Το EΡΤNews στη σημείο που ξεκινάει η διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον – Α. Γεωργιάδης: Τέλος στις ουρές της ντροπής

Το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η διανομή κατ’ οίκον των φαρμάκων υψηλού κόστους, επισκέφτηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή ΝΕWS ROOM (Γ. Σιαδήμας, Σ. Παπαμιχαήλ).
Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης: «Πριν πω οτιδήποτε άλλο, θέλω να ευχαριστήσω την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, την κυρία Θεανώ Καρποδίνη, θέλω να το πω ως υπουργός Υγείας για να ακουστεί στον κόσμο που λαμβάνει τα φάρμακά του στο σπίτι, έχει βάλει ψυχή και καρδιά και η ίδια και οι συνεργάτες της.
Το έργο αυτό είναι το δυσκολότερο έργο που έχει κάνει ο ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Το έφερε εις πέρας και πρώτη βδομάδα λειτουργίας του, έχουμε ήδη 4.500 συνταγές σε εκτέλεση.
Θα έχουν παραδοθεί μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα και έχουμε πάνω από 6.500 αιτήσεις, που σημαίνει ότι ο κόσμος όχι απλώς αγκάλιασε το έργο, αλλά το έχει πάει πάρα πολύ μπροστά.
Και βεβαίως τον κ. Λιναρδάκη, ο οποίος με επαγγελματισμό, απόλυτο, με ασφάλεια των φαρμάκων απόλυτη, ξεκίνησε ήδη με την πιλοτική πρώτη φάση που κάναμε την περασμένη Κυριακή, μέχρι σήμερα η εταιρεία όλη δουλεύει, παραδίδει τα φάρμακα, ο κόσμος φεύγει από την ουρά, μειώνει την ταλαιπωρία και έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή.
Ο δικαιούχος του φαρμάκου υψηλού κόστους με τη συνταγή του μπαίνει στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, κάνει αίτηση με τον ΑΜΚΑ του ότι θέλει να παραλάβει το φάρμακο στο σπίτι του. Στέλνεται αυτό το αίτημά του στην κεντρική πλατφόρμα, επεξεργάζεται από τους φαρμακοποιούς του ΕΟΠΥΥ που δουλεύουν κι αυτοί κάτω μαζί με την εταιρεία, έρχεται το φάρμακο στις κεντρικές αποθήκες.
Μεταφέρεται με απόλυτη ασφάλεια με τα ειδικά πιστοποιημένα οχήματα από τον ΕΟΦ. Γιατί αυτό θέλω να πω για να ακουστεί καλά είναι το εξής. Εδώ δεν μιλάμε για μία εταιρεία ταχυμεταφοράς, δεν μιλάμε για κούριερ εδώ. Εδώ μιλάμε για μία εταιρεία που έχει πιστοποιηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ως απολύτως ικανή για να μεταφέρει τα φάρμακα στις κατάλληλες συνθήκες για να είναι όπως πρέπει. Και η εταιρεία έχει φορτηγά με ψυγεία, έχει πιστοποιημένους χώρους με ψυγεία, έχει αποθήκη με ψυγεία, έχει ειδικό προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί γιατί η εταιρεία αυτή κάνει αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια, η οποία απλώς τώρα κέρδισε το διαγωνισμό του ΕΟΠΥΥ. Η εταιρία αυτή είναι εξειδικευμένη σε αυτό.
Τώρα ο ασθενής θα παραγγείλει να πάρει τα φάρμακα στο σπίτι του, να μην φοβάται. Είναι τέλεια η διαδικασία. Οι δικαιούχοι είναι 140.000. Δεν θα έρθουν όλοι, προφανώς κατ’ οίκον, αρκετοί θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Εμείς έχουμε υπολογίσει τον διαγωνισμό περίπου 40 με 50.000 τον μήνα να γίνονται οι παραδόσεις κατ’ οίκον.
Αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, απ’ ότι φαίνεται τώρα να είμαι ειλικρινής φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί. Αυτός ο κόσμος αφαιρείται από τις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, άρα αυτομάτως και αυτό το παίρνει σπίτι του, έχει την ευχέρεια να το πάρει σπίτι του και να μην ταλαιπωρηθεί, αλλά και αυτός που θα πηγαίνει στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ θα έχει πολύ μικρότερη ουρά ουρά απ’ ότι είχε πριν.
Άρα κάνουμε και τα δύο, με αυτή τη διαδικασία εξυπηρετούμε και τις δύο πλευρές και την άλλη εβδομάδα θα κάνουμε και την παρουσίαση στο υπουργείο Οικονομικών της αποφάσεως να μεταφέρουμε και άλλες θεραπευτικές κατηγορίες και στα ιδιωτικά φαρμακεία από τα φαρμακεία, από τα φάρμακα υψηλού κόστους, μέσω ΕΟΠΥΥ πάντα και άρα θα δώσουμε και μια τρίτη επιλογή στους ασθενείς. Με αυτόν πετυχαίνουμε να τελειώσουν οι ουρές της ντροπής.
