ΒΙΝΤΕΟ

Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και πώς αντιμετωπίζεται

Μετά τους θανάτους δυο πολιτών στην Ηλεία, οι οποίοι νόσησαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανησυχία για το παθογόνο, που προκαλεί τη λοίμωξη.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ3 για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο, πολλές φορές υπάρχει και στο δέρμα μας και στο στόμα και στον φάρυγγα και δεν προκαλεί κάτι. Σπανίως μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα και να κινδυνεύσει κάποιος να χάσει τη ζωή του. Ειδικά αν μιλάμε για παιδιά αλλά έχει συμβεί να έχουμε θανάτους και σε ενήλικες. Το 2023 είχαμε 90 βαριά περιστατικά, από τα οποία το 25% υπήρξαν θανατηφόρα και αντίστοιχα μέχρι τώρα το 2024 έχουμε περίπου 50 περιστατικά», τόνισε αρχικά η Θ. Ψαλτοπούλου.

«Η εικόνα στη χώρα μας είναι αντίστοιχη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπήρξαν, ειδικά μετά την πανδημία περιστατικά στρεπτόκοκκου, που θεωρήθηκαν ότι ίσως είναι λίγο πιο αυξημένα σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα. Θεωρείται ότι άτομα, που είχαν ιώσεις πριν είναι πιο ευαίσθητα στο να προκληθεί σοβαρή νόσηση από στρεπτόκοκκο, όπως επίσης και ανοσοκατεσταλμένοι ή άτομα, τα οποία έχουν ανοιχτές πληγές. Δεν ξέρουμε γιατί κάποιος θα εμφανίσει πολύ σοβαρή νόσηση ενώ κάποιος άλλος όχι. Γι’ αυτό αν δούμε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία όπως πυρετό και φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, όπως βλέπουμε συχνά στα παιδιά, ειδικά τώρα, που θα ανοίξουν τα σχολεία με τον συνωστισμό , είναι πολύ σημαντικό να πάμε στον παιδίατρό μας και να κάνουμε το Strep Test και μαζί με την κλινική εξέταση ο γιατρός θα αποφασίσει κατά πόσο θα δώσει κάποια αντιβιοτική αγωγή», σχολίασε.

«Αντίστοιχα, για τους ενήλικες εκτός απ’ τη φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί να δούμε και άλλα συμπτώματα, γι’ αυτό κι αν υπάρχει ένας πολύ σοβαρός πυρετός και κάποια νόσηση από κάποια επιπλοκή, από κάποιο όργανο, που δεν τα θεωρούμε ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε στην οικία μας, είναι πολύ σημαντικό να μεταβούμε στο νοσοκομείο, όπου μαζί με το strep test, μπορεί να γίνουν καλλιέργειες αίματος ή οποιαδήποτε άλλη ενδεδειγμένη εξέταση», σημείωσε η Θ. Ψαλτοπούλου, η οποία επισήμανε ότι τα βασικά μέτρα προστασίας είναι το πλύσιμο των χεριών όπως επίσης και η απόσταση όταν βλέπουμε ένα άτομο να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αναπνευστικό.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

More in:ΒΙΝΤΕΟ

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *