Image default
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Βρούτσης: «Ιστορική ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό το e-Kouros»

 

Ένα πρωτοποριακό εργαλείο ανάπτυξης του ελληνικού αθλητισμού, καθώς θα δείχνει ποια αθλήματα αναπτύσσονται, ποια συρρικνώνονται και σε ποιες περιοχές της χώρας, ενώ θα συμβάλλει σε στοχευμένες παρεμβάσεις της Πολιτείας, αλλά και των ομοσπονδιών, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για μία «ιστορική ημέρα», γιατί γεννιέται κάτι διαφορετικό όπου μεταξύ άλλων θα βοηθήσει ώστε μειωθεί η γραφειοκρατία, με την απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης και αδειοδότησης αθλητικών φορέων και εγκαταστάσεων. Επίσης περιέγραψε το «e-Kouros» ως μία «ψηφιακή καταγραφή της ανθρωπογεωγραφίας του αθλητισμού στη χώρα μας.

«Μέσα από ένα πλέγμα χρηστικών ψηφιακών εργαλείων, ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων του Αθλητισμού (ομοσπονδίες, σωματεία, αθλητές, προπονητές), ενώ θα μειωθεί η γραφειοκρατία, με την απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης και αδειοδότησης αθλητικών φορέων και εγκαταστάσεων. Οι στόχοι που εξυπηρετούνται είναι η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση στη λειτουργία ολόκληρου του αθλητικού οικοσυστήματος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης και συνέχισε: «Η καινοτομία της παρουσίασης της 1ης Έκθεσης του e-Kouros, είναι η αποτύπωση ενός εντυπωσιακού διαδραστικού χάρτη, όπου θα μπορείτε περιηγούμενοι να εντοπίζετε κάθε στατιστικό στοιχείο για τα αθλήματα που σας ενδιαφέρουν. Ταυτόχρονα, γονείς, αθλητές και πολίτες, μέσω του διαδραστικού χάρτη μπορούν να αναζητούν εύκολα τα πιστοποιημένα αθλητικά σωματεία που βρίσκονται στον Δήμο τους, για τα αθλήματα που ενδιαφέρονται, μαζί με τους αδειοδοτημένους προπονητές τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, τολμώ να πω ότι η 21η Μαρτίου 2024, ημέρα παρουσίασης της 1ης Έκθεσης του e-Kouros, είναι μια μέρα ιστορική για τον ελληνικό αθλητισμό».

Η ετήσια έκθεση του «e-Kouros», όπως τόνισε ο υπουργός Αθλητισμού, θα αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης του ελληνικού αθλητισμού, καθώς θα δείχνει ποια αθλήματα αναπτύσσονται, ποια συρρικνώνονται και σε ποιες περιοχές της χώρας, ενώ θα συμβάλλει σε στοχευμένες παρεμβάσεις της Πολιτείας, αλλά και των ομοσπονδιών.

Το σύστημα ψηφιακής καταγραφής του ελληνικού αθλητισμού, «e-Kouros», περιλαμβάνει σε πρώτη φάση:

* Τα Αθλητικά Σωματεία (ανά Ομοσπονδία και Περιφέρεια)

* Το Αθλητικό δυναμικό Αγωνιστικού Αθλητισμού (για κάθε άθλημα, ανά Ομοσπονδία, Περιφέρεια, ηλικία και φύλο)

* Τον Αθλητισμό Ατόμων με Αναπηρία (δυναμικό και σωματεία ανά Ομοσπονδία, Περιφέρεια, ηλικία και φύλο)

* Τους Προπονητές Αγωνιστικού Αθλητισμού (το πλήθος των αδειοδοτηµένων προπονητών ανά Οµοσπονδία/άθληµα και κατηγορία άδειας)

* Τον ΕΟΚΑΝ (απολογισμό δράσης του 2023)

* Τα ελληνικά Ολυμπιακά Μετάλλια (από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 έως σήμερα).

Στην πλήρη ανάπτυξή του, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, το σύστημα θα περιέχει επίσης μία πλήρη καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών) ανά περιοχή και ανά άθλημα, καθώς και στοιχεία για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, για τον Σχολικό και Πανεπιστημιακό Αθλητισμό, τον Αθλητικό Εθελοντισμό και των πιστοποιημένα ιδιωτικά γυμναστήρια.

Μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, ξεχωρίζουν τα κάτωθι:

* Στην Ελλάδα, σήμερα, δραστηριοποιούνται 63 Ομοσπονδίες, µε 6.533 σωματεία, σε 102 αθλήματα, µε 13.497 προπονητές και 412.329 αθλητές.

* Η Αττική είναι η Περιφέρεια µε το μεγαλύτερο ποσοστό αθλητικού δυναμικού (34,6%) και η Δυτική Μακεδονία µε το μικρότερο ποσοστό (2,1%), ενώ την ίδια στιγμή η Περιφέρεια µε μεγαλύτερο ποσοστό αθλητικού δυναμικού ανά πληθυσμό είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων µε 4,59%.

* Το ποσοστό των αθλητριών µε δελτίο στα πιστοποιημένα σωματεία είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών (26,4% έναντι 73,6%).

* Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαθέτει τα περισσότερα σωματεία και το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) αθλητικού δυναμικού, µε 131.989 αθλητές.

* Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, µε ποσοστά 40,2% και 20,3% αντίστοιχα, είναι τα αθλήματα που προτιμούν οι άνδρες, ενώ το βόλεϊ µε 19,1% είναι το ελκυστικότερο άθλημα για τις γυναίκες.

* Τα αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα που καλλιεργούν αγωνίσματα για αθλητές και αθλήτριες µε αναπηρία είναι 80, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών -σχεδόν τα μισά- να βρίσκονται στην Αττική.

* Μόνο το 15% των σωματείων της χώρας καλλιεργεί περισσότερα του ενός αθλήματα.

* Η «αλυσίδα» της αθλητικής ενασχόλησης διαταράσσεται στις ηλικίες 16-18 ετών, δηλαδή όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο Λύκειο, ενόψει της εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Η πρώτη έκθεση του «e-Kouros» επιλαμβάνει επίσης και στοιχεία σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, τα οποία παρουσίασε ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ, ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων.

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWS SPORTΑίθουσα Σύνταξης

Σχετικές αναρτήσεις

Γιαμάλ: «Έφερα τα μαθήματα μου για να διαβάζω και στο EURO… »

admin

Τζολάκης: «Θα παραμείνω στην ομάδα της καρδιάς μου»

admin

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το… φράγμα των 14.000 διαρκείας

admin
Translate »