Θεσσαλονίκη: Έρευνα αγοράς και περιορισμένες ποσότητες για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν προχωρήσει ήδη στις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι, για να βρουν καλύτερες τιμές. Αρκετοί αγόρασαν το αρνάκι νωρίτερα και το έβαλαν στην κατάψυξη, γιατί πάντα, τέτοιες μέρες, ανεβαίνουν οι τιμές.
Όσοι δεν προχώρησαν ακόμη σε αγορές, θεωρούν απαραίτητη την έρευνα για να πετύχουν καλύτερη τιμή, ενώ άλλοι περιορίζουν την ποσότητα για να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος.
Οι αυξήσεις στα μεταφορικά αλλά και τις ζωοτροφές δεν άφησαν ανεπηρέαστη την τιμή των αμνοεριφίων. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί από το Καπάνι ελληνικά αμνοερίφια από 10 έως 12 ευρώ το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία από 13 έως 14.
Το αποτέλεσμα στο μεγάλο παζάρι μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων στο Κιλκίς, είναι και αυτό που θα καθορίσει την τελική τιμή πώλησης των αμνοεριφίων. Οι κτηνοτρόφοι διαπραγματεύονται με τους εμπόρους την τιμή των αρνιών και των κατσικιών.
Αυξημένη, στο μεταξύ, είναι η κίνηση και στους πάγκους των ιχθυοπωλών, καθώς αύριο είναι Κυριακή των Βαΐων. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει γαύρο με 3 ευρώ, σαρδέλες από 5, σαφρίδια και κολιούς από 4, τσιπούρες από 6 ευρώ και λαυράκι από 8.
Πάντως, το πασχαλινό τραπέζι φέτος είναι πιο ακριβό κατά 9% σε σχέση με πέρσι, αφού ανατιμήσεις, εκτός από τα αμνοερίφια, σημειώνονται και σε μία σειρά προϊόντων, όπως η εξάδα των αβγών κατά 14%, ντομάτες κατά 15% και μαρούλι κατά 77%. Πιο ακριβό κατά 60% για τον καταναλωτή είναι το αλεύρι και κατά 17% η φέτα, ενώ μείωση παρουσιάζει η τιμή του τσουρεκιού κατά 4%.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου, φέτος, μόλις 1 στα 4 νοικοκυριά θα σουβλίσει αρνί-κατσίκι, λόγω της κατάστασης στην οικονομία.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΟΓΛΟΥ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜπέλλα Θεριού