ΕΙΔΗΣΕΙΣ

VIDEO – Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε εστίαση και νυχτερινά κέντρα μετά το… τσουνάμι ακυρώσεων – «Φτάνει πια… ως εδώ»

«Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές»

Τα πρωτοχρονιάτικα μέτρα που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι προκάλεσαν ξανά την έντονη αντίδραση από τους επιχειρηματίες της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης, οι οποίοι περίμεναν αυτές τις ημέρες για να γεμίσουν τα ταμεία τους και είχαν ήδη κάνει τις παραγγελίες των προμηθειών τους…

Ήδη, όπως λένε οι άνθρωποι του χώρου, υπό ρυθμούς… πολυβόλου ακυρώνονται πολλές κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς όπως η Αράχωβα.

Οι επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν τα μέτρα «δεδομένη» και «ολοκληρωτική» καταστροφή, καθώς το «βουβό» ρεβεγιόν (μετά την απαγόρευση της μουσικής) σε συνδυασμό με το… κουτσουρεμένο ωράριο και τον περιορισμό των ατόμων στα 6 ανά τραπέζι (και με απαγόρευση ορθίων), έχει προκαλέσει μαζικές ακυρώσεις για τη βραδιά του ρεβεγιόν, αφού ο κόσμος προτιμά να κάτσει σπίτι του, ή να πάει σε άλλο σπίτι, όπου δεν θα έχει περιορισμούς. Άλλωστε, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, μόνο τα οργανωμένα πάρτι απαγορεύονται…

Οι φωνές απελπισίας από τους ανθρώπους της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης κάνουν λόγο για λουκέτα και ανεργία από την απόφαση της Κυβέρνησης να «τινάξει» την τελευταία στιγμή στον αέρα την Πρωτοχρονιά.

«Επί ξύλου κρεμάμενοι…»

Η υπεύθυνη νυχτερινών καταστημάτων Αγγελική Σουρέλη, αναφέρεται στις τροφοδοσίες που έχουν ήδη πληρωθεί και μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, κανείς δεν ξέρει αν οι άνθρωποι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους και αν θα έχουν και κάποια κρατική στήριξη:

«Απασχολούμε 35 καλλιτέχνες μαζί με τους μουσικούς, σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά ενόψει των γιορτών. Αυτό είναι πλήγμα! Όχι μόνο για τους καλλιτέχνες, για όλο το προσωπικό. Είμαστε ένας όμιλος με 5 καταστήματα και για την προετοιμασία των γιορτών έχουμε ξοδέψει 80.000 ευρώ».

Με τη σειρά της, η υπεύθυνη εκδηλώσεων Ντέμυ Δόλια, προσθέτει: «Αν δεν μπορέσουμε να δουλέψουμε δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το προσωπικό. Έχουμε 80 άτομα προσωπικό, τι θα κάνουν , θα μείνουν άνεργοι; Έχουμε πληρώσει κάβες, τροφοδοσίες, ήμασταν έτοιμοι να λειτουργήσουμε κανονικά και αυτή τη στιγμή μένουμε πίσω, είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι».

«Τα χουμε χαμένα»

Χαρακτηριστικές είναι και οι αντιδράσεις των ανθρώπων της μουσικής, των καλλιτεχνών που περίμεναν επίσης αυτές τις μέρες να δουλέψουν:

«Τώρα τα κάναμε από κούπες. Πόσος κόσμος δεν θα έχει να περάσει; Επί δυο χρόνια, ότι πορτοφόλι είχαν κάποιοι, τέλειωσε. Είναι 30 με 40 άτομα που δουλεύουν για να έρθει σε αποτέλεσμα μια βραδιά, για να πάρουν μεροκάματο. Ας το ξαναδούν», λέει ο τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης.

«Δύο χρόνια τώρα, εμείς ξέρουμε τι τραβάμε. Τα χουμε χαμένα. Δεν ξέρω τι θα γίνει, θα μείνουμε όλοι άνεργοι; Θα κλείσουν τα μαγαζιά; Θα καταστραφούν οι επιχειρηματίες;» σχολιάζει ο τραγουδιστής Σαράντης Σαλέας.

«Έχουν γίνει αστοχίες και τις πληρώνουμε εμείς. Είναι άδικο. Βάλλεται η μουσική, βλέπουμε ότι ο κόσμος θέλει να βγει να διασκεδάσει έστω και καθιστός», τονίζει από την πλευρά του ο τραγουδιστής Θανάσης Βασιλάκος.

ΚΕΕΕ: «Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές»

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με δήλωσή του ζητά στήριξη των επιχειρήσεων και των χώρων που πλήττονται από τα νέα μέτρα «όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης».

Και προσθέτει: «Για να αποφευχθεί λοιπόν η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και κάθε μέτρο που λαμβάνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μας βρίσκει σύμφωνους. Εξάλλου Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι είναι βασική μας προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και έχουμε στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις τους εμβολιασμούς.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Από την στιγμή λοιπόν που το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει νέους περιορισμούς σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά επηρεάζεται από τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Ήδη, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου έβλεπαν το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έδειξαν τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πόσο δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση με τα νέα μέτρα. Για την εστίαση λοιπόν, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η επιμελητηριακή κοινότητα θεωρεί αναγκαία την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο αγώνας που δίνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, γίνεται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με ένα λειτουργικό κόστος που έχει «εκτοξευθεί» εξαιτίας του κύματος των ανατιμήσεων. Σε αυτόν τον τομέα προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση, καθώς οι εκτιμήσεις μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο, επηρεάζοντας τη γενικότερη λειτουργία της αγοράς.

Για να αποφευχθεί λοιπόν η ολοκληρωτική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονικά περιθώρια, ούτε άλλες αντοχές».

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης: «Μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη;»

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης επισημαίνει ότι η εστίαση ενοχοποιείται και στοχοποιείται για μια ακόμη φορά ως μέσο διασποράς του κορωνοϊού και γι’ αυτό καλείται να «ξαναπληρώσει το μάρμαρο», ενώ αναρωτιέται: «Οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;»

Στη συνέχεια, τονίζει αυτό που λένε όλοι οι νοήμονες άνθρωποι: «Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε!».

Προσθέτει πως οι επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες και επικαλείται την έκθεση Πισσαρίδη, σχολιάζοντας: «Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι)».

Ο Κύκλος προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και απαριθμεί τα αιτήματα για στήριξη της εστίασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε μια κομβική στιγμή για την εξέλιξη του covid στην χώρα μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί και παρουσιάζει τον κλάδο μας ως τον ένοχο της διασποράς. Υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η απορία: οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;

Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε! Αντιθέτως στον νέο προϋπολογισμό είδαμε περικοπές στον τομέα της υγείας. Επίσης δεν έγινε η παραμικρή ενίσχυση στο στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το θέμα λοιπόν θα “επιλυθεί” κλείνοντας για μια ακόμη φορά την εστίαση.

Έχουμε ξαναπεί ότι βάλαμε πλάτη στα δύο πρώτα lockdown στερούμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το κάναμε από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη. Η κυβέρνηση μάς καλεί εκ νέου να λειτουργήσουμε τρεις ώρες στην πραγματικότητα, 21.00 – 24.00, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας διετίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι).

Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοέμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι -κύριοι της κυβέρνησης- πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκεται στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τέλος να τονίσουμε πως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση του κλάδου μας και την ανάδειξη του σε μοχλό πίεσης προς την κοινωνία».

ΠΗΓΗ NEWSBREAK

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *