Οι Καταριανοί είναι οι διοργανωτές της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του ποδοσφαίρου και θα επιδιώξουν να είναι κάτι παραπάνω από τη “Σταχτοπούτα”.
Οι ώρες περνούν και η προσδοκία για την έναρξη του Μουντιάλ του 2022 αυξάνεται. Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με το πώς θα γίνει η εκδήλωση και τις ιδιαιτερότητες που θα προσφέρει ο χώρος διεξαγωγής της. Όλες αυτές ξεκαθαρίστηκαν από τους δημοσιογράφους και τους οπαδούς που έφτασαν στο Κατάρ. Υπήρχαν όμως – και συνεχίζουν να υπάρχουν – κάποιες εικασίες για το επίπεδο που θα προσφέρουν οι “ντόπιοι”. Χωρίς να έχουν παίξει προκριματικά, λόγω της ιδιότητάς τους ως οικοδεσπότες, θα είναι η πρώτη τους φορά σε μια διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Ισημερινός θα είναι εκείνος που θα τους αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα.
Σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη του κόσμου, πριν από την κλήρωση που έγινε την πρώτη ημέρα του Απριλίου στη Ντόχα, ήταν η μεγάλη επιθυμία να μοιραστεί μια ζώνη με την ασιατική χώρα, αφού κατ’ αρχήν εμφανιζόταν ως η πιο αδύναμη από τις ομάδες. Όσοι από τη Μέση Ανατολή εμπιστεύονται τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Καταλανού προπονητή τους, την οικονομική δύναμη και τις γνώσεις που έχουν οι παίκτες της ομάδας.
#2022WorldCup Opening Match
Qatar Ecuador
19:00 (Doha time)
Al Bayt StadiumWe’re all getting behind #AlAnnabi #AllForAlAnnabi#Qatar2022 pic.twitter.com/qvjBVpxMdi
— Qatar Football Association (@QFA_EN) November 18, 2022
Το ποδόσφαιρο ως άθλημα ήρθε στο Κατάρ τη δεκαετία του 1940 και κυρίως τη δεκαετία του 1950, από εργάτες πετρελαίου υπό την προστασία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο πρώτος τους αγώνας ως εθνική ομάδα ήταν το 1970 (κόντρα στο Μπαχρέιν) και με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, είναι η πρώτη φορά που χώρα της Μέσης Ανατολής φιλοξενεί τη διοργάνωση της FIFA.
Η εξέλιξη του ποδοσφαίρου στο Κατάρ έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2019, όταν στέφθηκαν πρωταθλητές στο Κύπελλο Ασίας, αφού κέρδισαν την Ιαπωνία με 3:1 στον τελικό του Άμπου Ντάμπι.
Οι Καταριανοί παρευρέθηκαν στο Copa América της Βραζιλίας ως προσκεκλημένοι από την CONMEBOL, αλλά δεν πέρασαν τον πρώτο γύρο. Στη συνέχεια, είχαν την ίδια κατάληξη και στο Concacaf Gold Cup του 2021, παρουσιάζοντας καλύτερες επιδόσεις, αλλά αποκλείστηκαν στα ημιτελικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που κέρδισαν τον θεσμό. Με την ευκαιρία αυτή, το Κατάρ τερμάτισε πρώτο τον Όμιλο Δ (με Ονδούρα, Παναμά και Γρενάδα) και νίκησε το Ελ Σαλβαδόρ στα προημιτελικά.
Η εμπειρία του να αγωνιστεί στο Copa America και στη βορειοαμερικανική ήπειρο, ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνει. Το άλλο, εκτός του ότι έχουν παίκτες που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, είναι το γεγονός ότι είναι συγκεντρωμένοι από τον Σεπτέμβριο παίζοντας συνολικά 11 φιλικά. Έτσι, το σύστημα παιχνιδιού είναι κάτι παραπάνω από “ταυτότητα” της ομάδας.
Ο προπονητής τους, ο Ισπανός Φέλιξ Σάντσες, θέλει ένα συνειρμικό παιχνίδι, μια ομάδα που θα έχει τη μπάλα, θα προσπαθεί να κλέψει όταν δεν θα την έχει στα πόδια της και θα αμύνεται με κατοχή. Ένα από τα πιο αδύναμα σημεία τους είναι η συγκέντρωση σε αμυντικό επίπεδο. Σε φάση άμυνας το σύστημα θα μοιάζει με ένα 5-3-2, και θα μετατρέπεται σε 3-5-2 όταν επιτίθεται.
Ο προπονητής, ο αρχιτέκτονας του έργου
Όπως φαίνεται εδώ και καιρό στο Κατάρ, οι Άραβες ποντάρουν στον Φέλιξ Σάντσες, ο οποίος είχε ήδη εργαστεί εκεί, αρχικά ως μάνατζερ στην Κ-19 (από το 2013 έως το 2015) και στη συνέχεια στην Κ-21 (μέχρι το 2017). Το έργο του είναι βιώσιμο έργο και σύμφωνα με τον Καταριανό Τύπο, η συνέχειά του θα εξαρτηθεί από την εικόνα που θα δείξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πραγματιστής και συχνά γεμίζοντας τη μεσαία γραμμή για να αμυνθεί σωστά, ο Καταλανός μετράει 40 νίκες, 22 ήττες και 15 ισοπαλίες στο Κατάρ. Έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 50 παίκτες και η ομάδα του έχει πετύχει δύο γκολ στα τελευταία πέντε παιχνίδια.
Η συνέχεια του Φέλιξ Σάντσες θα εξαρτηθεί από την απόδοση της εθνικής ομάδας. Ο Καταλανός δεν έχει εμπειρία σε συλλόγους, αλλά λίγοι μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν τόσο μεγάλη γνώση στο ποδόσφαιρο του Κατάρ. Ομοίως, μια διόλου δευτερεύουσα λεπτομέρεια είναι ότι οι γηπεδούχοι αρχικά είχαν προετοιμάσει τα πάντα για να έχουν έναν συμπατριώτη του στη θέση του, τον Τσάβι Ερνάντες!
Η φιγούρα
Ο πιο σημαντικός παίκτης που πρέπει να λάβει υπόψιν του για την πρεμιέρα ο Ισημερινός είναι ο Αλμός Αλί, ένας σκόρερ και καθοριστικός παίκτης στην επίθεση. Ο νυν ποδοσφαιριστής της Αλ-Ντουχάιλ έχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ που φαίνεται πολύ δύσκολο να καταρριφθεί, είναι ο πρώτος και μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε τρεις διαφορετικές ηπειρωτικές διοργανώσεις. Σε ηλικία μόλις 25 ετών, έχει πανηγυρίσει γκολ 36 φορές σε 76 συμμετοχές και είναι επίσης ο δεύτερος αρχηγός της ομάδας. Μεγάλωσε στο Σουδάν και αργότερα έγινε πολιτογραφημένος πολίτης του Κατάρ.
Το πρόγραμμα των αγώνων για τη φάση των ομίλων
1η αγωνιστική: Κατάρ – Ισημερινός , Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο στάδιο Al Bayt
2η αγωνιστική: Κατάρ – Σενεγάλη, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Al Thumama Stadium
3η αγωνιστική: Κατάρ – Ολλανδία, Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Al Bayt Stadium
Ο κληθείς του Κατάρ
Our national team squad for the #2022WorldCup
A team to be proud of #AllForAlAnnabi #ForTheLoveOfQatar pic.twitter.com/VvP0qyWJZD
— Qatar Football Association (@QFA_EN) November 11, 2022
Παναγιώτης Παπαδημητρίου
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWS SPORTΑίθουσα Σύνταξης