. Καραμανλής ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση του ΟΣΕ και επικεντρώνεται στην διοικητική εποπτεία για την οικονομική ενίσχυση του οργανισμού.

Δεδομένου ότι η διαβίβαση της εισαγγελίας αφορά μόνο στους πρώην υπουργούς Μεταφορών, στην πρόταση της ΝΔ δεν περιλαμβάνεται ο Χρήστος Σπίρτζης διότι το όποιο αδίκημα έχει ήδη παραγραφεί, όπως αναφέρεται.

Αυτό επίσης που τονίζεται από πλευράς της κυβέρνησης είναι πως για πρώτη φορά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βάζει στη διαδικασία αυτής της κρίσης έναν διατελέσαντα υπουργό της ίδιας της κυβέρνησης.

«Οδηγός» θεωρείται το μοντέλο Τριαντόπουλου, δηλαδή η παραπομπή στον φυσικό δικαστή, ενώ σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται – το έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός – ότι το Δικαστικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την πρόταση, αν δηλαδή θα την αναβαθμίσει ή όχι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΡΤNews, ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του με την ομιλία του στη Βουλή.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Tα επόμενα βήματα στην κοινοβουλευτική διαδικασία

Αυτή τη στιγμή, έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις για Προανακριτική. Μία της ΝΔ και η άλλη του ΠΑΣΟΚ, που αφορά οκτώ πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σύμφωνα με πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η πλειοψηφία θα καταστήσει σαφές από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι θα ακολουθηθεί το «μοντέλο» Τριαντόπουλου και σε αυτή την Προανακριτική, με περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων και παραπομπή του κ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Αναμένεται λοιπόν η Ολομέλεια να λάβει αυτή την απόφαση που θα έχει να κάνει με το ποια πρόσωπα θα παραπεμφθούν σε Προανακριτική για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τους

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές έχουν από σήμερα, 7 μέρες περιθώριο – αν το επιλέξουν – να προσφύγουν σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο για τη βασιμότητα της κατηγορίας, μία πρόβλεψη που δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι τώρα.

Από τις 3 Ιουνίου και μετά, εντός 15 ημερών πρέπει να προσδιοριστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια. Εκεί, οι βουλευτές με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη, θα κληθούν να αποφασίσουν για τη συγκρότηση της Προανακριτικής και ποιους θα αφορά. Θα στηθούν τόσες κάλπες όσα και τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, βάσει των θα ληφθεί με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με 151 ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται πρόταση Προανακριτικής και από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναζητά υπογραφές. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θεωρείται πιθανή μια κοινή κατάθεση με τη Νέα Αριστερά ή ενδεχομένως με κάποιους άλλους βουλευτές.

Τα 10 βασικά σημεία με βάση τα πραγματικά περιστατικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση

H Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι τα στοιχεία της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, αν και δεν είναι ισχυρά για τυχόν ποινική ευθύνη, ενδέχεται να συνιστούν τις ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. 

Η διερεύνηση θα αφορά, με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε αμελλητί ο Εφέτης Ανακριτής στη Βουλή, δηλαδή τις απολογίες και τα απολογητικά υπομνήματα των δύο διευθυντικών στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τις ενέργειες του κ. Καραμανλή (κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021 έως και Φεβρουάριο 2023) προκειμένου να καθορίσει επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων και τη στελέχωση του ΟΣΕ με επαρκές προσωπικό. 

Από τη μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και των στοιχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ούτε επεδίωκε, ούτε ανεχόταν, ως προς την φερόμενη διατάραξη  της ασφάλειας  της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα), όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.  

Σε ο,τι αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη η Νέα Δημοκρατία κρίνει ότι παρά τις ευθύνες του για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της σύμβασης 717 το όποιο υπουργικό του αδίκημα δεν μπορεί να ερευνηθεί καθώς έχει παραγραφεί. 

