Στο αγουρέλαιο οδηγούνται οι ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της ακρίβειας
Η πρωτοφανής αυξημένη τιμή του ελαιολάδου σε συνδυασμό με το παγκόσμιο κύμα ακρίβειας οδηγεί τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς στην παραγωγή αγουρέλαιου, κάτω όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αυτό μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στη ValueNews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη ο ελαιοπαραγωγός και Co-Founder της DakryOlive Ιωάννης Κρυφός, αναφέροντας πως το κομμάτι της προσφοράς και της ζήτησης του ελαιόλαδου, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του.
Ειδικότερα:
Μειωμένη παραγωγή φέτος για όλους τους ελαιοπαραγωγούς

« Η σοδειά συγκριτικά με πέρσι σημείωσε μια πτώση, σταθήκαμε στους τυχερούς όμως που επηρεάστηκε μόνο κατά 35-40%. Την ίδια στιγμή, γειτονικά οικόπεδα παραγωγής μας ανέφεραν πως δε θα παν καν να μαζέψουν, διότι ενώ είχαμε τα ίδια στρώματα ελαιόδενδρων είχαν 2 τσουβάλια με ελιές, 10 κιλά λάδι ας πούμε. Προφανώς, και δε συμφέρει κάποιον να μπει σε έξοδα με τόσο μικρή παραγωγή. Παρόλα αυτά το λάδι που βγήκε ήταν ιδιαίτερα ποιοτικό, είναι κάτι που συμβαίνει όταν είναι μικρές οι παραγωγές, να βγαίνουν δηλαδή καλύτερες ποιότητες.
Μιλάμε εκ τους ασφαλούς βέβαια, διότι φέτος βγάλαμε αγουρέλαιο, μαζέψαμε δηλαδή μέχρι στις 29 Οκτώβρη, κάτι που μας γλύτωσε από τις οξύτητες που ανεβαίνουν λόγω μιας αρρώστιας που κυκλοφορεί, στον καρπό της ελιάς. Είναι κάτι σαν το δάκο, δεν κάνει όμως τρύπα στην ελιά παρόλα αυτά τις ανεβάζει οξύτητες. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι έχουμε Νοέμβρη μήνα με 30 βαθμούς, πολλή υγρασία και φυσικά χωρίς βροχοπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί για τους καταναλωτές, πως ο 17λιτρος τενεκές που γνωρίζουμε όλοι από τους παππούδες μας, δεν είναι δοχείο για λιανική πώληση. Είναι μόνο για να γίνει η μεταφορά του λαδιού, ώστε να αποθηκευτεί κάπου αλλού. Δε σφραγίζει και δεν έχει ημερομηνία λήξης ».
Γιατί είναι τόσο ακριβό το ελαιόλαδο

« Αυτή τη στιγμή η τιμή εξαρτάται από το κομμάτι της προσφοράς και της ζήτησης, ενώ πριν κάποια χρόνια είχαμε και τη δημιουργία του χρηματιστηρίου του ελαιολάδου, παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σημερινή τιμή του ελαιολάδου. Η ζήτηση συνεχώς ανεβαίνει και για αυτό βλέπουμε και την τιμή του να αυξομειώνεται σε τέτοιο βαθμό. Όταν πέφτει η παραγωγή αλλά ανεβαίνει η ζήτηση είναι λογικό να αυξάνεται και η τιμή. Όσον αφορά τη συγκράτηση της τιμής, θεωρώ πως φέτος λόγω και της καταστροφής είναι δύσκολο να συμβεί.
Όταν μαζεύουμε ένα χωράφι και πρέπει να βγάλουμε το λάδι έχουμε κάποια βασικά έξοδα. Όπως είναι το μεροκάματο του εργάτη, όπου πολλές φορές δεν πρόκειται για έναν και έχει μάλιστα ανέβει τουλάχιστον 30-40%, ειδικότερα από τη στιγμή που μιλάμε για μαύρα λεφτά, σε ανθρώπους που πιθανόν δεν έχουν ένσημα. Επίσης, όσον αφορά τη βενζίνη παραμένει πανάκριβη, το οποίο σημαίνει πως οι ηλεκτρικές γεννήτριες, τα ηλεκτρικά πριόνια κ.α. χρειάζονται τη γεννήτρια, η οποία καταναλώνει πολύ βενζίνη. Την ίδια στιγμή, το ελαιοτριβείο ανεβάζει το δικαίωμα που κρατάει, διότι χρησιμοποιεί ρεύμα για να παράξει το ελαιόλαδο. Αυτά αποτελούν και τα βασικά έξοδα, είτε έχεις 1 τόνο ελαιόλαδο είτε 10 τόνους, όπου θα πρέπει να χωρίσεις τα βασικά έξοδα δια τα πόσα κιλά έκανες, όπου φυσικά κάτι τέτοιο ανεβάζει την τιμή. Συγχρόνως και η ζήτηση ανεβάζει την τιμή. Θεωρώ πως δεν ξαναδούμε το 2,80 που ξέραμε στην τιμή του ελαιολάδου.

