ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην 3η Διάσκεψη για τους ωκεανούς ο Πρωθυπουργός – Επί τάπητος η διατήρηση και βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

AFP-TV_20250609_ENV_FRA_EnvironmentClimate_49NJ6KD_en

Στη Γαλλική Ριβιέρα άρχισε σήμερα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον των ωκεανών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβαση του, αναμένεται να περιγράψει τις ελληνικές προτεραιότητες για τη θαλάσσια ασφάλεια και την προστασία των ωκεανών.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Εκκλήσεις για επιτάχυνση της δράσης και κινητοποίηση όλων των παραγόντων για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των Ωκεανών, έκαναν οι οικοδεσπότες της 3ης διάσκεψης Πρόεδροι της Γαλλίας και της Κόστα Ρίκα. 

«Προτρέπω όλες τις χώρες να υποβάλουν τολμηρές δεσμεύσεις», ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο ζωτικό ρόλο των ωκεανών στη ρύθμιση του κλίματος, στη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας και των μέσων διαβίωσης και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η Διάσκεψη αναμένεται να υιοθετήσει μια πολιτική διακυβερνητική διαπραγμάτευση – Σχέδιο Δράσης για τον Ωκεανό της Νίκαιας.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε εκδήλωση της ΕΕ με θέμα : «Ευθυγράμμιση της εσωτερικής, περιφερειακής και διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών: το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια θα κάνει την εθνική παρέμβασή του στην ολομέλεια της Διάσκεψης θα περιγράψει τις νέες προτεραιότητες της Ελλάδας σε σχέση με τις θάλασσες και τους ωκεανούς και θα τονίσει ότι η Ελλάδα προχωρά με ταχύτητα σε βιώσιμη και υπεύθυνη διαχείριση των θαλασσίων πόρων της.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει  η χώρα μας είναι η δημιουργία δύο Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, προκειμένου να αυξήσει το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της στο 30% των χωρικών υδάτων της.  

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην πρωτοβουλία 30Χ30 δηλαδή την προστασία του 30% του θαλάσσιου πλούτου μέχρι το 2030.  Αυτό θα γίνει μέσω των θαλάσσιων πάρκων, τα οποία και αποκαθιστούν το βιοσύστημα. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΡΤNews  θα επικεντρωθεί σε αυτό στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. 

Αναμένεται παράλληλα να αναδείξει το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας, που αποτελεί και έναν από τους στόχους της Ελλάδας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του OΗΕ.

Ρεπορτάζ Γεωργία Σκιτζή

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Συντακτική ομάδα ertnews.gr

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

Comments are closed.