ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αμπελουργία και η οινοποιία στο πέρασμα των αιώνων

Η λατρεία του ∆ιονύσου και της αµπελουργίας μεταφέρθηκε από την Ελλάδα σε κάθε γωνιά της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Στα χιλιάδες χρόνια που μεσολάβησαν ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει, εκτός από τα τεχνολογικά μέσα.

Ένα παλαιό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ μας ταξιδεύει στην ιστορία της αμπελουργίας και της οινοποιίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κατάφερε να εξελίξει την ποιότητα και να δώσει περισσότερες δυνατότητες στην παραγωγή και διάθεση του προϊόντος, σημειώνει ο Θάνος Καραθάνος, πρόεδρος ένωσης Ελλήνων οινολόγων. «Εκείνο που τεχνολογικά ήταν σύγχρονο προ 50ετίας σήμερα είναι ξεπερασμένο. Ωστόσο, είναι ένα φυσικό προϊόν που διατηρείται για χρόνια. Το κρασί είναι παραπάνω από απλή καλλιέργεια στην Ελλάδα. Είναι πολιτισμός».

Την δεκαετία του ΄70 η αμπελοκαλλιέργεια εκτεινόταν σε 2.000.000 στρέμματα, όπου απασχολούνταν 380.000 οικογένειες, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί σε 500.000 στρέμματα. Η Ελλάδα έχει μια μοναδικότητα, λόγω κλίματος κατά τόπους και της ιδιομορφίας του εδάφους, παράγοντας εκατοντάδες ποικιλίες, που έχει μοιράσει απλόχερα σε όλο τον κόσμο.

Παλαιότερα υπήρχαν ελάχιστες επιχειρήσεις, που ασχολούνταν με την οινοποιία και ποτοποιία. Σήμερα δεκάδες μικρές και μεγάλες εταιρείες παράγουν κάθε είδους ποτά στην χώρα, που έχει εξελιχθεί σε εξαγωγέα με προοπτικές.

Στο μέλλον οι αμπελουργοί έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις και οι πιο απρόβλεπτες είναι οι καιρικές συνθήκες. Όμως οι δυνατότητες του ελληνικού κρασιού είναι τεράστιες.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *