ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Γιαννίτσης στο Πρώτο: Αντιμέτωποι με διεθνή ύφεση λόγω Τραμπ – Δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση (audio)

gianitsis

Στο στούντιο του ενημερωτικού ραδιοφώνου του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, μίλησε ο Τάσος Γιαννίτσης, οικονομολόγος, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, συζητώντας διάφορα θέματα που απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα.

Όπως και υπογράμμισε αρχικά στη δημοσιογράφο «Έχετε δίκιο ότι είμαστε σε μια δύσκολη φάση. Αυτό είναι ένας χαρακτηρισμός που το χρησιμοποιούμε πάρα πολύ συχνά και λέμε ότι έχουμε μια δύσκολη φάση τώρα. Σε τι συνίσταται η δυσκολία; Ότι πρώτον, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση στην οποία πέσαμε με διάφορα ποσοτικά κριτήρια και με αρκετά ποιοτικά. Δεύτερον, είμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα μιας διεθνούς ύφεσης λόγω των μέτρων της κυβέρνησης Τραμπ και τρίτον, ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα και εθνικά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία αποτελούν σοβαρές απειλές για αύριο. Σε εθνικό επίπεδο, να θυμίσω, έχουμε τη γήρανση. Έχουμε χαμηλούς ρυθμούς εξέλιξης και είμαστε σε μια εύθραυστη φάση, διότι κάτι να πάει ανάποδα θα χτυπήσει εύκολα μια ευάλωτη οικονομία, όπως είναι η ελληνική μετά την κρίση που περάσαμε. Και επίσης, (δεν ξέρουμε ακόμα) υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις, όλες κάπως αρνητικές, για το τι επιπτώσεις θα έχει η πολιτική Τραμπ και στην Ευρώπη διεθνώς και άρα κατ’ αντανάκλαση και σε εμάς (…)».

Όσο για το αν αναφέρεται μόνο στο θέμα των δασμών στον Τραμπ ή στο σύνολο της πολιτικής του που έχουμε δει να εκφράζεται μέχρι τώρα, επισήμανε «Αναφέρομαι στο σύνολο γιατί θεωρώ ότι το σύνολο της πολιτικής είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι οι δασμοί. Όχι ότι οι δασμοί είναι αδιάφοροι ή μικρής επίδρασης, άλλωστε ακόμα δεν ξέρουμε καν τι γίνεται… παλινδρομεί. Τη μία, λέει, θα βάλει θηριώδη δασμούς, την άλλη τους παίρνει πίσω, την άλλη διαπραγματεύεται. Ακόμα δεν έχει κάτσει η μπίλια σε ότι αφορά τους δασμούς. Όμως, πολύ πιο σοβαρό θέμα από τους δασμούς και έχει αρχίσει να έχει επίδραση στην αμερικανική οικονομία είναι το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία πλέον και στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια και όχι μόνο οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά και πολιτικής και κοινωνικής (…). Η Αμερική χάνει την αξιοπιστία της ως ηγέτιδα χώρα. Φαίνεται αυτό ήδη και από τη στιγμή που η Αμερική χάνει την αξιοπιστία της ως ηγέτιδα χώρα, χάνει και το δολάριο τη θέση του ως ηγετικό νόμισμα. Και από τη στιγμή που το δολάριο χάνει τη θέση του ως ηγετικό νόμισμα, οι επιπτώσεις οι οικονομικές, οι διαβρωτικές και οι συνέπειες μιας τέτοιας αβεβαιότητας είναι πολύ πιο σημαντικές από τους δασμούς».

Σχετικά τώρα με το αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία και άρα, να μπει σε αυτό που λέμε πεδίο ανάπτυξης (έστω και από εκεί, σημείωσε «Εντελώς θεωρητικά θα μπορούσε (…). Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας παράγει τρόλεϊ, πολύ συμβατικά όπλα, αυτοκίνητα, διάφορα πράγματα που θέλετε. Έχει απίστευτα χρέη δημιουργήσει και φυτοζωεί συνέχεια (…) τα ναυπηγεία χρεοκοπούν, ξαναγίνονται, τους σβήνουν τα χρέη. Εντάξει, στα ναυπηγεία ίσως, ας είμαστε αισιόδοξοι σε αυτή τη φάση και βλέπουμε (…)».

Τέλος, αναφορικά με το τι είναι τελικά ανάπτυξη είπε «Ανάπτυξη παλιά σήμαινε βιομηχανία. Τώρα δε σημαίνει μόνο βιομηχανία. Τώρα σημαίνει και βιομηχανία και υπηρεσίες και ενέργεια, ακόμα και αγροτικό τομέα, αλλά με σύγχρονα μέσα και με τρόπους που να μπορούν να σου δώσουν μια ώθηση προς τα πάνω. Και βεβαίως σημαίνει και γνώσεις και εκπαίδευση, τα οποία υστερούμε και ξέρουμε από τα αποτελέσματα της έκθεσης PISA σε τι κατάσταση είμαστε. Και το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι η απασχόληση, είναι καλοί μισθοί, είναι η υψηλή παραγωγικότητα, είναι ικανοποιητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης και μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι, ας πούμε αξιοπρεπής, αντίστοιχη με το τι αξίζουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε προ-τελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (…)».

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Νικόλ Παπαδοπούλου

You may also like

Comments are closed.