Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση με νυφικά του 19ου και 20ου αιώνα

Στο Στασινοπούλειο ίδρυμα στην Τεγέα φιλοξενείται μια ξεχωριστή έκθεση με θέμα “Νύφες”. Στον χώρο εκτίθενται νυφικά όπως είχαν κατασκευαστεί κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.

Φορεμένα σε κούκλες και φωτισμένα κατάλληλα, μοιάζουν με μορφές ζωντανές που  ετοιμάζονται για κάποια γιορτή. Πρόκειται για μια τρόπον τινά παράσταση, επιμελημένη δια χειρός της σκηνογράφου- ενδυματολόγου Ιωάννας Παπαντωνίου και προέδρου του ομώνυμου Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Τα νυφικά που είχαν εκτεθεί και στο μουσείο Μπενάκη, ξεπηδούν μέσα από τον χρόνο και αναζητούν μια θέση στην ιστορική πολιτισμική παράδοση.  Το πιο παλιό και ως εκ τούτου το πιο σπάνιο είναι η νύφη του Ντυπρέ, ενός περιηγητού του 19ου αιώνα, σημειώνει η κ. Παπαντωνίου. Ένα ξεχωριστό κομμάτι είναι το νυφικό της σχεδιάστριας Ζορζέτ, η οποία είχε τα δικαιώματα του οίκου Μπαλμέν για να το αντιγράψει και να το κατασκευάσει.

Νυφικά με μεγάλο κόστος, καθώς πολλά υλικά εισάγονταν από την Ευρώπη και δη από τις Βρυξέλλες που φημιζόταν για τις χειροποίητες δαντέλλες. Μεταξωτά φορέματα και κεφαλοδεσίματα, προσαρμοσμένα στην χώρα και στην εποχή, αλλά πάντα με την ίδια τελετουργική σημασία.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτοψία ΕΡΤ3: Με λάντζες η αποβίβαση των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια σε Μυτιλήνη και Χίο

admin

Αυτοψία ΕΡΤ3: Στα ύψη η κρουαζιέρα στη Ρόδο

admin

Νέα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης φυσικών καταστροφών

admin