Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Ύπουλη και σιωπηλή χαρακτηρίζουν τη νεφρική νόσο οι επιστήμονες

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού σήμερα (9/03) και η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης. Ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο.

Ως ύπουλη και σιωπηλή χαρακτηρίζουν τη νεφρική νόσο οι επιστήμονες. Στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους νεφρούς τους, πολλοί  όμως από αυτούς δεν το γνωρίζουν, καθώς η νόσος δεν δίνει συμπτώματα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Δημήτριος Πετράς, αναφέρει σχετικά: «Μπορεί η λειτουργία των νεφρών να έχει φτάσει στο 15% και ο ασθενής να μην νιώθει τίποτα. Έχει τη δυνατότητα ο οργανισμός να αντιρροπήσει με διάφορους μηχανισμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ανακαλύπτεται η νεφρική βλάβη, πολλές φορές είναι αργά. Η σωτήρια εξέταση είναι η γενική ούρων, είναι βασική εξέταση».

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι εξελικτική. Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή επιβραδύνει την εξέλιξή της. Το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας νεφρού εστιάζει στην εξασφάλιση της ασφαλούς και βιώσιμης παροχής υπηρεσιών υγείας για όσους χρειάζονται δια βίου σύνθετες θεραπείες.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας νεφρού 2023 πραγματοποιούνται ενημερωτικές δράσεις σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Ενημέρωση θα υπάρξει και στις νεφρολογικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣμαρώ Παυλού

Σχετικές αναρτήσεις

Μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες από το δήμο Λαγκαδά

admin

Θεσσαλονίκη: Ημέρες καριέρας από τη ΔΥΠΑ στο πλαίσιο της έκθεσης BEYOND

admin

Γλυπτό από καμένους κορμούς δέντρων του δάσους της Δαδιάς στο Σουφλί

admin
Translate »
×