Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προϋπολογισμός με μέτρα 3,5 δισ. ευρώ και αποθεματικό 1 δισ.

Υπό συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023. Ένα προσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα ύψους 3,49 δισ. ευρώ για το 2023 αλλά και πρόβλεψη για αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, αναθεωρείται η πρόβλεψη για το πρωτογενές αποτέλεσμα φέτος και το 2023 σε πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ το 2022 και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το επόμενο έτος.
Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον διεθνώς στρέφεται στην συνεδρίαση του ΟΠΕΚ + με τους παραγωγούς πετρελαίου να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής τους κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως αι την τιμή του Μπρεντ να κινείται πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι. Στην ελληνική αγορά, η διακοπή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης ανέβασε τη τιμή λιανικής στα επίπεδα της αμόλυβδης, στα 1,95 ευρώ/λίτρο.

Σταδιακά από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει η εφαρμογή μέτρων μέσω των οποίων εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στο μισθό ή τη σύνταξη τους. Για έναν προϋπολογισμό ο οποίος περιλαμβάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να χτιστεί ένα δίχτυ ασφαλείας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας  προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σε Επίδομα Εργασίας μετατρέπεται το Επίδομα Ανεργίας δίνοντας κίνητρο γρηγορότερης επανένταξης στην αγορά εργασίας. Μεταξύ των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσει η υλοποίησή τους είναι και το εφάπαξ χρηματικό bonus που θα καταβληθεί σε μακροχρόνια άνεργους.

Ανοδική πορεία ακολουθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου με τα βλέμματα να στρέφονται στην συνεδρίαση του OPEC+ στην Αυστρία την Τετάρτη. Στην Ελλάδα, η κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης έφερε πλέον πολύ κοντά την τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου με αυτή της αμόλυβδης.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣυντακτική ομάδα ert.gr

Σχετικές αναρτήσεις

«Farming Mars»: Η ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ρομποτικής

admin

Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων του Θεαγενείου Νοσοκομείου – Καταγγέλλουν υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

admin

Μαθήματα κατάρτισης για νέους αγρότες από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

admin