ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία- παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για τις τραπεζικές χρεώσεις και την προστασία των καταναλωτών

[376042] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ "ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ"  (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τροπολογία για τη διαφάνεια στις τραπεζικές χρεώσεις και την προστασία της πρόσβασης των καταναλωτών στις τραπεζικές υπηρεσίες κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και μέλη της διαρκούς επιτροπής των οικονομικών υποθέσεων.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να:

  1. Απαγορεύεται σε τράπεζες και παρόχους υπηρεσιών πληρωμής που εκμεταλλεύονται ΑΤΜ κάθε χρέωση ή προμήθεια για ανάληψη μετρητών μέσω ΑΤΜ. Ακόμη και αν πραγματοποιείται με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας άλλης τράπεζας ή παρόχου να μην λαμβάνεται προμήθεια.
  2. Προβλέπεται η ρητή κατάργηση πλήθους προμηθειών ή εξόδων που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες.
  3. Τα εμβάσματα να μην υπερβαίνουν το ύψος της χρέωσης που ισχύει για την διαδικτυακή συναλλαγή μεταφοράς κεφαλαίου, προσαυξημένης μόνο με το εύλογο λειτουργικό κόστος που συνεπάγεται η αποστολή του εμβάσματος.
  4. Φυσικά πρόσωπα άνω των 70 ετών ή πρόσωπα που πάσχουν από αναπηρία ή σοβαρή ασθένεια ή έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία μπορούν να διενεργούν τουλάχιστον μία φορά το μήνα διατραπεζική συναλλαγή στο κατάστημα με χρέωση στο ύψος που ορίζεται για την αντίστοιχη διαδικτυακή συναλλαγή.
  5. Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να παρέχουν πρόσβαση στους πελάτες σε ταμειακές συναλλαγές τουλάχιστον για πέντε ώρες σε κάθε εργάσιμη ημέρα.
  6. Κάθε πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να διαθέτει στην Επικράτεια τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό ΑΤΜ σε σχέση με τον αριθμό των καταστημάτων του στη χώρα, δίχως να υπολογίζονται τα ΑΤΜ που βρίσκονται στα καταστήματα των τραπεζών, στα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν καταθέσεις και πληρωμές χωρίς κόστος. Τη δυνατότητα αυτή μπορεί να παρέχει και μέσω συνεργαζόμενων τρίτων που είναι κάτοχοι ΑΤΜ. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης δεν μπορεί να χρεώνει έξοδα ή προμήθειες για ορισμένες διατραπεζικές συναλλαγές.
  7. Να θεσπιστεί μηχανισμός ελέγχου κάθε υφιστάμενης ή εμφανιζόμενης χρέωσης ώστε να εντοπίζονται αδικαιολόγητες χρεώσεις, είτε ως προς την αιτία τους είτε ως προς το ύψος τους.
  8. Προστατεύονται οι δανειολήπτες δανειακών και πιστωτικών συμβάσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο, στις οποίες οι τράπεζες, κάνοντας χρήση αμφιλεγόμενων και καταχρηστικών όρων, δεν αποδίδουν στο επιτόκιο τη μείωση που δικαιούνται από την καθοδική πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων και των επιτοκίων της ΕΚΤ.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Γ Νικολοπούλου

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

Comments are closed.