Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

 “Γεύσεις και αρώματα της Σεφαράδ” στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, φιλοξενείται αυτό το διάστημα η περιοδική έκθεση  Γεύσεις και αρώματα της Σεφαράδ” που δίνει πληροφορίες για την ισπανοεβραϊκή κουζίνα, σε συνεργασία με το ισπανικό Ινστιτούτο Θερβάντες. Σύμφωνα με την επιστημονική σύμβουλο του Μουσείου, Ξένια Ελευθερίου, η σεφαρδίτικη κουζίνα είναι κουζίνα της διασποράς και ενσωμάτωσε τον τρόπο μαγειρικής και τα τρόφιμα των πολιτισμών, με τους οποίους συμβίωσε στην Ιβηρική Χερσόνησο: των φοινίκων, τα θαλασσινά, την “Ιβηρική Τετράδα”, την “Μεσογειακή Τριάδα” της ελληνορωμαϊκής παράδοσης και την “Ανδαλουσιανή Πράσινη Επανάσταση”, όπου η κουζίνα εξελίχθηκε, μέχρι που μετατράπηκε σε γαστρονομία.

Μετά την εκδίωξη της κοινότητας από την Ισπανία το 1492, επηρεάστηκε από την εξαραβισμένη κουζίνα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και άλλων εβραϊκών κοινοτήτων της Μεσογείου.

 Στη Θεσσαλονίκη, ζει μία ιδιαίτερα δυναμική Ισραηλιτική Κοινότητα που αριθμεί 1.200 μέλη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΔΑΔΙΝΗ

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜπέλλα Θεριού

Σχετικές αναρτήσεις

Αστυνομικός στην Σαλαμίνα επιτέθηκε σε ζευγάρι – Τους ξυλοκόπησε και τους έσπασε το αυτοκίνητο

admin

Ο Δούκας «έκοψε» από εκδήλωση για τα Τέμπη την Καρυστιανού

admin

Τέλος υπερτουρισμού- Στο πρότυπο μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων η Κέρκυρα

admin
Translate »