Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη επένδυση πράσινου υδρογόνου στην δυτική Μακεδονία

Με την τεχνογνωσία του πράσινου υδρογόνου και την προώθηση του μέσω της ΕΕ μια πρωτοποριακή επένδυση στην Δυτική Μακεδονία δίνει νέες προοπτικές για την ενεργειακή απεξάρτηση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κασαπίδη, περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας η αρχική ιδέα ξεκίνησε με την παρότρυνση του πρωθυπουργού, να καταθέσει η Περιφέρεια φάκελο με το σχετικό αίτημα προς έγκριση στην ΕΕ το 2021. Το πράσινο φώς ελήφθη και η  ελληνική εταιρεία Advent που ανέλαβε το έργο ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Κασαπίδης, επισημαίνει τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια επένδυση: αφ’  ενός τοποθετεί την χώρα στην πρωτοπορία της τεχνολογίας του μέλλοντος, δημιουργεί κίνητρα κυρίως σε νέους ανθρώπους να εκπαιδευτούν και να ασχοληθούν με τον τομέα που αφορά το περιβάλλον, και αφ’ ετέρου στον στενό γεωγραφικό χώρο θα δημιουργήσει 650 άμεσες θέσεις εργασίας και πάνω από 1.000 έμμεσες, ενώ χιλιάδες άλλες θα αλλάξουν το προφίλ της περιοχής τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τον εξοπλισμό, δηλαδή τις γεννήτριες του υδρογόνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση με 782,1 εκατ. €, καθώς πραγματοποιήθηκε η επίσημη κοινοποίησή του  στα ευρωπαϊκά Σημαντικά Έργα Κοινού́ Ευρωπαϊκού́ Ενδιαφέροντος (IPCEI) για τον τομέα του υδρογόνου της Κομισιόν.

Έτσι, η Δυτική Μακεδονία θα διατηρήσει τον ρόλο του ενεργειακού κέντρου της χώρας – με βάση το ανανεώσιμο αέριο, που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη, που είχε καθοριστική σημασία για την τοπική οικονομία και κοινωνία τις προηγούμενες 10ετίες.

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, το ζητούμενο μετά την ηλεκτρική ενέργεια θα είναι το νερό. Με κόστη μικρότερα από αυτά του πράσινου υδρογόνου και με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι αντλίες δημιουργίας νερού από αέρα “κοπανιστό” είναι η επόμενη πρόκληση για τους νέους επιστήμονες. Στα ελληνικά ΑΕΙ ακόμη σπαταλιέται ο πολύτιμος χρόνος των ικανών φοιτητών και κονδύλια ελληνικά και ευρωπαϊκά, σε παρωχημένες κατασκευές όπως οχημάτων κινούμενων με φωτοβολταϊκά. Η έρευνα ομάδος του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, κατασκεύασε μια συσκευή συλλογής νερού από την ατμόσφαιρα σε δύο στάδια από ηλιακή ενέργεια. Είναι μια πολλά υποσχόμενη και δεν είναι η μόνη. Συσκευές που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και χρησιμοποιούν ζεόλιθο – αφθονεί στην Ελλάδα, αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα υδροδοτήσεως και γιατί όχι αρδεύσεως.[1] Ήδη πολλές αραβικές χώρες επενδύουν σε τέτοια προγράμματα.

[1] Alina LaPotin, Yang Zhong, Lenan Zhang, Lin Zhao, Arny Leroy, Hyunho Kim, Sameer R Rao, Evelyn N Wang, Dual-Stage Atmospheric Water Harvesting Device for Scalable Solar-Driven Water Production, Cell Press 2021/1/20,  https://scholar.google.com/citations?view_op=view_citation&hl=en&user=Dz9SLaMAAAAJ&citation_for_view=Dz9SLaMAAAAJ:W7OEmFMy1HYC

 

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

«Farming Mars»: Η ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ρομποτικής

admin

Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων του Θεαγενείου Νοσοκομείου – Καταγγέλλουν υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

admin

Μαθήματα κατάρτισης για νέους αγρότες από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

admin