Θα το ανακοινώσουμε την άλλη εβδομάδα, θα δώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα και μια νομοθεσία πρώτα και μια διαδικασία και θα μπορείς να δηλώνεις αν θέλεις να το πάρεις στο σπίτι σου ή θα το πάρεις στο φαρμακείο της γειτονιάς του και η εταιρεία θα του το πηγαίνει στο φαρμακείο που έχεις πει και εσύ θα το πάρεις από εκεί, θα το δίνει ο φαρμακοποιός σου και παραλαμβάνεις. Αυτό όμως είναι το επόμενο, το τελευταίο βήμα. Συνολικά από την αρχή του χρόνου με τον ΕΟΠΥΥ εκπονήσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να σταματήσει η ταλαιπωρία.
Προσλάβαμε φαρμακοποιούς, φτιάξαμε ηλεκτρονικά συστήματα ιχνηλάτησης, φαρμάκων και ηλεκτρονικών ραντεβού για να μπορείς να κάνεις ηλεκτρονικά το ραντεβού. Φτάνουμε τώρα στη μεγάλη φάση που είναι η διανομή κατ οίκον, που αυτή είναι η πραγματική επανάσταση και θα κλείσουμε και με τη συνεργασία μας με τα ιδιωτικά φαρμακεία. Έχοντας κλείσει όλο αυτό τον κύκλο, αυτό που θα πετύχουμε θα είναι να σταματήσει η ταλαιπωρία. Θέλουμε να δώσουμε στους ασθενείς μας αξιοπρέπεια. Αυτό θέλουμε να κάνουμε.
Θέλω να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ υπερήφανος, οι Ενώσεις ασθενών έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή.
Άλλωστε συνεργαστήκαμε με τις περισσότερες ενώσεις ασθενών για να σχεδιάσουμε τη δράση, έτσι ώστε να αισθάνονται οι ίδιοι οι ασθενείς ασφαλείς και τα πρώτα σχόλια που έχουμε λάβει την πρώτη εβδομάδα είναι πραγματικά εξαιρετικά».
Δωρεάν η αποστολή φαρμάκων – Προσοχή στους επιτήδειους
Για τις καταγγελίες ότι επιτήδειοι εμφανίζονται να εκπροσωπούν τον ΕΟΠΥΥ για να αποσπάσουν χρήματα από τους ασθενείς, δήλωσε: «Βγάλαμε χθες ανακοίνωση γιατί μας το είπανε και εμάς. Μην πιστεύετε κανέναν, η υπηρεσία προσφέρεται από εμάς, από τον ΕΟΠΥΥ δωρεάν. Όποιος σας λέει να πληρώσετε λεφτά, σας πάει να σας κλέψει. Η υπηρεσία της αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους στα σπίτια σας είναι δωρεάν. Το κόστος το έχει αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ μέσω δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού. Άρα λοιπόν δεν θα δώσετε σε κανέναν λεφτά για να σας φέρει τα φάρμακα στο σπίτι σας. Αυτό είναι απάτη».
Χθες γίναμε δέκτες μιας καταγγελίας για τις τις ειδικές συσκευές οξυγόνου, που πρέπει να πάρουν ορισμένα παιδιά για να μπορούν να αναπνέουν σωστά. Κι εκεί υπήρχε ένα πρόβλημα, γιατί οι αποζημιώσεις που έδινε ο ΕΟΠΥΥ σε αυτές τις συσκευές ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που χρέωναν οι εταιρείες και αναγκάζονταν οι γονείς να επιβαρύνονται με ένα σημαντικό ποσό περίπου 130 ευρώ τον μήνα.
Η κυρία Καρποδίνη, έδωσε αμέσως ενδιαφέρον σε αυτό, επικοινωνήσαμε το βράδυ, αποφασίσαμε στο επόμενο διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, ότι θα αυξήσουμε την τιμή αποζημίωσης από τα 170 στα 300 ευρώ, για να μην επιβαρύνονται οι γονείς για αυτές τις συσκευές είναι είδηση. Γιατί θέλουμε να ξέρει ο κόσμος ότι ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας, είναι δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και θα είμαστε δίπλα και θα λύνουμε ένα – ένα όλα τα προβλήματα».
Πάνω από 1.000 αιτήσεις την ημέρα
Από την πλευρά της η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που καταφέραμε μαζί με τον ανάδοχο μας να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο και ήδη έχουμε κάνει 2.500 αποστολές και τη Δευτέρα θα είμαστε σε θέση να φύγουν άλλες 2.000 αποστολές, πέρα από τις δρομολογημένες, μέχρι τώρα.
Έχουμε πάνω από 1.000 αιτήσεις ασθενών την ημέρα για την κατ’ οίκον διανομή και όπως είπε και ο κ. Λιναρδάκης είναι μια πρόκληση την οποία θα αντιμετωπίσουμε».