Σε γενική εικόνα η επιχείρηση μας στήθηκε για να κάνει εξαγωγές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε καμία βοήθεια από το κράτος. Μια καινούργια επιχείρηση, ειδικά σε κλάδους σαν του ελαιολάδου, θα πρέπει να λαμβάνει απαλλαχτικό ΦΠΑ εξ’αρχής από τη στιγμή που δηλώνει εξαγωγές ».
Αγουρέλαιο | Οι προοπτικές του στην ελληνική αγορά
« Το αγουρέλαιο αποτελεί ένα προϊόν πρώιμης συγκομιδής. Η περίοδος της ελιάς στα δικά μας μέρη (Μεθώνη και Μεσσηνία) είναι περίπου 15 Νοεμβρίου με τέλη Ιανουαρίου. Εκεί βγαίνει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Αν ξεκινήσουμε να μαζεύουμε τις ελιές την περίοδο που είναι πιο πράσινες, περίπου μέσα Οκτώβρη, βγάζουμε ένα ελαιόλαδο, το οποίο επειδή δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο, βγάζει πολλά περισσότερα αρώματα, πολύ πιο έντονη επίγευση, το λεγόμενο κάψιμο στο λαιμό. Συγχρόνως, με αυτό τον τρόπο έχει το όφελος πως γλυτώνεις κάποιες οξύτητες ή γενικότερα κάποια ελαττώματα που μπορεί να βγάλει το ελαιόλαδο. Ναι μεν κερδίζεις από τα οφέλη, χάνεις όμως από την ποσότητα της παραγωγής.

Εάν ένα τσουβάλι ελιές στην ώριμη φάση τους κάνει 10 κιλά λάδι, ενώ την ίδια στιγμή οι ελιές της πρώιμης συγκομιδής θα κάνει 8.5-9 κιλά. Το αγουρέλαιο αποτελεί ένα προϊόν για συγκεκριμένη αγορά και για ένα κοινό όπου απολαμβάνει αυτή την επίγευση, γιατί είναι αρκετά έντονη. Αποτελεί αυτό που λέμε το “φάρμακο του ελαιολάδου”, διότι πολλές φορές το αγουρέλαιο φέρνει και πολυφαινόλες (θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο). Έχει αποδειχθεί επίσης πως οι πολυφαινόλες έχουν θεραπευτικές ειδικότητες σε ό,τι αφορά αρρώστιες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Άρα όταν έχεις πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά, και συγχρόνως ο παραγωγός που το μαζεύει χάνει κάποια κιλά από την παραγωγή του, είναι επόμενο και λογικό να υπάρχει μια διαφορά στην κοστολόγηση του. Όταν το αγουρέλαιο βρίσκεται σφραγισμένο σε μια αποθήκη, χάνει όλες τους τις ιδιότητες στους επόμενους 3 μήνες, ωριμάζει το ελαιόλαδο μέσα στο δοχείο και ξεκινάει να γίνεται εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Για να παράγεις αγουρέλαιο θα πρέπει να έχει στημένη επιχείρησή με τη συγκεκριμένη πολιτική για να το πουλήσεις, αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία, αλλιώς δε θα ωφελήσει ».
Δείτε όλη τη συνέντευξη:
Το άρθρο Στο αγουρέλαιο οδηγούνται οι ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της ακρίβειας εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Γεωργία Ζιαγάκη