ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσεισμικός έλεγχος και πότε θα γίνεται ο επανέλεγχος

Screenshot_3

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων στη χώρα μας έχει ψηφιστεί και προτεραιότητα θα δοθεί στον έλεγχο των δημόσιων κτηρίων, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι περίπου 20.000.

Ο κ.Μανώλης Σκορδύλης, καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του ΟΑΣΠ, ανέφερε σχετικά στην εκπομπή της ΕΡΤ3, «Μέρα με Χρώμα»: « Έχουμε μάθει να θεραπεύουμε παρά να προλαμβάνουμε, είναι καιρός με την ευκαιρία της ψήφισης αυτής να ασχοληθούμε με την πρόληψη».

Ο κ.Νίκος Θεοδουλίδης, σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ τόνισε: «Κύριος και καθοριστικός παράγοντας για τα κτήρια που ζούμε είναι η αντισεισμική δόμηση. Αυτό η πολιτεία τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες το κατανόησε, το ’85 μπήκαν πρόσθετες διατάξεις, στη συνέχεια έγινε ο νέος αντισεισμικός κανονισμός. Πριν το ’85 όμως και το 1959, με το παλιό κτηριακό απόθεμα, τέθηκε το ερώτημα, τι κάνουμε. Σε αυτό μπήκε ο προβληματισμός τι θα πρέπει να ελεγχθεί και πως εκεί που θα χρειαστεί θα πρέπει να αποκατασταθούν τα κτήρια».

Από την πλευρά του ο Σκορδύλης, συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη γήρανση των υλικών που υφίστανται τα κτήρια με το πέρασμα του χρόνου. Είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος για πολλούς λόγους. Θα πρέπει να εντοπιστούν τα κτήρια που έχουν προβλήματα».

Οι προληπτικοί αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτήρια θα είναι πλέον υποχρεωτικοί και ο κ. Θεοδουλίδης μίλησε επίσης και για τα στάδια των ελέγχων.
Παράλληλα οι δύο επιστήμονες στάθηκαν στο δομημένο σύστημα της Θεσσαλονίκης και στο κατά πόσο μπορεί να αντέξει ένα σεισμό, όπως του 1978.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Λεκίδης, ομότιμος ερευνητής του ΙΤΣΑΚ στάθηκε στον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών και που μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες για να συλλέξουν πληροφορίες για την κατάσταση των κτηρίων όπου κατοικούν.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣμαρώ Παυλού

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *