ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Το χαρακτηριστικό που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης και Long Covid – Μπορείτε να το αλλάξετε

Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και όχι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σχετίζεται τελικά με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και συνδρόμου Long Covid (μακράς νόσησης), σύμφωνα με μετανάλυση δεδομένων για πάνω από 30.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Δρ Anika Knuppe και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD, 19-23 Σεπτεμβρίου, Στοκχόλμη).

«Στις αρχές της πανδημίας αναγνωρίσαμε τον διαβήτη και την παχυσαρκία ως παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή Covid-19. Και γνωρίζουμε ότι πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν πλεονάζον βάρος. Τα ευρήματα της μελέτης μας υποστηρίζουν ότι μηχανισμοί σχετικοί με την παχυσαρκία ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο νόσησης που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από διαβήτη και όχι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», εξηγεί η ερευνήτρια.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τον συσχετισμό μεταξύ διαφόρων κλινικών χαρακτηριστικών που είχαν αξιολογηθεί προ πανδημίας, όπως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), ο αυτοαναφερόμενος ή φαρμακευτικά διαχειριζόμενος διαβήτης, ο ΔΜΣ και η αναλογία μέσης-ισχίων, και της αυτοαναφερόμενης λοίμωξης Covid-19 και Long Covid σε εννέα διαρκείς πληθυσμιακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλοι οι κατάλληλοι συμμετέχοντες (31.252 άτομα, 19-75 ετών, 57% γυναίκες) είχαν στοιχεία για προηγούμενες μετρήσεις και συμπλήρωσαν τουλάχιστον ένα ερωτηματολόγιο κατά την πανδημία Covid (Μάιος 2020 – Σεπτέμβριος 2021) απαντώντας σε ερωτήσεις για τη λοίμωξης και αν ήταν εφικτό για τη διάρκεια των συνεχιζόμενων συμπτωμάτων μετά την Covid-19.

Επίσης, σε όσες περιπτώσεις κατέστη εφικτό συνυπολογίστηκε το φύλο, το κάπνισμα, η εθνικότητα, το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο.

Μεταξύ Μαΐου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, 5.806 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν νόσησαν ποτέ από Covid-19 και 584 ότι είχαν Long Covid (περίπου το 7% των ασθενών με Covid-19 για τους οποίους υπήρχαν στοιχεία για την διάρκεια των συμπτωμάτων).

Η ανάλυση των δεδομένων για τους 31.252 συμμετέχοντες από τις εννέα μελέτες έδειξε ότι ο αυξημένος ΔΜΣ σχετιζόταν με μεγαλύτερες πιθανότητες λοίμωξης Covid-19 – ο κίνδυνος ήταν 7% υψηλότερος για κάθε 5 kg/m² αύξησης του ΔΜΣ. Τα άτομα με περιττά κιλά (ΔΜΣ 25-29.9 kg/m²) και τα παχύσαρκα (30 kg/m² ή περισσότερο) είχαν 10% και 16% περισσότερες πιθανότητες νόσησης, αντίστοιχα, από τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος (λιγότερο από 25 kg/m²).

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα που αφορούσαν στο σύνδρομο Long Covid, με τον κίνδυνο να είναι 20% υψηλότερος για κάθε επιπλέον 5 kg/m² αύξησης του ΔΜΣ. Τα άτομα με περιττά κιλά ή παχυσαρκία είχαν 20% και 36%, αντίστοιχα, μεγαλύτερες πιθανότητες Long Covid.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ο απρόσμενος παράγοντας που αυξάνει 46% τον κίνδυνο Long Covid

Κορωνοϊός: Το σύνδρομο που προκαλεί η ήπια νόσηση – Δεν είναι το Long Covid

Κορωνοϊός – Μετάδοση: Απρόσμενοι παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες νόσησης


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαίρη Μπιμπή

Σχετικές αναρτήσεις

Τέσσερα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων μέσα στο επόμενο δίμηνο

admin

Ένωση Αγγειοχειρουργών για κατηγορίες Καλλιάνου: Αήθης συμπεριφορά προς τον γιατρό

admin

ECDC: Καμπανάκι για αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης στην Ευρώπη – Το επικίνδυνο τρόφιμο

admin