ΚΟΣΜΟΣ

Θύελλα για τις συλλήψεις τεσσάρων διοικητών του ουκρανικού στρατού

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στο Κίεβο μετά τη σύλληψη τεσσάρων διοικητών καθώς στρατιωτικοί και αντίπαλοι του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταγγέλλουν ότι οι κρατούμενοι αξιωματικοί έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι για σειρά δυσλειτουργιών του στρατού. Στην Κρακοβία όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης του Αουσβιτς, ο ουκρανός πρόεδρος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Η ενίσχυση της πίεσης προς τη Ρωσία και η ανάπτυξη του 16ου πακέτου κυρώσεων ήταν τα κύρια θέματα που συζήτησαν, ενώ εστίασαν και στη στρατιωτική βοήθεια. Ο ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση της ΕΕ να παρατείνει για ένα εξάμηνο τις κυρώσεις στη Μόσχα. Μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη είναι απαραίτητη όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, επεσήμανε ο Αντόνιο Κόστα.

Βέβαιον είναι ότι στην Ουκρανία η δυσπιστία μεταξύ του προέδρου και του στρατιωτικού κατεστημένου έχει επιδεινωθεί. Δύο ουκρανοί στρατηγοί και δύο συνταγματάρχες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, κατηγορούμενοι για αμέλεια στη διοίκησή τους. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, τρεις από αυτούς έκαναν λάθη που επέτρεψαν στον ρωσικό στρατό να ανοίξει νέο μέτωπο με την αστραπιαία επίθεση του Μαΐου 2024 βόρεια της επαρχίας του Χαρκόβου. Ο τέταρτος, συνταγματάρχης και πρώην διοικητής της 155 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Ντμίτρο Ριούμσιν, κατηγορείται ότι δεν απέτρεψε τη λιποταξία εκατό ανδρών του κατά την εκπαίδευσή τους στη Γαλλία. Η δικαστική διαδικασία εναντίον των τεσσάρων ανδρών έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου αντίδραση κατά της κυβέρνησης από τον στρατό, τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς που αντιτίθενται στον πρόεδρο Ζελένσκι. Αν και έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών, ο ίδιος σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα τόνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κι αυτό πρέπει οι πολίτες να το γνωρίζουν.

Η στρατιωτική Δικαιοσύνη στην Ουκρανία έχει δευτερεύοντα ρόλο και ελάχιστους πόρους, σύμφωνα με το Wilson Center στην Ουάσιγκτον. «Η απουσία ενός δομημένου στρατιωτικού δικαστικού συστήματος αποδυναμώνει όχι μόνο την πειθαρχία και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την εμπιστοσύνη στον στρατό ως θεσμό», επισημαίνεται. Οπως αναφέρει ο Κρίστιαν Σεγούρα στην «El Pais», η σοβαρότητα αυτού που συνέβη είναι εμφανής σε ψήφισμα που ενέκρινε το Σάββατο η Επιτροπή Αμυνας της ουκρανικής Βουλής, στην οποία το κόμμα του Ζελένσκι έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ζητώντας την έγκριση ενός νόμου για την ασυλία των στρατιωτικών. Το κοινοβουλευτικό έγγραφο θεωρεί απαραίτητη τη διερεύνηση ενεργειών που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα τονίζει τον κίνδυνο αυτές οι δίκες να αποτελούν «απειλή για την ενότητα του λαού» και «για την αμυντική ικανότητα του κράτους».

Η φθίνουσα πορεία στην εμπιστοσύνη μεταξύ Ζελένσκι και στρατιωτικού κατεστημένου ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, όταν ο ουκρανός πρόεδρος απομάκρυνε τον Βαλέρι Ζαλούζνι από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τοποθετώντας στη θέση του τον Ολεκσάντρ Σίρσκσι, για τον οποίο θεωρούν ότι είναι απόλυτα ελεγχόμενος.

«Η Ουκρανία θα καταλήξει

σαν την Κύπρο»

Ο Αντρέι Κουρκόφ, από τους πιο γνωστούς ουκρανούς συγγραφείς, προέβλεψε σε συνέντευξή του στη «Repubblica» ότι η λέξη «προσωρινά» θα υπάρχει παντού στο προσχέδιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για το Ουκρανικό. Οπως είπε, «είναι η μόνη φόρμουλα την οποία θα μπορούσε να υπογράψει ο πρόεδρος Ζελένσκι, αναβάλλοντας τα πάντα για 10 ή 20 χρόνια». Χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Θα υπάρξει συμφωνία και θα πρέπει να την αποδεχτούμε. Η Ουκρανία θα καταλήξει σαν την Κύπρο».


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ΤΑ ΝΕΑ

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

More in:ΚΟΣΜΟΣ

Comments are closed.