Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία -Όταν η Οδησσός “μετακόμισε” στη Θεσσαλονίκη

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και δύο κορυφαίοι μουσικοί ο Σίμος Παπάνας, διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μιλούν στην ΕΡΤ3 για μία σημαντική πράξη αλληλεγγύης μιας ομάδας μουσικών από την Ουκρανία, την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Τον Ιούνιο του 2022, μέσα στη δίνη του πολέμου, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το κορυφαίο φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ουκρανίας Odessa Classics, που αδυνατούσε να υλοποιηθεί λόγω του πολέμου στην πολιορκημένη Οδησσό.

Τη σύμπραξη αυτή καταγράφει το ντοκιμαντέρ «Odessa Classics – Γέφυρα μουσικής από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη» που μεταδίδει σε πρώτη τηλεοπτική προβολή η ΕΡΤ3 απόψε Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 19:00.

Το ντοκιμαντέρ «Odessa Classics – Γέφυρα μουσικής από την Οδησσό στη Θεσσαλονίκη» παρατηρεί και καταγράφει τους φρενήρεις ρυθμούς προετοιμασίας των μουσικών, τις σκέψεις τους για τον δικό τους αγώνα με σύμμαχο τη Μούσα τους, τη χαρά τους για την ολόθερμη ανταπόκριση του κοινού της Θεσσαλονίκης. Ο Στέργιος Φουρκιώτης (σκηνοθεσία) και η Μαριάνα Μποζαπαλίδου (σενάριο) υπογράφουν μία ωδή στη ζωή, στην αλληλεγγύη των λαών, στην ειρηνευτική δύναμη της μουσικής. Πρωταγωνιστούν μια σειρά μουσικών διεθνούς φήμης, όπως ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Odessa Classics, κορυφαίος πιανίστας Alexey Botvinov (που έλκει την καταγωγή του από τους Έλληνες της Οδησσού) καθώς και οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Στέργιος Φουρκιώτης
Αρχισυνταξία – Σενάριο: Μαριάνα Μποζαπαλίδου
Εκτέλεση παραγωγής: ARTicon Productions

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή του στην ΕΡΤ3.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη

Σχετικές αναρτήσεις

Κερκυραϊκά έθιμα και κάλαντα για το Σάββατο του Λαζάρου

admin

Θεσσαλονίκη: Σε ετοιμότητα η πυροσβεστική ενόψει αντιπυρικής περιόδου- Πτητικά μέσα πυρόσβεσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία από την 1η Μαΐου

admin

Θεσσαλονίκη: Αυξημένη η κίνηση στην αγορά Καπάνι και στα εμπορικά καταστήματα

admin