Ρόδος: Εντυπωσιάζει με τα επιβλητικά αξιοθέατα και τη μαγειρική της κληρονομιά

Πέρα από τις ομορφιές της, η Ρόδος έχει να παρουσιάσει εκπληκτική γαστρονομία, με υπέροχα τοπικά εδέσματα και κρασιά.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, κ. Νίκο Χριστοφόρου, η βάση της ροδίτικης κουζίνας είναι κυρίως τα τρία προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, το σιτάρι, η ελιά και το κρασί και ακολουθούν τα όσπρια και τα τυροκομικά, ενώ από τα μυρωδικά κυριαρχεί το κύμινο.
Το γεμάτο αντιθέσεις κοσμοπολίτικο νησί, όποια εποχή του χρόνου και αν επιλέξει κανείς να το επισκεφτεί, εντυπωσιάζει με τη γοητεία των φυσικών του τοπίων, τα επιβλητικά αξιοθέατα, τα λαβυρινθώδη σοκάκια αλλά και τη μαγειρική του κληρονομιά. Το κέντρο της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς, ενώ οι ντόπιοι, ειδικά στα χωριουδάκια, υποδέχονται τους επισκέπτες φιλόξενα φιλεύοντάς τους κάθε λογής καλούδια, από μεζεδάκια συνοδεία σούμας (τοπικό απόσταγμα σαν το τσίπουρο) ή κρασιού δικής τους παραγωγής, μέχρι πιταρούδια( μικρές πίτες με ρεβύθια και ντομάτα) και μελεκούνια (είδος παστελιού) με μοσχοβολιστό ελληνικό καφέ. Όσον αφορά στα κρασιά, το λευκό Αθήρι και η Μανδηλαριά με το τοπικό όνομα Αμοργιανό, είναι οι ποικιλίες που κυριαρχούν στο νησί.
Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να ξεκίνησε καλά για τη Ρόδο, οι άνθρωποι της εστίασης όμως, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς οι αυξήσεις στα προϊόντα και κυρίως στην ενέργεια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ενθουσιασμό.
Οι εστιάτορες περιμένουν, ωστόσο, πολύ καλύτερη κίνηση σε σχέση με την προηγούμενη διετία, που είχε επηρεαστεί από την πανδημία και επισημαίνουν ότι η εστίαση και κυρίως τα εστιατόρια που είναι σε άμεση επαφή με τον τουρισμό και τους ξένους επισκέπτες του νησιού, παραμένουν το “όχημα” ώστε να αναδειχθούν τα ντόπια προϊόντα.
Οι εστιάτορες περιμένουν, ωστόσο, πολύ καλύτερη κίνηση σε σχέση με την προηγούμενη διετία, που είχε επηρεαστεί από την πανδημία και επισημαίνουν ότι η εστίαση και κυρίως τα εστιατόρια που είναι σε άμεση επαφή με τον τουρισμό και τους ξένους επισκέπτες του νησιού, παραμένουν το “όχημα” ώστε να αναδειχθούν τα ντόπια προϊόντα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜπέλλα Θεριού