ΥΓΕΙΑ

Κυστική ίνωση: Στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων δύο θεραπευτικά σχήματα – Για ποιους ασθενείς ενδείκνυνται

Στη Θετική Λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ εντάσσονται δύο θεραπευτικά σχήματα που αφορούν στη σπάνια νόσο της Κυστικής Ίνωσης, κατόπιν συμφωνίας του Υπουργείου Υγείας με την παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία.

Η συμφωνία που αφορά περίπου 500 ασθενείς με Κυστικη Ίνωση στην Ελλάδα αφορά στο συνδυαστικό σχήμα ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor σε συνδυαστική αγωγή με το ivacaftor που θα αποζημιώνεται για τη θεραπεία σε επιλέξιμους ασθενείς με Κυστική Ίνωση από 12 χρονών και άνω, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον μία μετάλλαξη F508del στο γονίδιο του ρυθμιστή διαμεμβρανικής αγωγιμότητας της κυστικής ίνωσης (CFTR), και το lumacaftor/ivacaftor για τη θεραπεία επιλέξιμων ασθενών άνω των 2 ετών με Κυστική Ίνωση, οι οποίοι έχουν δύο αντίγραφα F508del στο γονίδιο (CFTR) (F/F).

Η κυστική ίνωση (ΚΙ) είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια που μειώνει το προσδόκιμο ζωής και επηρεάζει περισσότερους από 88.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι μια προοδευτική νόσος που επηρεάζει πολλά όργανα, προσβάλλοντας τους πνεύμονες, το ήπαρ, το πάγκρεας, το γαστρεντερικό σωλήνα, τα ιγμόρεια, τους ιδρωτοποιούς αδένες και το αναπαραγωγικό σύστημα. Προκαλείται από ελαττωματική ή/και έλλειψη πρωτεΐνης CFTR που προκύπτει από ορισμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR. Τα παιδιά πρέπει να κληρονομήσουν δύο ελαττωματικά γονίδια CFTR – ένα από έκαστο γονέα – για να έχουν ΚΙ και αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να εντοπιστούν με ένα γενετικό τεστ. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μεταλλάξεων CFTR που μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με ΚΙ έχουν τουλάχιστον μία μετάλλαξη F508del. Οι μεταλλάξεις CFTR οδηγούν σε ΚΙ προκαλώντας ελάττωμα στην πρωτεΐνη CFTR ή οδηγώντας σε έλλειψη ή απουσία της πρωτεΐνης CFTR στην κυτταρική επιφάνεια. Η ελαττωματική λειτουργία και/ή η απουσία της πρωτεΐνης CFTR έχει ως αποτέλεσμα κακή ροή άλατος και νερού εντός κι εκτός των κυττάρων σε έναν αριθμό οργάνων. Στους πνεύμονες, αυτό οδηγεί στη συσσώρευση ασυνήθιστα παχύρρευστης, κολλώδους βλέννας, σε χρόνιες πνευμονικές λοιμώξεις και προοδευτική βλάβη των πνευμόνων που τελικά οδηγεί σε θάνατο για πολλούς ασθενείς. Η διάμεση ηλικία θανάτου είναι λίγο μετά το 30ο έτος ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα ολοκληρώθηκε και το Εθνικό Μητρώο Κυστικής Ίνωσης, το οποίο αποτελεί το πρώτο Μητρώο ασθενών που δημιουργήθηκε κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα και αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αποζημίωσης των θεραπειών. Το ελληνικό μητρώο είναι σε διασύνδεση με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Μητρώο για τη νόσο.

«Οι καινοτόμες θεραπείες CFTR Modulators δεν ανακουφίζουν μόνο τα συμπτώματα της νόσου στους ασθενείς μας, αλλά στοχεύουν στα αίτια της Κυστικής Ίνωσης, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου και βελτιώνοντας θεαματικά την αναπνευστική λειτουργία και τη συνολική υγεία των ασθενών μας», αναφέρει η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Κωνσταντίνα Γιαννάκη.

 

Διαβάστε επίσης

Αναστασία Τασούλα: Συγκινεί η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα που ξύπνησε από καταστολή

Ξεκίνησε η χορήγηση της θεραπείας σε 30 ασθενείς με κυστική ίνωση

Κικίλιας: Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Κυστική Ίνωση

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαίρη Μπιμπή

Σχετικές αναρτήσεις

Τέσσερα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων μέσα στο επόμενο δίμηνο

admin

Ένωση Αγγειοχειρουργών για κατηγορίες Καλλιάνου: Αήθης συμπεριφορά προς τον γιατρό

admin

ECDC: Καμπανάκι για αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης στην Ευρώπη – Το επικίνδυνο τρόφιμο

admin