Ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον πολιτισμό, την τέχνη και την εκπαίδευση. Τα εκθέματα αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της κουλτούρας και της ιστορίας μας στη διάρκεια του χρόνου, και μας φέρνουν σε επαφή με τη γλώσσα, τη γραφή, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως τα μουσεία επικοινωνούν και εκθέτουν την ιστορία και την κληρονομιά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος για σκοπούς εκπαίδευσης, μελέτης αλλά κι αναψυχής. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, η λειτουργία των μουσείων ανεστάλη στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της Covid-19, δημιουργώντας ένα τεράστιο και πολύπλευρο πλήγμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNESCO, πάνω από 10% των μουσείων παγκοσμίως ίσως να μην ξαναλειτουργήσουν ποτέ, ενώ άλλα ίσως αναγκαστούν να καθυστερήσουν να εισάγουν στις δράσεις τους νέα προγράμματα. Ωστόσο η συγκεκριμένη κατάσταση, μέσα από τις προκλήσεις που ανέκυψαν, δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της καινοτομίας με πολλά μουσεία να επενδύουν στην ψηφιακή εποχή. Σήμερα, 1.5 χρόνο μετά την έλευση την πανδημίας, με μερικά μόνο κλικ, πολίτες από όλο τον κόσμο μπορούν να περιηγηθούν ψηφιακά σε όποιο μουσείο υποστηρίζει τη συγκεκριμένη δυνατότητα και να θαυμάσουν τα εκθέματα σαν να ήταν πραγματικά εκεί.
Πολλά ήταν τα μουσεία που θέλησαν να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο και πήγαν την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και του δικτύου 5G, με τα Ρωμαϊκά Λουτρά στην πόλη Bath της Αγγλίας να κάνουν την αρχή για μια νέα εποχή στο κομμάτι της τεχνολογίας και των μουσειακών εμπειριών ήδη από το 2019. Το παράδειγμα της Αγγλίας αποφάσισε να ακολουθήσει και το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης με την παραγωγή μιας σειράς εμπειριών εικονικής τέχνης και παιχνιδιών, με βάση τις συλλογές του μουσείου, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν χρήστες smartphone 4G ή 5G από το σπίτι τους. Στην άλλη άκρη του πλανήτη, το Μουσείο Hunan έγινε το πρώτο μουσείο της Κίνας με πλήρη κάλυψη 5G προσφέροντας υψηλής ευκρίνειας livestreaming, εικονικές βόλτες και ολογραφικές επιδείξεις 5G.
Η νέα τάση δεν άργησε να έρθει στη χώρα μας, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας. Από το σύνολο των πρωτοβουλιών, την παράσταση «κλέβει» το Μουσείο Μπενάκη που πέρασε στην ψηφιακή εποχή αποτελώντας το πρώτο 5GΜουσείο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την WIND. Χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει το WIND 5G δίκτυο , το Μουσείο ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες του κοινού του για ψηφιακές δράσεις υλοποιώντας εναλλακτικές εικονικές εμπειρίες και προωθώντας την ψηφιακή πρόσβαση στον πολιτισμό. Βίντεο 360° και παραγωγές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην πολιτιστική αποστολή του Μουσείου, μέσω των υποδομών της WIND.
Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Μουσείου Μπενάκη ξεκινά από το εμβληματικό κτήριο της Πειραιώς 138 και στη συνέχεια θα επεκταθεί στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού και στα υπόλοιπα κτήρια του Μουσείου. Η συνεργασία μεταξύ της WIND και του Μουσείου Μπενάκη, μετασχηματίζει ψηφιακά το πολιτιστικό τοπίο, με στόχο την δημιουργία νέων βιωματικών εμπειριών για το κοινό, θέτοντας νέες βάσεις στην εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Χιλιάδες χρόνια πολιτισμού ξανά έρχονται στη ζωή μέσα από την τεχνολογία. Ο ιστορικός πλούτος που άντεξε μέσα στους αιώνες μπορεί πλέον να βγει ξανά στο φως για να τον απολαύσει όλος ο κόσμος, ανεξαρτήτου ηλικίας, τόπου διαμονής ή προβλημάτων μετακίνησης Πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η βόλτα σε ένα μουσείο αλλάζει και μετατρέπεται σε μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία για όλους. Φυσικά, η ανάπτυξη ενός αμιγώς ψηφιακού μουσείου είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο. Παρόλα αυτά, η αρχή έγινε, και η τεχνολογία αναμένεται να αποτελέσει τον ισχυρότερο σύμμαχο για την προώθηση του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, με ακόμα πιο δημιουργικούς και εντυπωσιακούς τρόπους.
To άρθρο Το 5G εκτοξεύει την μουσειακή εμπειρία στα ύψη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Μετάβαση στην Πηγή
Author: NEWSITΚωστας Παπαδοπουλος