Στην πρότασή της η Νέα Δημοκρατία κατέληξε, με βάση τα πραγματικά περιστατικά σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία στα πορίσματά τους προέταξαν την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών από την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Η Νέα Δημοκρατία βασίσθηκε στα στοιχεία της δικογραφίας και μόνο, μακριά από τις μικροκομματικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ που υιοθέτησε το δόγμα Πολάκη «να βάλουμε κάποιους στη φυλακή» αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ακολούθησαν πρωτοφανή τακτική εργαλειοποίησης της τραγωδίας. 

Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι με βάση τα στοιχεία που διαβίβασε αμελλητί ο Εφέτης Ανακριτής στη Βουλή και το σύνολο της δικογραφίας προκύπτουν τα ακόλουθα 10 σημεία: 

1) Η εποπτεία του υπουργείου σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι διοικητική και δεν αφορά σε θέματα ασφαλείας, για τα οποία εκ του νόμου είναι υπεύθυνη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή.

2) Ο ΟΣΕ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, δηλαδή νομικό πρόσωπο με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής και υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. 

3) Το κατηγορητήριο κατά των δύο Διευθυντών του Υπουργείου τούς αποδίδει μεταξύ άλλων παραλείψεων ότι δεν προέβησαν στην απαιτούμενες ενέργειες (π.χ. εισηγήσεις) προς τον Υπουργό για τυχόν λήψη επιπλέον μέτρων. Αντίστοιχη επισήμανση υπάρχει και στο κατηγορητήριο κατά της προέδρου της ΡΑΣ

4) Από τη στιγμή που δεν έγιναν οι απαιτούμενες κατά τον Εφέτη Ανακριτή εισηγήσεις προς τον Υπουργό, είναι σαφές ότι αυτός δε μπορεί να έχει αντίστοιχη ποινική ευθύνη. 

5) Επιβεβλημένη η γνήσια διαφοροποίηση της πολιτικής από την ποινική ευθύνη. 

6) Εάν η μη υλοποίηση των συστημάτων επιπρόσθετης ασφάλειας γεννούσε για τους υπουργούς ποινικές ευθύνες, θα έπρεπε π.χ, οι Υπουργοί Υποδομών να είναι σε καθημερινή βάση ποινικά υπόλογοι για τα δυστυχήματα που γίνονται στις εθνικές οδούς που δεν έχουν ολοκληρωθεί (Πύργος – Πάτρα, ΒΟΑΚ). 

7) Από τη μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και ειδικότερα των στοιχείων που διαβιβάστηκαν αμελλητί δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της ελεγχόμενης περιόδου προέβη σε πράξεις επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας ως απαιτεί το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, κατά τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ. 

8) Το πιο σημαντικό: Την ημέρα κατά την οποία συνέβη το δυστύχημα οι εταιρείες ΟΣΕ ΑΕ και Hellenic Train, πληρούσαν σύμφωνα με τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές το σύνολο των προϋποθέσεων ασφαλούς εκτέλεσης του δρομολογίου, κατά το οποίο επήλθε η σύγκρουση.

9) Από τη στιγμή που το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει μόνο διοικητικό ρόλο σε θέματα ασφαλείας, η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Κ. Καραμανλή για να διερευνηθούν τα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΟΣΕ, που έθιξαν τα δύο διευθυντικά στελέχη του υπουργείου.

10) Από τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών, που επισυνάφθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας προς τη Βουλή, δεν καθίσταται σαφές σε ποιες ενέργειες προέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής για την αντιμετώπιση των δυο ζητημάτων που είχαν εγερθεί σε αυτά, δηλαδή της πρόσθετης χρηματοδότησης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ χάριν και της άμεσης στελέχωσής της. Για αυτό προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση, αν και στη δικογραφία δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία ώστε να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ως προς τις ενέργειες αυτές.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Εμμανουέλα Αργείτη

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Συντακτική ομάδα ertnews.gr

You may also like

Comments are closed.