Image default
ΥΓΕΙΑ

Στα λόγια τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Πώς και ποιοι χειρουργούνται απόγευμα

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας από τις αρχές Φεβρουαρίου, περιμένουν οι περισσότεροι πολίτες που βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κι ενώ οι προσδοκίες που καλλιεργούνται είναι μεγάλες για τους πάνω από 103.000 πολίτες της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας, η έναρξή τους μετατίθεται για μετά τον Μάιο, εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Περίπου 20 ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους τη νέα δυνατότητα. Άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλα σε μικρότερο, αναλόγως με το διαθέσιμο προσωπικό και τις χειρουργικές αίθουσες που έχουν, πραγματοποιούν έναν συγκεκριμένο – μικρό – αριθμό απογευματινών επεμβάσεων κάθε εβδομάδα.

Το πρόβλημα είναι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ότι δεν τηρείται η σειρά προτεραιότητας στη μακρά λίστα αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ, αλλά τα περιστατικά που προωθούνται το απόγευμα επιλέγονται με βάση το ενδιαφέρον τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, απορροφήθηκε περιστατικό για απογευματινό χειρουργείο που μπήκε στη λίστα αναμονής μόλις εφέτος.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν», δύο από τους τρεις ασθενείς που χειρουργήθηκαν στο νοσοκομείο μία συγκεκριμένη ημέρα, την 19η Μαρτίου, ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν ενταχθεί σε αυτή περίπου μία εβδομάδα πριν. «Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα- φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης των πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

Πηγές από το νοσηλευτικό ίδρυμα, με το οποίο επικοινώνησε το ygeiamou.gr, επισημαίνουν ότι εφόσον δεν πρόκειται για το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν είναι δυνατόν το νοσοκομείο να καλεί έναν έναν ασθενή στη λίστα χειρουργείου ώστε να ρωτήσει εάν επιθυμεί να προωθηθεί σε απογευματινή ώρα για επέμβαση και να πληρώσει. Επιπλέον, πηγές από το νοσοκομείο ισχυρίζονται ότι η πρωτοβουλία των απογευματινών χειρουργείων είναι ακόμη στην αρχή της και χρειάζεται ο χρόνος να «δοκιμαστεί» και να διευθετηθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, γεγονός που καθιστά δύσκολο το πρότζεκτ «απογευματινά χειρουργεία». Έτσι, όπως λέει, ακόμη και τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα δε βάζουν παρά ελάχιστα απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα – π.χ στον «Ευαγγελισμό» διενεργούνται τέσσερα απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο.

Αργούν τα δωρεάν χειρουργεία

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, τα οποία πολυδιαφημίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας, χωρίς να είναι έτοιμο το Ταμείο Ανάκαμψης να προχωρήσει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι οι δωρεάν απογευματινές επεμβάσεις αφορούν σε περίπου 50.000 περιστατικά, δηλαδή τα μισά από όσα βρίσκονται στη λίστα αναμονής πανελλαδικά.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προωθούσε επιμόνως τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, λέγοντας κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για την ενεργοποίηση των επεμβάσεων το απόγευμα, ότι θα λειτουργήσουν ως ένα σημαντικό κίνητρο προκειμένου οι πολίτες να γνωρίσουν το νέο θεσμό. Όχι μόνο δεν έγιναν τα πρώτα χειρουργεία δωρεάν, αλλά προχωρούσαν ανακοινώσεις χωρίς να πρόκειται για ένα έτοιμο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, πάντως, οι πολίτες περιμένουν να ξεκινήσει το πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων – τοποθετείται χρονικά στον Μάιο σύμφωνα με τις πληροφορίες – καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για απογευματινό χειρουργείο. Ένας σημαντικός αριθμός πολιτών εκδήλωσε ενδιαφέρον στην αρχή, πιστεύοντας ότι θα χειρουργηθεί δωρεάν, κάνοντας τελικά πίσω και κρατώντας στάση αναμονής.

Το άναρχο τοπίο σε ό,τι αφορά στα απογευματινά χειρουργεία ωθεί την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Σκοπός της η ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Όπως επισημαίνει στο ygeiamou.gr ο νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, εντοπίζονται τρία σημεία που χρήζουν διερεύνησης. Καταρχάς δεν είναι σαφές εάν οι ασθενείς που χειρουργούνται ή όχι το απόγευμα, πρέπει να είναι στη λίστα χειρουργείου. Επιπλέον, «παραβιάζεται η ευρωπαϊκή και εγχώρια νομοθεσία για το όριο ασφαλούς εργασίας των γιατρών, ιδίως των αναισθησιολόγων», όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, ενώ στον πρώτο κατάλογο με τις χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνονται, επίσης, όλες οι μεταμοσχεύσεις, δράσεις ανακουφιστικής φροντίδας και εντατική θεραπεία, χωρίς να έχουν καμία σχέση με χειρουργεία.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαρία – Νίκη Γεωργαντά

Σχετικές αναρτήσεις

Κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι από τη γρίπη των πτηνών; Διευκρινίσεις από το ECDC

admin

Ηράκλειο: Με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στην εντατική του ΠΑΓΝΗ μαθήτρια δημοτικού

admin

Νοσοκομείο Παίδων – Κινητοποιήσεις: Δεν αναστέλλονται τα χειρουργεία – Τι αναφέρει η απόφαση του ΔΣ

admin
Translate »