Image default
MEDIA

Ελίχρυσος – Το φυτό της αιώνιας νεότητας με την αντιγηραντική δράση

Το φυτό της αιώνιας νεότητας λέγεται ελίχρυσος και διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες

Αυτό το ανθοφόρο φυτό με τα χρυσοκίτρινα άνθη φυτρώνει στις ηλιόλουστες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, της Μεσογείου καθώς και της χώρας μας.

Ακόμα κι όταν κοπεί, διατηρεί το χρώμα, τη φρεσκάδα και την ομορφιά του, γι’ αυτό και έχει πάρει την ονομασία αμάραντο και σεμπρεβίβα, που στα ιταλικά σημαίνει «ζωντανό για πάντα». Του αποδίδουν επίσης το χαρακτηρισμό φυτό της αθανασίας «immortelle» ή της αιώνιας νεότητας.

Ήδη από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, ο ελίχρυσος ήταν γνωστός για την ισχυρή του δράση στην επούλωση των τραυμάτων και των πληγών και στην αποφυγή της μόλυνσης του δέρματος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στον βοτανικό κήπο που είχε ιδρυθεί από τον Αριστοτέλη φυόταν και ελίχρυσος.

Παρόλο που δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πολλές έρευνες γι’ αυτό το ιδιαίτερο και ακριβό βότανο, τα λίγα ευρήματα αναδεικνύουν και εξάρουν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του.

Τις οφείλει στη σύστασή του, στην οποία συνυπάρχουν εστέρες, τερπένια, φλαβονοειδή και β-κετόνες, που του προσδίδουν και επουλωτική, αναπλαστική και αντιγηραντική δράση.

Χωρίς να έχει (ακόμα;) ρόλο πρωταγωνιστή, ο ελίχρυσος τρυπώνει με τη μορφή εκχυλίσματος σε καλλυντικά προϊόντα όπως κρέμες προσώπου και χεριών, ορούς και mist, για να ενισχύσει την αντιγηραντική δράση τους, να βελτιώσει την υφή και τον τόνο του δέρματος, και να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία.

Αρκετοί γνωρίζουν τον ελίχρυσο ως αιθέριο έλαιο. Μπορεί να αναμιχθεί με κάποια κρέμα ή να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο, φτάνει να το συνδυάσεις με κάποιο έλαιο βάσης. Το άρωμά του είναι γήινο, χαλαρωτικό και ζεστό, και ταιριάζει πολύ με τη λεβάντα, το φασκόμηλο και το λιβάνι.

  • Ο ελίχρυσος έχει αναπλαστική δράση και συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων, καθυστερώντας τα σημάδια της γήρανσης. Επιπλέον, βοηθάει τραύματα και ουλές να κλείνουν πιο εύκολα και γρήγορα.
  • Ο ελίχρυσος μειώνει τους μαύρους κύκλους στην περιοχή των ματιών, τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς από ξύρισμα. Επίσης, απαλύνει τα συμπτώματα δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, ακόμα και των αλλεργιών.
  • Χρησιμοποιείται ως έλαιο για μασάζ για να ανακουφίσει από τους μυϊκούς πόνους. Παράλληλα ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Συκοφαντούσε τα ανίψια της – Ένοχη βρέθηκε 84χρονη στο Βόλο!

Έτσι θα μάθετε ποιος σας παίρνει Τηλέφωνο με Απόκρυψη

Public & MediaMarkt τώρα Μαζί στην κατηγορία Οικιακών Συσκευών & Τηλεοράσεων

7 χρόνια μετά “ξεμπλοκάρουν” συντάξεις 50.000 δικαιούχων

The post Ελίχρυσος – Το φυτό της αιώνιας νεότητας με την αντιγηραντική δράση appeared first on KalimeraEllada.gr.


Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com Kalimera_Ellada

Σχετικές αναρτήσεις

Παγιδευμένοι: Άννα και Δημήτρης ξανά μαζί μετά από καιρό

admin

Η Γη της Ελιάς: Χρήστος κι Αριάδνη πιάνονται στη φάκα

admin

H Γη της Ελιάς: Ο Λυκούργος γίνεται νονός

admin