Τα «βραχιολάκια» στις εφημερίες
Αναφερόμενος στο μέτρο αυτό με τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Όταν κάνεις τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, αισθάνεσαι και μια ηθική ικανοποίηση. Και ποιων ανθρώπων; Αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, γιατί είναι ασθενείς Είχα κάνει μια συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας τον Φεβρουάριο και είχα πει ότι έχω βάλει σε εφαρμογή δέκα μέτρα προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ, προσλήψεις νοσηλευτών στα ΤΕΠ, προσλήψεις, τραυματιοφορείς στα ΤΕΠ, οικοδόμηση νέων ΤΕΠ μέσω του Ταμείου ανάκαμψης, πρόσληψη εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού.
Ένα από τα μέτρα είναι το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλασίας ασθενών. Αυτό που λέτε εσείς βραχιολάκι και είχα πει ότι μετά το Πάσχα θα πρέπει να βλέπετε τη διαφορά στη μείωση της εφημερίας.
Η εφημερία τη μέρα που κάναμε τη συνέντευξη τύπου στον Ευαγγελισμό ήταν 9 ώρες ο μέσος όρος, πλέον με το βραχιολάκι αποδεδειγμένα γιατί δεν συζητείται τώρα είναι ο κάθε ασθενής καταγεγραμμένος με δευτερόλεπτο καταγραφής όταν μπαίνει, όταν πηγαίνει στο γιατρό, όταν πάει για εξέταση, όταν κάνει μαγνητική και όταν φεύγει, όταν παίρνει εξιτήριο, όταν μπαίνει στο δωμάτιο.
Άρα έχεις πλήρη καταγραφή του χρόνου. Ο μέσος χρόνος στον Ευαγγελισμό είναι πια 5,5 ώρες και πάει προς τα κάτω πάει προς τις 5.
Άρα ο στόχος που είχα πει ότι θα πετύχω μετά το Πάσχα ο στόχος αυτό το είχα πει τον Φεβρουάριο, θέλω μετά το Πάσχα με τα μέτρα που θα πάρουμε να φτάσουμε κοντά στις 5 ώρες και έχουμε φθάσει σήμερα κοντά στις 5 ώρες. Είμαστε πάνω από το 40% σε μείωση στον Ευαγγελισμό σε αναμονή, από ότι ήμασταν πριν από 6 μήνες.
Έχει ήδη μπει, έχει ήδη μπει στους Αγίους Αναργύρους. Εκεί είναι μικρή η αναμονή γιατί είναι πιο μικρό νοσοκομείο, δεν έχει τόσο μεγάλη εφημερία, είναι γύρω στη μιάμιση ώρα αναμονή, μπαίνει την άλλη εβδομάδα στο Γεννηματά.
Μέχρι τέλος, μέχρι 15 Ιουλίου θα έχουν κλείσει όλα τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Την εβδομάδα 15 – 22 Ιουλίου μπαίνει στο Αττικόν.
Κάπου εκεί θα σας ανοίξω τα δεδομένα για να μπορείτε να βλέπετε, γιατί τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τους μπορούν να κατεβάσουν όλο τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Εκεί θα μπορούν να βλέπουν πριν ξεκινήσουν για να πάνε σε νοσοκομεία. Θα μπορούν να βλέπουν ότι αυτή την ώρα αν πάω στον Ευαγγελισμό, η αναμονή είναι 5 ώρες.
Μάλιστα αν πάω στο Σισμανόγλειο είναι 3 ώρες. Θα το βλέπεις πριν ξεκινήσεις.
Επίσης να σου πω κάτι ακόμα που κάνει το βραχιολάκι. Όταν πας και μπεις σε μια εφημερία και έχεις το βραχιολάκι, έχεις και την εφαρμογή στο κινητό δεν χρειάζεται να περιμένεις στο νοσοκομείο αν δεν έχεις κάτι πάρα πολύ βαρύ γιατί σου λέει μπήκες για να δεις τον παθολόγο κύριο τάδε, θα πας σε 47 λεπτά. Δεν χρειάζεται να περιμένεις στο διάδρομο κολλημένος στην καρέκλα μη σου φάει τη σειρά. Πας, παίρνεις έναν καφέ, γυρνάς σε 35 λεπτά, μπαίνεις στο γιατρό. Είναι σημαντική εξέλιξη απελευθερώνει τον ασθενή.
Αυτό να ξέρετε τα είδα όταν πήγα πριν από ένα χρόνο στο Ισραήλ.. Τα είχα πει τότε όσοι με παρακολουθούν τα είχα γράψει και το είχα πει. Θα κάνω κι αυτό στην Ελλάδα και το έκανα. Μου πήρε ένα χρόνο. Έγινε. Ακούστε γιατί.
Γιατί είδα εκεί ότι οι ασθενείς δεν είχαν καθόλου αυτή την εικόνα του χάους και της εφημερίας που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει την εικόνα του χάους;
Γιατί πλην των πολλών επειγόντων περιστατικών που πάνε με ΕΚΑΒ, οι υπόλοιποι έπαιρναν το χρόνο αναμονής τους και κάνανε τις δουλειές τους. Αυτό θα γίνει και εδώ σιγά σιγά και θα αλλάξει η εικόνα που έχουμε για την εφημερία».
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Νάσος Μπράτσος