ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Αυτή την ώρα η ενημέρωση για τον καύσωνα

Οδηγίες με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες τις ημέρες του καύσωνα ανακοινώνει αυτή την ώρα το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

Στην ενημέρωση του υπουργείου συμμετείχαν ο Χατζηχριστοδούλου Χρήστος – Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο οποίος τοποθετήθηκε για θέματα γενικού πληθυσμού, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)), ο οποίος μίλησε για τους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα και η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ), η οποία επικεντρώθηκε σε ό,τι αφορά στα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι «η εθνική επιτροπή δημόσιας Υγείας συνεδρίασε γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολες ημέρες. Έχουμε ένα κύμα καύσωνα, το οποίο θα κρατήσει. Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί συμπολίτες μας. Όλοι κινδυνεύουμε, αλλά κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας άτομα παχύσαρκα, υπέρβαρα, άτομα που ασκούνται πολύ – κάτι που πρέπει να περιοριστεί. Επίσης, άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες.

Να παρακαλέσω να μην αφήσουμε μόνους ηλικιωμένους αυτή την περίοδο. Να βγαίνουν έξω απογευματινές ή βραδινές ώρες. Εάν μπορούμε να τους εξυπηρετούμε αυτές τις ημέρες, να το κάνουμε.
Να μην αφήνουμε παιδιά και ηλικιωμένους σε κλειστό αυτοκίνητο. Να έχουν πρόσβαση σε δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο.

ΠΡΕΠΕΙ

  • να πίνουμε πολλά υγρά
  • να έχουμε ανεμιστήρες ή κλιματισμό
  • να κάνουμε χλιαρά ντους
  • να περιορίσουμε τις μετακινήσεις
  • να επιλέγουμε ελαφρύ ντύσιμο, χρήση καπέλου και γυαλιών

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ

  • να μην έχουμε άμεση έκθεση στον ήλιο
  • όχι στην έντονη σωματική άσκηση. Εάν το κάνουμε, να προτιμάμε τις πολύ πρωινές ώρες
  • να μη χρησιμοποιούμε φούρνο
  • σε περιοχές με φωτιές ή καπνό, να μην καπνίζουμε μέσα στο σπίτι».

Με τη σειρά της, η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι «νήπια και βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, γι’ αυτό και θα πρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι, ειδικά από τις 12 μμ έως τις 5 μμ. Καλό είναι, επίσης, να κατεβάσουμε τις τέντες και να μην αφήνουμε τα παιδιά να παραμένουν ούτε στη βεράντα τις δύσκολες ημέρες.

Αυτή την εποχή παρατηρείται έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας, επομένως η αφυδάτωση μπορεί να γίνει χειρότερη. Γι’ αυτό, προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε βρέφη και μωρά».

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε αναλυτικότερα: «Θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία, πώς τις αναγνωρίζουμε; Αυτός που ξαφνικά ζαλίζεται, πονάει το κεφάλι του, δεν αισθάνεται καλά, αυτός έχει μάλλον συμπτώματα που εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Καλό είναι να πίνει μικρές γουλιές νερό και να τον δροσίζουμε με πετσέτες.

Εκείνος που παρουσιάζει σύγχυση και πολύ ζεστό δέρμα θα πρέπει επίσης να έχει παρόμοια φροντίδα, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσουμε και το ΕΚΑΒ. Σε αυτό τον άνθρωπο δε δίνουμε ποτέ νερό από το στόμα, γιατί κινδυνεύει να πάθει εισρόφηση.

Βάζουμε κρύο νερό στις μασχάλες, αφαιρούμε όσα ρούχα έχει, ώστε να μπορέσει να αποβάλλει τη θερμοκρασία.

Ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά – καρδιολογικά προβλήματα θα πρέπει να να επικοινωνούν με το γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της αγωγής τους.

Εάν ζείτε σε περιοχές όπου υπάρχει φωτιά, διατηρήστε κλειστά τα παράθυρα, εάν χρειαστεί να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα. Εάν σε τέτοιες συνθήκες, ιδίως κοντά στις φωτιές, αισθανθούμε έντονα συμπτώματα, έντονη δύσπνοια, δε θα πρέπει να το αγνοήσουμε, γιατί το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει πρόβλημα.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

You may also like

More in:ΥΓΕΙΑ

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *